Διαχωρισμός θέσεων ανάμεσα στον πρόεδρο της ΕΑΣ Νάξου και στην Κτηνοτροφική Ένωσης Φιλωτίου σε βασικά θέματα του κλάδου

30 January 2023

Διαχωρισμός θέσεων ανάμεσα στον πρόεδρο της ΕΑΣ Νάξου και στην Κτηνοτροφική Ένωσης Φιλωτίου σε βασικά θέματα του κλάδου

Ο πρόεδρος της Κτηνοτροφικής Ένωσης Φιλωτίου Νάξου, Βασίλης Κρασσάς, διαχωρίζοντας τη θέση του από τον πρόεδρο της ΕΑΣ, Δ. Καπούνη, εξέδωσε ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε σε Μέσο της Νάξου, ασκώντας κριτική στα πεπραγμένα της Ένωσης Συνεταιρισμών και ειδικότερα στη διαχείριση του προέδρου της.

«Με αφορμή τις προσπάθειες των τελευταίων μηνών για την ανάδειξη και την επίλυση των προβλημάτων λειτουργίας της ΕΑ. Νάξου (και για να γινόμαστε πιο συγκεκριμένοι της Αγροτικής Εταιρικής Σύμπραξης – Ανώνυμη Εταιρεία “Ε.Α.Σ. ΝΑΞΟΥ Α.Ε.Σ. Α.Ε.”) τα οποία δημιουργήθηκαν τόσο λόγω της εμφάνισης του Κορωνοϊού όσο και του πολέμου στην Ουκρανία σας θέτουμε τα παρακάτω:

Η Κτηνοτροφική Ένωση Φιλωτίου Νάξου από το έτος ιδρύσεώς της έως και σήμερα είναι αρωγός και συμπαραστάτης της Ε.Α.Σ. Νάξου σε όλους τους αγώνες που έχει δώσει για τα προβλήματα των αγροκτηνοτρόφων ολόκληρης της Νάξου.

 Από τη στιγμή όμως που εκτιμούμε ότι κάποιος μέσω της Εταιρείας και των αποδεδειγμένων τεράστιων προβλημάτων των αγροκτηνοτρόφων της Νάξου με την καθημερινή αυτοπροβολή του σε Μ.Μ.Ε. για την πιθανή εξυπηρέτηση μελλοντικών πολιτικών ανελίξεών του, οφείλουμε να διαχωρίσουμε τη θέση μας σε ότι αφορά την έως και σήμερα διαχείριση της Ένωσης επισημαίνοντας όμως, ότι η Κτηνοτροφική Ένωση Φιλωτίου Νάξου θα συνεχίσει να παλεύει για τα δίκαια αιτήματα των αγροτοκτηνοτρόφων.

Θεωρούμε ότι ο πρόεδρος της Εταιρείας παρουσιάζει με λανθασμένο τρόπο τα υπάρχοντα προβλήματα. Πιο συγκεκριμένα, με λανθασμένους χειρισμούς, όπως:

  1. Η πώληση ζωοτροφών και λιπασμάτων αρκετές φορές ακριβότερα από τη μέγιστη τιμή του ελεύθερου εμπορίου.

 2) Η διαφορετική αντιμετώπιση ανά παραγωγό στην τιμή αγοράς των προϊόντων του.

3) Η αδυναμία απορρόφησης του συνόλου του γάλακτος για όλο το έτος λόγω κορεσμού.

4)  Η μη πληρωμή του σε ορισμένες περιπτώσεις με τη δικαιολογία ότι ήταν ξινισμένο (επιβάλλοντας μάλιστα και πρόστιμα) οδήγησαν τους παραγωγούς στην εξεύρεση λύσεων και στην αναζήτηση νέων αγορών. 

Φαντάζει οξύμωρο το ότι διαφημίζει μόνο τη γραβιέρα Νάξου ακόμα και όταν επισκέπτεται τα ορεινά χωριά παρόλο που έχει ΠΟΠ για τυριά ορεινής προέλευσης όπως είναι το κατσικοπρόβειο, το αρσενικό κ.ά.

Σημαντικό όμως είναι και το γεγονός ότι υπάρχουν περιπτώσεις που δεσμεύει όλο το ποσό των επιδοτήσεων των παραγωγών για οφειλή μικρότερη της επιδότησης, και μάλιστα σε καίρια χρονικά διαστήματα (Εορτές π.χ.), επιστρέφοντας μετά από λίγο χρονικό διάστημα τη διαφορά με αποτέλεσμα να εγείρονται ερωτήματα για τον τρόπο που χρησιμοποιούνται τα δεσμευμένα χρήματα και το κατά πόσο νόμιμο είναι αυτό.

  Ο πρόεδρος προβάλλει και μειώνει ηθελημένα ή μη τα προϊόντα:

 1) Όταν διαφημίζει την εισαγωγή ζωικών και φυτικών τροφών από άλλες χώρες για τυριά με προστατευμένη ονομασία προέλευσης.

 2)  Όταν εσφαλμένα αναφέρει ότι έχουν σφαγεί 40.000 αιγοπρόβατα δημιουργώντας έτσι προβλήματα  στον αριθμό των ζωικών μονάδων για τις οποίες επιδοτούνται οι κτηνοτρόφοι.

3)  Όταν αναφέρει ότι μειώθηκε η παραγωγή γάλακτος (κατά 10 τόνους) ενώ γνωρίζει ότι με δικούς του λάθος χειρισμούς η ποσότητα αυτή πωλείται σε ναξιώτικα ιδιωτικά τυροκομία (4 τόνοι) αλλά και σε ελληνική γαλακτοβιομηχανία (6 τόνοι).

Τέλος, άξιον απορίας είναι το πώς και από ποιους πόρους πληρώνονται οι καθημερινές και πολύωρες διαφημίσεις και τα κεραστικά του προέδρου της εταιρείας αφού σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην επιχείρηση».

Πηγή: Cyclades Voice

30 January 2023
Banner
Banner