Γ. Γεωργαντάς στο 8ο Forum Τροφίμων του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου

31 May 2022

Γ. Γεωργαντάς στο 8ο Forum Τροφίμων του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου

Related Articles

Το 8ο Forum Τροφίμων του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίο που γίνεται στη Θεσσαλονίκη, επισκέφθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γ. Γεωργαντάς, στις 30/5/2022, χαρακτηρίζοντας στην ομιλία του «τις γερμανικές επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα “μοχλό” ανάπτυξης για τη χώρα μας».

Ο υπουργός εξήρε τον σημαντικό ρόλο του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου στην αύξηση των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων στη Γερμανία, ενώ ανέδειξε την αξία του πρωτογενούς τομέα στη διατήρηση της επισιτιστικής επάρκειας.

Μεταξύ των άλλων ο κ. Γεωργαντάς είπε: «Η διασύνδεση με τις μεγάλες γερμανικές εταιρείες και οι επιχειρηματικές γέφυρες επικοινωνίας που χτίζει, είναι θεμελιώδες στοιχείο για την οικοδόμηση του μέλλοντος και τον αναπτυξιακό σχεδιασμό μας. Αυτή η σύνδεση γίνεται πιο συνεκτική και πολύτιμη με την ταυτόχρονη μεταφορά τεχνογνωσίας που επιτελείται μέσα από τις δράσεις και τα προγράμματα του Επιμελητηρίου».

Τόνισε, επίσης, ότι οι αλλεπάλληλες κρίσεις ανέδειξαν και ενίσχυσαν την αξία του πρωτογενούς τομέα στην καθημερινότητά μας κι αυτό συμβαίνει γιατί ο πρωτογενής τομέας «συνδέεται με την επισιτιστική επάρκεια αλλά και τη βελτιστοποίηση της ποιότητας ζωής, που όλοι επιδιώκουμε σε περιόδους ομαλότητας».

Σχολίασε πως ενώ η αγορά νωπών φρούτων και λαχανικών είναι απαιτητική, εντούτοις η πορεία των εξαγωγών στη Γερμανία είναι αυξητική. «Η εμπορική σχέση μας με τη Γερμανία, σε ό,τι αφορά τα φρούτα και τα λαχανικά, έχει μεγάλο περιθώριο βελτίωσης, κυρίως γιατί τα προϊόντα μας διασφαλίζουν δύο σημαντικά στοιχεία: Και την διατροφική αξία και υγιεινή διατροφή. Στο χέρι όλων μας είναι να κάνουμε τους δεσμούς μας πιο ισχυρούς και τη συνεργασία μας στενότερη», σχολίασε ο κ. Γεωργαντάς.

Αύξηση των εξαγωγών στη Γερμανία

Ο υπουργός αναφέρθηκε στο ισοζύγιο φρούτων και λαχανικών όπου η Γερμανία εμφανίζει διαχρονικά θετικό πρόσημο για την Ελλάδα.

 Είναι ενδεικτικό, όπως είπε, ότι το 2021 οι εξαγωγές φρούτων, λαχανικών και παρασκευασμάτων τους προς τη Γερμανία ανήλθε σε 403.354.548 ευρώ έναντι εισαγωγών ύψους 57.493.309 ευρώ. Το γεγονός ότι κεράσια, ακτινίδια, φράουλες, πορτοκάλια, βερίκοκα και καρπούζια βρίσκονται στην πρώτη γραμμή προτίμησης των Γερμανών καταναλωτών δείχνει, όπως διαπίστωσε ο ΥπΑΑΤ, και την τάση που επικρατεί στην αγορά, προς μια πιο υγιεινή διατροφή, τάση που έχει ενισχυθεί μετά από την πανδημία. Και σημείωσε ότι σε αυτό συμβάλλει το γεγονός ότι η ελληνική γαστρονομία είναι ευρέως γνωστή στο γερμανικό καταναλωτικό κοινό, καθώς είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πολιτιστική κληρονομιά των εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων μεταναστών που ζουν στη Γερμανία, αλλά και οι πρωτοβουλίες του Επιμελητηρίου, του ΣΕΒΕ και συνεταιρισμών.

Κλείνοντας,  ο κ. Γεωργαντάς επισήμανε: «Γνωρίζουμε καλά πως στηρίζοντας τον πρωτογενή τομέα, στηρίζουμε την ελληνική περιφέρεια, διασφαλίζουμε επισιτιστική επάρκεια και διαφυλάττουμε  την κοινωνική συνοχή στο σύνολο της χώρας», δίνοντας το μήνυμα πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τον αγροτικό τομέα.

31 May 2022
Banner
Banner