Ενίσχυση εμπορικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας-ΗΠΑ στον πρωτογενή τομέα παραγωγής

23 June 2022

Ενίσχυση εμπορικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας-ΗΠΑ στον πρωτογενή τομέα παραγωγής

Συνάντηση με τον Περιφερειακό αγροτικό Ακόλουθο της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιταλία (αρμόδιο και για την Ελλάδα) Charles Rush είχε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Σίμος Κεδίκογλου, στις 22/6/22,  στο πλαίσιο ενίσχυσης των εμπορικών σχέσεων Ελλάδας – ΗΠΑ.

Ο κ. Κεδίκογλου αναφέρθηκε στην εξαιρετική ποιότητα των ελληνικών προϊόντων η οποία αποτελεί εγγύηση για την προώθησή τους, ενώ τόνισε πως η ελληνοαμερικανική συνεργασία θα έχει εκατέρωθεν οφέλη, καθώς με την ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων θα επιτευχθεί και η ενδυνάμωση των εξαγωγών μεταξύ των δύο χωρών, στον γεωργικό και στον κτηνοτροφικό τομέα.

«Η Ελλάδα διαθέτει μια ευρεία γκάμα προϊόντων από τον πρωτογενή τομέα, από μέλι και κρέας μέχρι βότανα, με υψηλή διατροφική αξία. Αναζητούμε τρόπους ώστε να ενισχύσουμε την παρουσία λιγότερο προβεβλημένων προϊόντων, όπως είναι η φέτα, πέρα από την ευρωπαϊκή και βαλκανική αγορά σε αυτή των ΗΠΑ», τόνισε ο κ. Κεδίκογλου και αναφέρθηκε στα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στον αγροτικό τομέα από τον πόλεμο στην Ουκρανία. «Θέλουμε να διευρύνουμε τις επιλογές στις εισαγωγές σε σιτηρά και άλλων προϊόντων από τις ΗΠΑ», υποστήριξε και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις μεγάλες εξαγωγικές δυνατότητες που έχουν λόγω της ποιότητας τους, προϊόντα όπως το μέλι, τα γαλακτοκομικά και τα προϊόντα κρέατος.   

Ο ΥφΑΑΤ αναφέρθηκε και στην εξαγωγική δυναμική των ιχθυοκαλλιεργειών και της αυτόχθονης φυλής του μαύρου ελληνικού χοίρου ενώ ενημέρωσε τον γεωργικό ακόλουθο για τις ελλείψεις στα λιπάσματα ελέω πολεμικής σύρραξης και για την ανάγκη ενίσχυσης των εισαγωγών τους από τις Ηνωμένες Πολιτείας.

Από την πλευρά του ο κ. Rush εκδήλωσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις προτάσεις που υποβλήθηκαν από τον Υφυπουργό και δεσμεύτηκε ότι θα υπάρχει τακτική επικοινωνία για την προώθησή τους.

23 June 2022
Banner