Σ. Κεσίδης: Να μην βάζει άτυπα πλαφόν η κυβέρνηση χαλώντας την αγορά

25 April 2024

Σ. Κεσίδης: Να μην βάζει άτυπα πλαφόν η κυβέρνηση χαλώντας την αγορά

Το «παράπονο» των κρεοπωλών από τις δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης, ο οποίος είπε ότι φέτος το αρνί και κατσίκι έχουν ταβάνι τα 10 ευρώ το κιλό, εξέφρασε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών, Σάββας Κεσίδης και αντιπρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κτηνοτροφίας και Κρέατος (ΕΔΟΤΟΚΚ), μιλώντας στη συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε χθες 24/4 στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

«Οι τιμές αυτές, που αφορούν κυρίως τις αλυσίδες των σούπερ μάρκετ, δημιουργούν ερωτήματα για την ποιότητα των αμνοεριφίων», είπε ο πρόεδρος της ΠΟΚΚ και διερωτήθηκε: «όσα αμνοερίφια θα πωληθούν προς 10€/κιλό και κάτω, από πού θα προέρχονται; Η τιμή των 10€ δεν ξέρουμε εάν αντιπροσωπεύει το ελληνικό, ποιοτικό αρνί, καθώς ό,τι πωλείται με τιμή κάτω των 14€/κιλό, είναι είτε ελληνοποιημένο, είτε ξένο, είτε ό,τι περίσσεψε από το Πάσχα των Καθολικών και έμενε στις καταψύξεις».

Όπως υπογράμμισε ο κ. Κεσίδης «είμαστε στο πλευρό του κτηνοτρόφου και του καταναλωτή... απαιτούμε από την κυβέρνηση να σταθεί στο ύψος της και να μην βάζει άτυπα πλαφόν χαλώντας όλη την αγορά. Ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης είναι πάνω από το κράτος και αυτό θα αποκαλυφθεί στα παζάρια της Πέμπτης και του Σαββάτου σε Δράμα και Κιλκίς αντίστοιχα, όπου θα προσπαθήσουμε να βρούμε την χρυσή τομή με τους κτηνοτρόφους».

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Κεσίδης τόνισε ότι «οι κρεοπώλες και φέτος θα βάλουμε πλάτη και συμπιέζοντας το περιθώριο κέρδους μας, συμφωνήσαμε να πουλήσουμε τα αμνοερίφια έστω και σε τιμή χαμηλότερα από 15€/κιλό». Επιχειρηματολογώντας μάλιστα επί της θέσης των κρεοπωλών σε ό,τι αφορά την τιμή του οβελία, ο κ. Κεσίδης είπε ότι «ο κτηνοτρόφος τα πουλά έως και 9€/κιλό και ο κρεοπώλης τα αγοράζει από τον έμπορο προς 10€/κιλό. Με τα λειτουργικά έξοδα και τον ΦΠΑ, η τιμή αυτή ανεβαίνει περίπου στα 12,5€/κιλό. Εάν πουλήσουμε με μειωμένο περιθώριο κέρδους, είναι εύκολο να καταλάβει κανείς πώς θα φτάσουμε στα 15€/κιλό», εξήγησε.

Στα «κάγκελα» οι κτηνοτρόφοι

Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε ενόψει της αγοράς του Πάσχα με τη συμβολή του ΕΕΘ και τη συμμετοχή εκπροσώπων των κτηνοτρόφων και των καταναλωτών.

Στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος του ΕΕΘ, Μιχάλης Ζορπίδης, ανέφερε ότι «οι τιμές πρέπει να κανονίζονται από κτηνοτρόφους και εμπόρους και όχι από αυτούς που κάθονται στα γραφεία», ενώ σημείωσε ότι ενώ τα επιμελητήρια αποτελούν συμβούλους του κράτους, ωστόσο «τουλάχιστον από το ΕΕΘ, δεν ζητήθηκε η συμβουλή του».

«Η ελληνική κτηνοτροφία φθίνει και χάνει χιλιάδες ζώα. Βλέπουμε το υπουργείο Ανάπτυξης να βάζει πλαφόν στα 10€/κιλό και εμείς γνωρίζουμε ήδη πως θα έχουμε ζημία τουλάχιστον δύο ευρώ/κιλό», ανέφερε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Δημήτρης Μόσχος, σημειώνοντας ότι «με την κίνηση αυτή, θεωρούμε ότι το υπουργείο είτε θέλει να ενισχύσει κάποιες συγκεκριμένες μονάδες παραγωγής, είτε θέλει να καταστρέψει την ελληνική κτηνοτροφία», τόνισε. Διερωτήθηκε δε, «πώς μια κυβέρνηση βάζει πλαφόν στην τιμή του κρέατος και δεν μπορεί να το κάνει και στην τιμή του ρεύματος;».

Μεταξύ άλλων, στην τοποθέτησή του επισήμανε ότι οι Έλληνες κτηνοτρόφοι έχουν συμφωνήσει να πουλήσουν αμνοερίφια σε τιμή μεταξύ των 7,5-9 ευρώ/κιλό, τόνισε ότι οι φετινές εξαγωγές για το Πάσχα των καθολικών ήταν αυξημένες σε ποσοστό 70% σε σχέση με πέρυσι και δήλωσε ότι το κόστος παραγωγής τους καταγράφεται αυξημένο κατά 56% την τελευταία τριετία, τη στιγμή μάλιστα που το εισόδημά τους έχει ψαλιδιστεί κατά 36%, λόγω της μείωσης των επιδοτήσεων. Ανέφερε ότι η εισφορά κτηνοτροφικού κλάδου μαζί με την μεταποίηση συμμετέχει σε ποσοστό 17% στο ΑΕΠ και τόνισε ότι λόγω των πρόσφατων καταστροφών από πλημμύρες και πυρκαγιές «η χώρα μας ήδη έχει χάσει 100.000 μάνες».

«Κάθε χρόνο εμείς οι κτηνοτρόφοι μπαίνουμε μέσα και το Πάσχα», τόνισε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι ελλείψει της στήριξης του κλάδου και συνεπεία της «“τρικλοποδιάς” που συνέχεια μας βάζουν, δεν αποκλείεται τα αμέσως επόμενα χρόνια, να μην υπάρχουν ελληνικά αμνοερίφια προς διάθεση στην πασχαλινή αγορά. Η ελληνική κτηνοτροφία “πεθαίνει”», τόνισε.

«Το υπουργείο Ανάπτυξης εμπαίζει τους καταναλωτές, καθώς παρανομεί το ίδιο επί των αποφάσεών του. Ενώ λέει ότι η τιμή των αμνοεριφίων πρέπει να κυμαίνεται έως 10€/κιλό, υπάρχουν αλυσίδες που τα πουλάνε έως και 13€/κιλό. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μια διακύμανση της τάξης του 40%», επισήμανε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος, Απόστολος Ραυτόπουλος και πρόσθεσε ότι «το φετινό Πάσχα θα είναι το ακριβότερο σε σχέση με τις υπόλοιπες χρόνιες, καθώς όπως αναφέρει ο ΙΕΛΚΑ, υπάρχει 6% αύξηση στα τρόφιμα».

Μεταξύ άλλων, ο ίδιος ανέφερε ότι οι Έλληνες καταναλωτές θα βρίσκονται το φετινό Πάσχα σε συμπληγάδες πέτρες, αφού όπως τόνισε «η επιταγή ακρίβειας αλλά και το market pass που δόθηκαν πέρσι σε χαμηλόμισθους και συνταξιούχους, φέτος δεν θα δοθούν, κάνοντας έτσι ακόμη πιο ακριβή τη ζωή των καταναλωτών».

Πηγή: CNN Greece

25 April 2024
Banner