Η αύξηση κόστους παραγωγής, μειώνει την αγορά βοείου κρέατος στην Ισπανία

23 June 2022

Η βιομηχανία κρέατος τόσο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρώπης βρίσκεται σε περίοδο κρίσης εξαιτίας κοινών παραγόντων που δυσχεραίνουν την αγορά βορείου κρέατος, τουλάχιστον την εσωτερική διακίνηση.

Η ισπανική βιομηχανία βοείου κρέατος αντιμετωπίζει αυτή την εποχή μια δύσκολη κατάσταση. Αφενός, η αύξηση του κόστους παραγωγής, λόγω των υψηλότερων τιμών των πρώτων υλών και των εισροών καθώς και οι αυξήσεις στην τιμή της ενέργειας κι αφετέρου τα προβλήματα στο εργασιακό καθεστώς, δημιουργούν αβεβαιότητα στον τομέα βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, εάν προστεθεί και ο πληθωρισμός σε όλα αυτά.

Μία από τις κύριες συνέπειες αυτής της κατάστασης είναι η πτώση της κατανάλωσης βοείου κρέατος, λόγω του υψηλού κόστους του προϊόντος και της εκτροπής προς άλλα προϊόντα, όπως το χοιρινό κρέας.

Οι λίγες προσδοκίες ανάκαμψης τίθενται για τη θερινή περίοδο, με την επανενεργοποίηση του τουρισμού και του ξενοδοχειακού κλάδου, αν και αναμένεται ότι το φθινόπωρο η κατάσταση θα επιδεινωθεί και πάλι και θα γίνει πιο περίπλοκη, σύμφωνα πηγές του κλάδου.

Από την άλλη, οι εξαγωγές βοείου κρέατος αυξάνονται λόγω της αυξημένης ζήτησης στις διεθνείς αγορές. Το 2021 εξήχθησαν 243.612 τόνοι βοείου κρέατος αξίας άνω των 943 εκατομμυρίων ευρώ, γεγονός που αντιπροσώπευε αύξηση του όγκου κατά 4,6% και 16,5% σε αξία σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία που είναι διαθέσιμα μέχρι στιγμής και αντιστοιχούν στο πρώτο τετράμηνο του έτους αντικατοπτρίζουν επίσης την αύξηση των εξαγωγών βοείου κρέατος, με περισσότερους από 59.000 τόνους να εξάγονται, αύξηση 7,51% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2021. Αν και η μεγαλύτερη αγορά της βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου κατευθύνεται σχεδόν το 90% των πωλήσεων, το ισπανικό βόειο κρέας συνεχίζει έχει παρουσία σε τρίτες χώρες, με προορισμούς όπως ο Καναδάς, η Ινδονησία και το Ηνωμένο Βασίλειο να είναι στις πρώτες θέσεις των εξαγωγών. "Αν και οι τρέχουσες προσδοκίες είναι καλές και οι εξαγωγές εξακολουθούν να αυξάνονται, πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες μεσοπρόθεσμα για να επικεντρωθούμε στο άνοιγμα νέων προορισμών και στη διαφοροποίηση των αγορών", επεσήμανε η Εθνική Ένωση Βιομηχανιών Κρέατος της Ισπανίας (ANICE Beef Group)

23 June 2022
Banner
Banner