Ξεκινά το νέο Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας

16 December 2022

Ξεκινά το νέο Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας

Related Articles

Το νέο Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 με πόρους ύψους 21,5 εκατ. ευρώ θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία τις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου. Ο στόχος του είναι η χρηματοδότηση πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό και μεταποιητικό κλάδο, ενώ τα συνολικά κεφάλαια που θα λάβουν οι δικαιούχοι θα ξεπεράσουν τα 40 εκατ. ευρώ και αναμένεται να ωφεληθούν πάνω από 2.500 αγροτικές και μεταποιητικές επιχειρήσεις.

Το νέο αυτό χρηματοδοτικό εργαλείο εισαγάγει σημαντικά πλεονεκτήματα για τους δικαιούχους που θα ωφεληθούν, όπως:

  • 100% επιδότηση επιτοκίου για τα δύο πρώτα έτη του πενταετούς δανείου
  • 50% μειωμένο επιτόκιο  για τα υπόλοιπα τρία έτη του δανείου
  • Επιχορήγηση συμβουλευτικής υποστήριξης (mentoring).

Το εύρος των δανείων θα είναι από 3.000 ευρώ έως 25.000 ευρώ προς γεωργικές εκμεταλλεύσεις και μεταποιητικές επιχειρήσεις, χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις.

Σχετικά με το νέο Ταμείο, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε:

  • «Το νέο Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας που παρουσιάζουμε σήμερα είναι ούτως ή άλλως σημαντικό καθώς η εξασφάλιση της απαιτούμενης ρευστότητας αποτελεί διαχρονικά νευραλγικής σημασίας προϋπόθεση για την εύρυθμη λειτουργία, πολλώ δε μάλλον για την ανάπτυξη, των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων αγροτικών επιχειρήσεων. Καθίσταται όμως ακόμη σημαντικότερο στο σημερινό περιβάλλον των αυξημένων επιτοκίων. Συνεπώς, όπως στα προηγούμενα 3,5 χρόνια η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα ανταπεξήλθε με επιτυχία στις προκλήσεις χορηγώντας όσα δάνεια είχαν χορηγηθεί στα προηγούμενα 16 χρόνια, έτσι και τώρα ετοιμάζουμε νέα προγράμματα για να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις και να δώσουμε την δυνατότητα να αξιοποιήσουν τις πολύ μεγάλες χρηματοδοτικές ευκαιρίες της νέας εποχής».

O υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, υποστήριξε:

  • «Σε μια περίοδο που πρέπει να συνεχισθεί απρόσκοπτα η παραγωγική δραστηριότητα και δράση και ταυτόχρονα να αντιμετωπισθούν οι συνέπειες των πολλαπλών κρίσεων, η έναρξη της λειτουργίας του Ταμείου μπορεί να προσφέρει πρόσβαση σε χρηματοδότηση για τους αγρότες μας και τις μεταποιητικές επιχειρήσεις. Έτσι μπορούν να αξιοποιηθούν  μοχλεύσεις πόρων για τη λειτουργία τόσο κεφαλαίου κίνησης όσο και επενδυτικών αναγκών, ώστε να προωθηθεί η οικονομική ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα».

Ο πρόεδρος της HDB, Γιώργος Ζαββός, σημείωσε:

  • «Το κράτος και οι αναπτυξιακές τράπεζες διαδραματίζουν κομβικό ρόλο για την επίτευξη μιας βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης. Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα δημιουργεί ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο με στόχο την μόχλευση των διαθέσιμων κεφαλαίων που θα δώσει πνοή στη χρηματοδότηση των αγροτών και των επιχειρήσεων του τομέα μεταποίησης γεωργικών προϊόντων. Πρόκειται για μια καινοτομία στην υποστήριξη του αγροτικού κλάδου που ανοίγει το δρόμο στην περαιτέρω ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής».
16 December 2022
Banner
Banner