Αντιδρούν πολλές χώρες της Ε.Ε. στην προώθηση του κυτταρικού κρέατος – Επιφυλακτική εμφανίζεται και η χώρα μας

30 January 2024

Αντιδρούν πολλές χώρες της Ε.Ε. στην προώθηση του κυτταρικού κρέατος – Επιφυλακτική εμφανίζεται και η χώρα μας

Η επικράτηση του κυτταρικού κρέατος δεν φαίνεται πως θα γίνει τόσο άνετα και γρήγορα στην Ε.Ε., αφού αρκετοί υπουργοί Γεωργίας της εξακολουθούν να βλέπουν ορισμένα αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με την έγκριση προϊόντων κρέατος που παράγονται τεχνητά στο εργαστήριο.

Η Αυστρία, η Ιταλία και η Γαλλία εξέφρασαν σε κοινή ανακοίνωση τους ενδοιασμούς τους προς το Συμβούλιο Υπουργών, ενώ μάλιστα την ίδια άποψη στήριξαν άλλα δέκα κράτη- μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας, της Ισπανίας και της Ουγγαρίας. Τα αρχικά σχέδια της Επιτροπής για έναν κανονισμό της Ε.Ε. προφανώς προκαλούν αναταραχή στους υπουργούς. Να πούμε, όμως, πως οι οι εκπρόσωποι από τη Γερμανία, την Ολλανδία και τη Δανία εκφράστηκαν από λιγότερο επιφυλακτικοί έως θετικοί για το καλλιεργούμενο κρέας.

Ο υπουργός Γεωργίας της Αυστρίας Norbert Totschnig περιέγραψε το εργαστηριακό κρέας ως  «πραγματικό κίνδυνο για την κτηνοτροφία στην Ε.Ε.». Σύμφωνα με τον Totschnig,  πρέπει η Ε.Ε. να είναι πιο προσεκτική σε ό,τι προτείνει και προωθεί και ταυτόχρονα τόνισε πως  είναι υποχρεωτική η επισήμανση αλλά και μια ολοκληρωμένη εκτίμηση επιπτώσεων βασισμένη σε γεγονότα και επιστημονικά συμπεράσματα.

Ο Ιταλός υπουργός Γεωργίας Francesco Lollobrigida επέκρινε την «πράσινη» επιχειρηματολογία των παραγωγών κρέατος εργαστηρίου. Ένας κανονισμός της Ε.Ε. πρέπει να παρέχει σαφήνεια, είναι ο κ. Lollobrigida. Η Γαλλία παραπονέθηκε επίσης ότι οι κτηνοτρόφοι εκτέθηκαν σε κοινωνική πίεση όσον αφορά την καλή διαβίωση των ζώων. Από την άλλη πλευρά, το εργαστηριακό κρέας μπορεί συχνά να παραχθεί μόνο χρησιμοποιώντας ζωικά βλαστοκύτταρα που δεν είναι και πολύ φιλική αντιμετωπίση προς τα ζώα. Χώρες όπως η Ελλάδα, η Σλοβενία, η Βουλγαρία και η Ιρλανδία βλέπουν επίσης την κτηνοτροφία και τις αγροτικές περιοχές σε κίνδυνο, με τη διάδοση του κυτταρικού κρέατος.

Η γερμανική αντιπροσωπεία η οποία ήταν λιγότερο επικριτική ανέφερε πως οι κίνδυνοι είναι ακόμα δύσκολο να αξιολογηθούν. Η προοπτική του εργαστηριακού κρέατος θα αποδειχθεί από τη ζήτηση των καταναλωτών τα επόμενα χρόνια. Από τη γερμανική σκοπιά, η σαφής επισήμανση και οι ενημερωμένες αποφάσεις των καταναλωτών είναι σημαντικές. Ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας τόνισε επίσης τη σημασία μιας διατροφής κυρίως φυτικής προέλευσης.

Η Ολλανδία βλέπει το εργαστηριακό κρέας ως σημαντικό συστατικό για τον εφοδιασμό του παγκόσμιου πληθυσμού με ζωικές πρωτεΐνες. Η Χάγη βλέπει το τεχνητό κρέας ως συμπλήρωμα των φυσικών προϊόντων κρέατος. Η Δανία επίσης από τις χώρες που «δεν έχει πρόβλημα» με το εργαστηριακό κρέας εάν υπάρχει επαρκής επισήμανση και είναι εγγυημένη η ασφάλεια των τροφίμων.

Πηγή: euromeatnews.gr

30 January 2024
Banner