Άδωνις Γεωργιάδης: Δεν πρόκειται να χαριστούμε σε κανέναν

27 May 2022

Άδωνις Γεωργιάδης: Δεν πρόκειται να χαριστούμε σε κανέναν

Την βεβαιότητα ότι οι ελεγκτικές υπηρεσίες της αγοράς λειτουργούν καλύτερα από ποτέ, εκφράζει ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Meat News. Μάλιστα εμφανίζεται κατηγορηματικός κατά των φαινομένων αισχροκέρδειας, προβάλλοντας τις νομοθετικές παρεμβάσεις στις οποίες έχει προχωρήσει η κυβέρνηση. Όσο για το θέμα του αθέμιτου ανταγωνισμού, το οποίο απασχολεί τον κλάδο των κρεοπωλών, ο υπουργός θεωρεί ότι η πώληση σε χαμηλότερες τιμές «είναι υπέρ του καταναλωτή».

Συνέντευξη στον Γιώργο Κατερίνη. Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο Meat News #104 (Μάιος 2022)

Meat News: Κύριε Γεωργιάδη σας έχουμε ακούσει τελευταία να μιλάτε για τα φαινόμενα αισχροκέρδειας στην αγορά. Είχαμε και κάποια πρόστιμα που αφορούν αλυσίδες λιανικής πώλησης. Ποια είναι η εικόνα που έχετε από την εποπτεία της αγοράς;

Άδωνις Γεωργιάδης: Ως Υπουργείο Ανάπτυξης, αρμόδιο για το εμπόριο, έχουμε λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για τον πλήρη έλεγχο των φαινομένων κερδοσκοπίας στην ελληνική αγορά αυτήν τη κρίσιμη περίοδο του πολέμου στην Ουκρανία και της πανδημίας.

Έχουμε ψηφίσει συγκεκριμένες διατάξεις που θεσπίζουν ανώτατο περιθώριο κέρδους. Έχουμε συστήσει ειδική υπηρεσία, τη ΔΙΜΕΑ, για να κάνει ελέγχους. Έχουμε ψηφίσει νόμο που μας επιτρέπει τη δημοσιοποίηση των ονομάτων των εταιρειών στις οποίες επιβάλουμε πρόστιμα για αισχροκέρδεια. Κάνουμε ασταμάτητους ελέγχους και έχουμε βάλει τα μεγαλύτερα πρόστιμα στην ιστορία.

Πιστεύω ότι η αγορά έχει λάβει το μήνυμα, ότι δεν πρόκειται να χαριστούμε σε κανέναν, όποιος και αν είναι αυτός και δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε κανέναν να κερδίσει μέσα στην αναμπουμπούλα του πολέμου εις βάρος των συμπολιτών μας.

Meat News: Φορείς της αγοράς παραπονιούνται ότι έχουν ατονήσει οι έλεγχοι, ότι οι ελεγκτικές υπηρεσίες είναι αποδεκατισμένες, με αποτέλεσμα να μην γίνεται ουσιαστικός έλεγχος. Τι απαντάτε σε αυτό;

Άδωνις Γεωργιάδης: Δεν ξέρω κανέναν φορέα της αγοράς που να λέει κάτι τέτοιο. Η ΔΙΜΕΑ είναι αυτή τη στιγμή μία υπηρεσία που έχει την καλύτερη οργάνωση που είχε ποτέ στην ιστορία του το Υπουργείο Ανάπτυξης ως ελεγκτικό μηχανισμό.

Με καινούρια αυτοκίνητα, με προσωπικό, με συγκεκριμένη διάταξη για τα μπόνους των υπαλλήλων που κάνουν τους ελέγχους, με ελέγχους που γίνονται 365 μέρες το χρόνο και Σαββατοκύριακα και αργίες αλλά και με πρόστιμα που ήδη έχουν ξεπεράσει πολλά εκατομμύρια ευρώ.

Αν κάποιος ψάξει στα αρχεία της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή δεν θα βρει καμία περίοδο με τόσους εντατικούς ελέγχους όσους τώρα και είμαι πολύ περήφανος για αυτό.

Meat News: Η Ομοσπονδία των κρεοπωλών έχει πολλές φορές απευθυνθεί στο Υπουργείο Ανάπτυξης μιλώντας για αθέμιτο ανταγωνισμό που υφίσταται ο κλάδος από μεγάλες αλυσίδες λιανικής πώλησης, οι οποίες πωλούν κάτω του κόστους, αφού πλέον δεν υπάρχει κάποιος νομοθετικός περιορισμός. Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο;

Άδωνις Γεωργιάδης: Δεν υπάρχει νομοθετικός περιορισμός στο να πουλάς χαμηλότερα. Υπάρχει νομοθετικός περιορισμός στο να πουλάς υψηλότερα. Αντιλαμβάνομαι τώρα ότι όταν κάποιος πουλάει χαμηλότερα, εάν έχει μεγαλύτερο μέγεθος, δημιουργεί προβλήματα στους ανταγωνιστές του.

Όμως αυτό με συγχωρείτε, είναι και υπέρ του καταναλωτού. Πώς θα πάμε εμείς να πούμε σε κάποιον, «σου απαγορεύω να πουλάς φτηνότερα με 9% πληθωρισμό;»

Ασφαλώς όμως έλεγχοι πρέπει να γίνονται για διασφάλιση της ποιότητας του κρέατος που πωλείται κάτω από το κόστος, για να είμαστε  βέβαιοι ότι αυτό δεν αποτελεί προϊόν ζημίας για τον καταναλωτή.

Meat News: Μετά το τελευταίο κύμα ανατιμήσεων που αγγίζει πλέον και το κρέας (μετά από μια 15ετία σταθερότητας τιμών), έχει τεθεί το αίτημα για μείωση του ΦΠΑ (και) στο κρέας. Σκέφτεστε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, έστω και με προσωρινό χαρακτήρα;

Άδωνις Γεωργιάδης: Το θέμα του ΦΠΑ αποτελεί αρμοδιότητα του Υπουργείου Οικονομικών και δεν θα ήθελα να τοποθετηθώ. Προφανώς όλα τα σενάρια μείωσης του ΦΠΑ εξετάζονται από τους αρμοδίους του Υπουργείου Οικονομικών με τα συν και τα πλην τους.

Meat News: Θα υπάρξουν άλλα μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων;

Άδωνις Γεωργιάδης: Μέτρα στήριξης ανακοινώνονται διαρκώς. Δεν έχει νόημα να επαναλάβω όλα τα μέτρα που έχουμε λάβει έως τώρα, που πιστεύω ότι συμποσούμενα είναι πραγματικά πάρα πολλά. Όπως έχει δεσμευτεί και ο Πρωθυπουργός, είμαστε πάνω από το πρόβλημα και θα λαμβάνουμε μέτρα κατά την πορεία και όσο κρατάει αυτό το φαινόμενο.

Όμως, έχουμε μπροστά μας έναν μαραθώνιο δρόμο και όχι ένα κατοστάρι. Είναι προφανές πια ότι ο πόλεμος θα κρατήσει πιο πολύ απ’ ότι αρχικά νομίζαμε. Άρα, δεν πρέπει να ξοδέψουμε όλες μας τις δυνάμεις μονομιάς.

Meat News: Ο τομέας του κρέατος, λόγω της ευπάθειας του προϊόντος είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρος (λειτουργεί σε διαδικασίες ψύξης 24 ώρες το 24ωρο) και άρα πλήττεται σοβαρά από τις ανατιμήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια. Μάλιστα έχει διατυπωθεί αίτημα για ένταξη των επιχειρήσεων πώλησης κρέατος στις επιχειρήσεις που τυγχάνουν ιδιαίτερης ενίσχυσης, όπως τα αρτοποιεία. Συζητάτε κάτι τέτοιο;

Άδωνις Γεωργιάδης: Το κομμάτι των παρεμβάσεων στην ενέργεια αποτελεί συνολική κυβερνητική παρέμβαση και όχι μόνο σε έναν τομέα. Έχουν γίνει παρεμβάσεις ήδη και θα γίνουν και πολλές άλλες όπως ξέρετε στο μέλλον, για τις οποίες ο κύριος Πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί προσωπικά. Θα δείτε τη συνολική μας πολιτική σε λίγο διάστημα.

27 May 2022
Banner
Banner