Σε Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και ΕΦΕΤ οι επισκέψεις του ΥΠΑΑΤ

15 July 2023

Σε Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και ΕΦΕΤ οι επισκέψεις του ΥΠΑΑΤ

Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του ο υπουργός ΥΠΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης μαζί με τον υφυπουργό Διονύση Σταμενίτη, επισκέφτηκαν δύο εποπτευόμενους Φορείς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, χθες, 14/7/2023.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης συνάντησης στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο ενημερώθηκαν από τον πρόεδρο, Αλέξανδρο Σαμαρά, για το ελεγκτικό και ερευνητικό έργο του Ινστιτούτου, ενώ με τη σειρά του ο κ. Αυγενάκης τόνισε την ισχυρή παρουσία του ΜΦΙ στο εξωτερικό και συνέστησε να ισχυροποιηθεί και να αναπτυχθεί περαιτέρω και εντός συνόρων. Ο υπουργός επισήμανε την ανάγκη να γίνει το έργο του Ινστιτούτου πιο προσιτό στην κοινωνία και ειδικά στη νέα γενιά που θέλει να ασχοληθεί με τον πρωτογενή τομέα.

Να σημειώσουμε πως το Ινστιτούτο ιδρύθηκε το 1929 με δωρεά του Εθνικού Ευεργέτη Εμμανουήλ Μπενάκη και εγκαινιάστηκε το 1931 από τον Ελευθέριο Βενιζέλο.

Σκοπός του Ινστιτούτου είναι η προστασία της φυτικής παραγωγής της χώρας και η τεχνική υποστήριξη του Έλληνα αγρότη μέσω των τριών κύριων πυλώνων αρμοδιοτήτων του, που είναι η Φυτοϋγεία, η Φυτοπροστασία και ο Έλεγχος των Γεωργικών Φαρμάκων.

Στόχος είναι η ολοκληρωμένη διαχείριση της γεωργικής παραγωγής, η παραγωγή ανταγωνιστικών και ποιοτικών αγροτικών προϊόντων, με διαδικασίες ασφαλείς για το περιβάλλον, τον καταναλωτή γεωργικών προϊόντων και τον εργαζόμενο στην αγροτική παραγωγή.

Στη δεύτερη επίσκεψή του ο υπουργός και ο υφυπουργός επισκέφθηκαν τα γραφεία του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων και στη σύσκεψη που ακολούθησε όπου έγινε και παρουσίαση των δράσεων του ΕΦΕΤ, παραβρέθηκαν ο πρόεδρος Αντώνης Ζαμπέλας, ο αντιπρόεδρος Σταύρο Ζαννόπουλο,  ο γενικός διευθυντής Παναγιώτης Βασιλόπουλος, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Φραγκίσκο Γαΐτη και εκπρόσωποι των εργαζομένων.

Πάρα τις ελλείψεις που διαπιστώθηκαν  στο προσωπικό σε διάφορες υπηρεσίες του ΕΦΕΤ, αναγνωρίστηκε η σπουδαιότητα του έργου του. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης καταγράφηκαν τα  χρόνια προβλήματα συνεργασίας ορισμένων υπηρεσιών του ΕΦΕΤ με το υπουργείο και επιβεβαιώθηκε πως η ύπαρξη πολλών συναρμοδιοτήτων με άλλα υπουργεία, Φορείς και την πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση προκαλεί συνθήκες σύγχυσης που δεν συμβάλλουν θετικά στην παραγωγή έργου.

Ο υπουργός δεσμεύτηκε πως θα δοθούν λύσεις, πρώτα στα τρέχοντα προβλήματα του ΕΦΕΤ και στη συνέχεια θα δοθεί βάση και στα ζητήματα μακροπρόθεσμου χαρακτήρα.

Βασική προτεραιότητα για τον ΕΦΕΤ είναι ο εξορθολογισμός του συστήματος ελέγχων, με στόχο τη στήριξη της παραγωγής και της διατροφικής αλυσίδας και την ενίσχυση της ασφάλειας των τροφίμων και της δημόσιας υγείας.

15 July 2023
Banner
Banner