Συμπληρωματική ενίσχυση ζήτησαν οι χοιροτρόφοι από το ΥΠΑΑΤ

05 April 2023

Συμπληρωματική ενίσχυση ζήτησαν οι χοιροτρόφοι από το ΥΠΑΑΤ

Η επανεξέταση του ύψους των ενισχύσεων που δόθηκαν με το μέτρο 22 για τις ζωοτροφές στους χοιροτρόφους και η επίσπευση της προκήρυξης του προγράμματος ευζωίας των χοιροτρόφων βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν εκπρόσωποι της Νέας Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδας με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με δελτίο τύπου που εξέδωσε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο οποίος παραβρέθηκε στη συνάντηση, οι χοιροτρόφοι τόνισαν ότι το πλαφόν ανά εκμετάλλευση που υπήρχε στο μέτρο 22 για τις ζωοτροφές, συνετέλεσε στο να δοθούν χαμηλές ενισχύσεις, αναλογικά με το ύψος των εξόδων των χοιροτροφικών εκμεταλλεύσεων και ως εκ τούτου ζήτησαν να διερευνηθούν τρόποι για να δοθεί μια συμπληρωματική ενίσχυση, έτσι ώστε να καταστεί το μέτρο πιο δίκαιο για τον κλάδο τους. Επιπρόσθετα, υπογράμμισαν ότι είναι πολύ σημαντικό για αυτούς να επισπευστεί η έκδοση της προκήρυξης για το πρόγραμμα ευζωίας των χοίρων, συνολικού προϋπολογισμού 25 εκατ. ευρώ για δύο χρόνια, και γι αυτό ζήτησαν τη συνδρομή του υπουργού ώστε να υπερκεραστούν τα εμπόδια που επιφέρουν χρονική καθυστέρηση. 

Ο κ. Χαρακόπουλος επεσήμανε τον δυναμισμό του κλάδου της χοιροτροφίας και την ανάγκη να περιοριστούν οι πληγές από την πανδημία μέχρι την ενεργειακή κρίση -κυρίως η μεγάλη αύξηση των τιμών της ενέργειας και των ζωοτροφών- με οποιονδήποτε διαθέσιμο τρόπο, είτε με οικονομική συνδρομή είτε με προγράμματα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ).

Ο αρμόδιος υπουργός άκουσε τα επιχειρήματα των παριστάμενων και αναγνωρίζοντας τον υψηλό επαγγελματισμό που διακρίνει τον χοιροτροφικό κλάδο διευκρίνισε ότι θα διερευνήσει τα αιτήματα που του τέθηκαν ώστε να μπορέσει να γίνει εφικτή κάθε δυνατή βοήθεια.

Στη συνάντηση, εκ μέρους της Νέας Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδας συμμετείχαν, ο πρόεδρος Ιωάννης Μπούρας, ο αντιπρόεδρος Δημήτρης Στραβογιάννης και ο γραμματέας Γιώργος Χρήστου.

05 April 2023
Banner
Banner