Ο ΕΦΕΤ ενημερώνει για την επισήμανση των τροφίμων

12 December 2014

Ανακοίνωση εξέδωσε χθες (11/12) ο ΕΦΕΤ σχετικά με την εφαρμογή του νέου Ευρωπαϊκού Κανονισμού 1169/2011 για την επισήμανση των τροφίμων, η έναρξη του οποίου ξεκινά στις 13 Δεκεμβρίου. Το κείμενο του Κανονισμού, είναι αναρτημένο ήδη στην ιστοσελίδα του περιοδικού μας και μπορείτε να το κατεβάσετε σε μορφή pdf εδώ

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. ενημερώνει τις επιχειρήσεις τροφίμων και τους καταναλωτές ότι από τις 13 Δεκεμβρίου 2014 εφαρμόζεται ο Κανονισμός (Ε.Ε.) αριθ. 1169/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την παροχή πληροφοριών για τα τρόφιμα στους καταναλωτές (επισήμανση, παρουσίαση, διαφήμιση), με εξαίρεση τη διάταξη που αφορά στην υποχρεωτική αναγραφή της διατροφικής δήλωσης, η οποία εφαρμόζεται από τις 13 Δεκεμβρίου 2016. Ωστόσο, οι επιχειρήσεις που επιλέγουν να παρέχουν προαιρετικά τη διατροφική δήλωση, από τις 13 Δεκεμβρίου 2014 μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου 2016, θα πρέπει να τηρούν τις σχετικές διατάξεις του παρόντος Κανονισμού.
Ο εν λόγω Κανονισμός τροποποιεί υφιστάμενες διατάξεις για την επισήμανση των τροφίμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δίνοντας τη δυνατότητα στους καταναλωτές να κάνουν πιο ενημερωμένοι τις επιλογές τους και να χρησιμοποιούν με ασφάλεια τα τρόφιμα.
Επισημαίνεται ότι τα τρόφιμα που διατέθηκαν στην αγορά ή επισημάνθηκαν πριν από τις 13 Δεκεμβρίου 2014 και δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις του παρόντος Κανονισμού μπορούν να διατίθενται στην αγορά μέχρις εξαντλήσεως των αποθεμάτων τους.
Το κείμενο του Κανονισμού καθώς και το ερμηνευτικό έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ερωτήσεις και απαντήσεις όσον αφορά στην εφαρμογή του Κανονισμού) είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Ε.Φ.Ε.Τ. στον παρακάτω σύνδεσμο :
https://www.efet.gr/portal/page/portal/efetnew/legislations/sociable_legislations/food_notification
Να σημειώσουμε ότι το περιοδικό Meat News στο τρέχον τεύχος φιλοξενεί ενημερωτικό άρθρο με τις υποχρεώσεις όλων των επιχειρήσεων, που απορρέουν από τον παραπάνω Κανονισμό.

12 December 2014
Banner