ΠΟΓΕΔΥ: Απειλή για τη δημόσια υγεία και την παραγωγή η εσωτερική τροποποίηση της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου

14 June 2024

ΠΟΓΕΔΥ: Απειλή για τη δημόσια υγεία και την παραγωγή η εσωτερική τροποποίηση της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου

Σε έντονη αντιπαράθεση έχει εξελιχθεί η κατάσταση ανάμεσα στους γεωτεχνικούς δημόσιους υπαλλήλους και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η οποία προχωρά σε τροποποίηση του Οργανισμού εσωτερικής υπηρεσίας. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία των Γεωτεχνικών (ΠΟΓΕΔΥ) αυτή αποτελεί απειλή για την αγροκτηνοτροφική παραγωγή αλλά και τη δημόσια Υγεία. Ταυτόχρονα, όπως αναφέρουν, η υποβάθμιση αυτών των δομών σημαίνει λιγότερη επιστημονική καθοδήγηση και μειωμένες δυνατότητες για βελτίωση των μεθόδων παραγωγής.

Όπως επισημαίνει στο έγγραφό της η ΠΟΓΕΔΥ:  "Είναι πραγματικά πρόκληση για τους αγρότες, κτηνοτρόφους και αλιείς της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου η πρόθεση για συγχώνευση των υπηρεσιών που ασχολούνται στον πρωτογενή τομέα σε δύο Δ/νσεις (Ζωικής Παραγωγής και Προστασίας, καθώς και Αγροτικής Παραγωγής και Αλιείας) με κατάργηση σχεδόν όλων των υφιστάμενων Τμημάτων. Με τη συρρίκνωση των Υπηρεσιών του πρωτογενή τομέα μένουν μετέωρες και οι μεταποιητικές μονάδες, επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος, οι μονάδες υδατοκαλλιέργειας, συσκευαστήρια, επιχειρήσεις παραγωγής γεωργικών προϊόντων κλπ. που δραστηριοποιούνται στην περιοχή".

Ενώ προσθέτει σχετικά με τις συρρικνώσεις των υπηρεσιών: "Έτσι, παρατηρείται το τραγελαφικό φαινόμενο η ζωική παραγωγή, η αδειοδότηση των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, η μελισσοκομία (Μητρώο μελισσοκόμων) που είναι αντικείμενα της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας να μεταφέρονται στη Διεύθυνση Κτηνιατρικής (Ζωικής Παραγωγής & Προστασίας). Αναρωτιόμαστε πώς θα διεκπεραιωθούν τα αντικείμενα αυτά χωρίς τους Γεωπόνους επόπτες ζωοτροφών, τους Γεωπόνους μελισσοκομίας και την Επιτροπή Σταυλισμού που λειτουργεί στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Δωδεκανήσου; Ταυτόχρονα ο προτεινόμενος οργανισμός προκαλεί και βαθύτατη ανησυχία στους πολίτες, αλλά και τα εκατομμύρια των τουριστών που θα συρρεύσουν στην περιοχή, καθώς οδηγεί σε τραγική υποβάθμιση των υπηρεσιών που έχουν επωμιστεί την προστασία της Δημόσιας Υγείας μέσω των ελέγχων στα τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Τονίζουμε, ότι στο Νότιο Αιγαίο δεν λειτουργεί ούτε ελεγκτική δομή του ΕΦΕΤ. Είναι απορίας άξιο πως ευελπιστεί η Περιφέρεια να διασφαλίσει την Δημόσια Υγεία. Ελπίζουμε όχι με «ιδιώτες επιστήμονες» που θα τους ανατίθεται το ελεγκτικό έργο, κατά παράβαση κάθε εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας.

Συμπερασματικά:

  • Το προτεινόμενο σχήμα για τις Υπηρεσίες που αφορούν τις παραγωγικές δραστηριότητες του πρωτογενή τομέα είναι ανεφάρμοστο και καταργεί τη λειτουργία των υπηρεσιών προς τους πολίτες γεωργούς, κτηνοτρόφους, αλιείς, μελισσοκόμους, επιχειρηματίες και μεταποιητές του κλάδου των τροφίμων
  • Διακυβεύεται η ασφάλεια των τροφίμων και η υγεία των καταναλωτών με τους πλημμελείς ελέγχους.
  • Η εμπειρία των ετών λειτουργίας των Υπηρεσιών έχει αποδείξει ότι το υφιστάμενο σχήμα με τις Διευθύνσεις και τα τμήματα που υπάρχουν λειτούργησε πολύ καλά, παρόλη την έλλειψη προσωπικού και την υποστελέχωση της Περιφέρειας σε Γεωτεχνικούς. Άλλωστε το διαχρονικό αίτημα είναι η πρόσληψη Γεωτεχνικών και όχι η κατάργηση των Διευθύνσεων και Τμημάτων που εξυπηρετούν την Περιφέρεια και τα 54 κατοικημένα νησιά με όλες τις δυσκολίες που απορρέουν από τη νησιωτικότητα".

Αναλυτικά η ανακοίνωση της η ΠΟΓΕΔΥ αναφέρει τα εξής:

«Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου επαναφέροντας τις πιο σκληρές μνημονιακές πρακτικές και με ξεκάθαρη στόχευση τη μείωση του ελεγκτικού έργου του Δημοσίου προς όφελος ιδιωτών προχωρά σε τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας υποβαθμίζοντας τις γεωτεχνικές δομές και βάζει βόμβα στα θεμέλια της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής, αλλά της Δημόσιας Υγείας. Ισχυρίζεται ότι εξοικονομεί έτσι κάποιες χιλιάδες ευρώ τον χρόνο, αλλά ταυτόχρονα δεν αναφέρει ότι δημιουργεί αντικίνητρα για στελέχωση των ακριτικών νησιών με υπαλλήλους αφήνοντας τους αγρότες και κτηνοτρόφους χωρίς τις υπηρεσίες των γεωτεχνικών υπαλλήλων. Δεν αναφέρει ότι εξαφανίζει υπηρεσίες και θέτει με αυτόν τον τρόπο σε κίνδυνο την Δημόσια Υγεία και την πρωτογενή παραγωγή.

Πρέπει να καταλάβει ο κύριος περιφερειάρχης ότι ο τουρισμός δεν είναι το μόνο προϊόν που παράγει η περιφέρειά του. Η αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή με τα ιδιαίτερα και ποιοτικά προϊόντα που παράγονται στην Περιφέρειά του και ταξιδεύουν ανά τον κόσμο δεν μπορεί να αφεθεί στην τύχη της.

Πρέπει, επίσης, να καταλάβει ο κύριος περιφερειάρχης ότι οι πολίτες της περιφέρειάς του, αλλά και τα εκατομμύρια των τουριστών δικαιούνται να καταναλώνουν ασφαλή και ελεγμένα τρόφιμα. Είναι απορίας άξιο ποιος θα πραγματοποιεί τους ελέγχους στην αγορά και σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα των τροφίμων, όταν και ο ΕΦΕΤ δεν διαθέτει διοικητική δομή στην περιοχή.

Καλούμε τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου να αποσύρει άμεσα την πρόταση για τροποποίηση του Οργανισμού και να δρομολογήσει τις διαδικασίες για πρόσληψη γεωτεχνικού προσωπικού, ως οφείλει. Επίσης τον καλούμε να ξεχάσει οποιαδήποτε σκέψη για ανάθεση ελεγκτικού έργου σε ιδιώτες,

Η προστασία της Δημόσιας Υγείας, αλλά και της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής είναι αδιαπραγμάτευτη».

14 June 2024
Banner