Περικοπή δαπανών για προϊόντα διατροφής – κρέατος καταγράφει έρευνα του ΙΕΛΚΑ

12 October 2023

Περικοπή δαπανών για προϊόντα διατροφής – κρέατος καταγράφει έρευνα του ΙΕΛΚΑ

Σημαντικές αλλαγές στη διατροφή την τελευταία δεκαετία όσον αφορά τις δαπάνες και την κατανάλωση, καταγράφει μελέτη του ΙΕΛΚΑ για τη διατροφή την περίοδο 2009-2022 καταγράφει τα χρήματα αλλά και τις ποσότητες που κατανάλωσαν κατά κεφαλήν και ανά κατηγορία οι πολίτες, κατά την περίοδο. Έτσι, η έρευνα έδειξε πως σε είδη παντοπωλείου διαμορφώθηκε το 2022 στα 1.825 ευρώ μειωμένη κατά 5,8% σε σχέση με το 2009, τη χρονιά πριν από την έναρξη της πρώτης δημοσιονομικής κρίσης.

Σε σχέση με το 2021, η συνολική δαπάνη σε είδη παντοπωλείου αυξήθηκε κατά 3,10% γεγονός που δικαιολογείται, σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ, στον συνδυασμό των ανατιμήσεων και της μείωσης στον όγκο αγορών των νοικοκυριών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτιμάται ότι η συνολική δαπάνη των Ελλήνων για είδη παντοπωλείου το 2022 ανέρχεται σε 20,28 δισ. ευρώ (έναντι 22,10 δισ. ευρώ το 2009). Το ποσό αυτό περιλαμβάνει μόνο τη δαπάνη των Ελλήνων καταναλωτών (π.χ. όχι τη δαπάνη μέσω Ho.Re.Ca., τουρισμού, εστίασης κ.ά.) και αφορά μόνο τα είδη παντοπωλείου (π.χ. δεν περιλαμβάνονται λοιπά είδη που βρίσκονται σε καταστήματα σούπερ μάρκετ όπως γραφική ύλη, είδη για κατοικίδια, βρεφικό γάλα, είδη bazaar, καλλυντικά, καπνός κ.λπ.).

Ειδικότερα στα τρόφιμα η ετήσια κατά κεφαλή δαπάνη ανήλθε στα 1.485 ευρώ, μειωμένη κατά 2,3% την τελευταία δεκαετία

Τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν μείωση της δαπάνης για πηγές πρωτεϊνης, π.χ. το μοσχαρίσιο κρέας μείωση 18% και το κρέας από αιγοπρόβατα μείωση 40%. Μείωση παρατηρήθηκε και στη δαπάνη γαλακτοκομικών (ενδεικτικά το νωπό φρέσκο γάλα με μείωση 30%), μείωση της δαπάνης για ελαιόλαδο 17%, μείωση της δαπάνης για φρούτα 7%, για λαχανικά 43%, αλλά αύξηση στα όσπρια κατά 44% και στους ξηρούς καρπούς κατά 48%. Μείωση καταγράφεται στη δαπάνη για μη αλκοολούχα ποτά κατά 9%, αλλά αύξηση της δαπάνης για αλκοολούχα ποτά κατά 68%.

Τα στοιχεία που καταγράφουν τη μηνιαία κατανάλωση σε ποσότητες, επίσης παρουσιάζουν μεταβολές στον κλάδο της διατροφής, όπως σταθερή είναι η τάση στις κύριες πηγές υδατανθράκων με τη μηνιαία κατανάλωση κατά κεφαλήν σε ψωμί και είδη αρτοποιίας να παρουσιάζει μείωση κατά 6% σε περίπου 4 κιλά μηνιαίως. Επίσης, μείωση στην κατανάλωση των βασικών ζωικών πρωτεϊνών κατά περίπου 16%, με περίπου 1 κιλό λιγότερο κρέας μηνιαίως με εξαίρεση τα πουλερικά τα οποία παρουσιάζουν αύξηση ως πιο οικονομική λύση, ενώ αύξηση παρουσιάζουν οι φυτικές πρωτεΐνες και ειδικά τα όσπρια.

Σχετικά με τη μέση τιμή που πλήρωνε ο καταναλωτής το 2022 σε σχέση με το 2009, οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφονται στους ξηρούς καρπούς κατά 61%, στα μαρούλια κατά 64% και στον καφέ κατά 54%, ενώ οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφονται στο συντηρημένο γάλα (-18%), στα μεταλλικά νερά (-30%) και στα πουλερικά (-4%). Τέλος, είναι ενδεικτικό της κατάστασης πως τα τελευταία χρόνια, η κάλυψη των αναγκών των αγροτικών νοικοκυριών από δική τους παραγωγή, έχει μειωθεί σημαντικά με εξαίρεση μεμονωμένα προϊόντα και κυρίως το ελαιόλαδο.

12 October 2023
Banner