Καταστροφική η πορεία της κτηνοτροφίας, σύμφωνα με τον ΣΕΚ

07 July 2022

Καταστροφική η πορεία της κτηνοτροφίας, σύμφωνα με τον ΣΕΚ

Ο βουλευτής Αργολίδας και υπεύθυνος του Κοινοβουλευτικού Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Πουλάς, κατέθεσε αναφορά, στις 6/7/22 προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών την επιστολή του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας στην οποία περιγράφονται τα προβλήματα της ελληνικής κτηνοτροφίας και τα μέτρα που πρέπει άμεσα να ληφθούν από την κυβέρνηση, διότι η ελληνική κτηνοτροφία οδεύει προς την καταστροφή.

Κύριοι υπουργοί,

Σας καταθέτω επιστολή του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) με την οποία εκφράζει για πολλοστή φορά την έντονη αγωνία του για την πορεία της ελληνικής κτηνοτροφίας καθώς η κατάσταση για τους Έλληνες κτηνοτρόφους είναι πάρα πολύ δύσκολη.

Σύμφωνα με την επιστολή του ΣΕΚ εδώ και ένα χρόνο περίπου το κόστος παραγωγής εκτινάχτηκε στα ύψη, εκμηδενίζοντας τις όποιες αυξήσεις σημειώθηκαν στο αιγοπρόβειο ιδιαίτερα γάλα-κρέας. Το κόστος των βασικών ζωοτροφικών προϊόντων, που αποτελεί το 65-70% του συνολικού κόστους παραγωγής κρέατος και γάλακτος, έχει αυξηθεί 70% - 100% και σε συνδυασμό με την αύξηση της ενέργειας κατά 50 - 80 % (ρεύμα, πετρέλαιο) δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας στην κτηνοτροφική παραγωγή. Η ρευστότητα επίσης είναι μηδενική στη συντριπτική πλειοψηφία των κτηνοτρόφων.

Στα ανωτέρω σοβαρά ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κτηνοτροφία θα πρέπει να προστεθούν όπως επισημαίνει ο ΣΕΚ στην ανωτέρω επιστολή και τα τεράστια προβλήματα που προέκυψαν από τα δάνεια των κτηνοτρόφων-πτηνοτρόφων στην πρώην ΑΤΕ με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Η διαχειρίστρια εταιρία των χρεών της πρώην ΑΤΕ που ζητάει πληρωμή μέχρι το πενταπλάσιο του κεφαλαίου, χωρίς διακανονισμό, απειλεί με πλειστηριασμούς στάβλων και πρώτης κατοικίας, ενώ για τα δάνεια στις άλλες συστημικές τράπεζες που επί το πλείστον έχουν πουληθεί σε funds του εξωτερικού, έναντι 5-10% του χρέους, απειλούνται οι κτηνοτρόφοι με διαταγές πληρωμών – απειλές κατασχέσεων και της πρώτης κατοικίας

Για όλους τους ανωτέρω λόγους ο ΣΕΚ ζητά άμεσα από την κυβέρνηση να λάβει τα ακόλουθα μέτρα:

  • Ενίσχυση 150 ανά αγελάδα.
  • Ενίσχυση 15 ανά προβατίνα και γίδα που η κάθε εκμετάλλευση έχει παραδώσει τουλάχιστον 3.500 κιλά γάλα το 2021 και 2.000 κιλά γάλα για τα νησιά. Εάν δεν έχει παραδώσει γάλα και έχει παραδώσει επαρκή αριθμό αρνιών για σφαγή να υπαχθούν στην ενίσχυση.
  • Άμεση νομοθετική ρύθμιση για ΑΚΑΤΑΣΧΕΤΗ ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ και από τις άλλες τράπεζες και πολυετή ρύθμιση αποπληρωμής των χρεών, αφού διαγραφεί το 80% των τόκων και το 50% του κεφαλαίου.
  • Μηδενικός φόρος στο πετρέλαιο για το 2022.

Η επιστολή του ΣΕΚ εδώ

07 July 2022
Banner
Banner