ΣΥΡΙΖΑ: Χαράτσι οι νέες ασφαλιστικές εισφορές για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες

08 November 2022

ΣΥΡΙΖΑ: Χαράτσι οι νέες ασφαλιστικές εισφορές για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες

O ασφαλιστικός νόμος Βρούτση (ν. 4670/20) προβλέπει αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών από την 1η Ιανουαρίου 2023. Δηλαδή οι εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες, θα αναπροσαρμοστούν το 2023, σύμφωνα με τον μέσο πληθωρισμό του προηγούμενου έτους.

 Παρ’ όλα αυτά, η ανακοίνωση που εξέδωσε το Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία τονίζει:

«Όταν θεσπίστηκε η συγκεκριμένη διάταξη νόμου το 2020, η χώρα δεν αντιμετώπιζε τόσο έντονη πληθωριστική κρίση. Όμως τώρα, ο πληθωρισμός το 2022 θα κλείσει τουλάχιστον στο 9%,  λόγω της μαινόμενης ενεργειακής κρίσης και της αναποτελεσματικής αντιμετώπισης της από την πλευρά της κυβέρνησης. Συνεπώς οι εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών, των αυταπασχολούμενων και των αγροτών θα αυξηθούν κατά 9% τουλάχιστον. Είναι προφανές ότι οι αγρότες με το αυξημένο κόστος παραγωγής, τις δυσθεώρητες αυξήσεις σε λιπάσματα, ζωοτροφές και ενέργεια δεν θα μπορέσουν να αντέξουν και την αύξηση αυτή.

Η κυβέρνηση οφείλει να αντιληφθεί ότι η πλειοψηφία των αγροτών δυσκολεύεται ήδη να ανταποκριθεί στις σημερινές εισφορές προς τον ΕΦΚΑ.

Αποτελεί εμπαιγμό από τη μία μεριά να δίνει ψίχουλα στους αγρότες για να ανταπεξέλθουν στην τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής και από την άλλη να έρχεται να τους τα παίρνει πίσω, μέσω της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών.

Καλούμε την κυβέρνηση να μην εφαρμόσει τη διάταξη, που υποχρεώνει τους αγρότες να καταβάλλουν εξοντωτικές ασφαλιστικές εισφορές από 1/1/2023, στις οποίες η συντριπτική πλειοψηφία τους δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί».

08 November 2022
Banner