Γιώργος Στύλιος: «Διαρκής στήριξη των παραγωγών»

14 February 2023

Γιώργος Στύλιος: «Διαρκής στήριξη των παραγωγών»

Aπαντώντας στη Βουλή, στις 11/2, σε Επίκαιρες Ερωτήσεις της αντιπολίτευσης σχετικά με τη στήριξη της κυβέρνησης στους παραγωγούς, ο ΥφΑΑΤ, Γιώργος Στύλιος, αναφέρθηκε αρχικά στις ενισχύσεις των 60 εκατ. ευρώ για την αγορά λιπασμάτων και 89 εκατ. ευρώ για ζωοτροφές, ενώ μίλησε αναλυτικά για τις υποστηρικτικές κυβερνητικές δράσεις κατά την περίοδο 2020-2022.

Ειδικότερα, τόνισε πως μέσω του ΕΛΓΑ, η στήριξη στους παραγωγούς ξεπέρασε τα 780 εκατ. ευρώ και επιπλέον Κρατικές Ενισχύσεις της τάξης των 80 εκατ. ευρώ, σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή, ενώ απέναντι στις συνεχείς διεθνείς κρίσεις, ο κ. Στύλιος τόνισε πως έχουν διατεθεί συνολικά περισσότερα από 600 εκατ. ευρώ, για τη στήριξη της αγροδιατροφικής παραγωγής.

Ο ΥφΑΑΤ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο, μετά την κατάργησή του το 2016 και προχώρησε στη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ των λιπασμάτων και ζωοτροφών στο 6%. Μέτρα που συμπληρώθηκαν από μια σειρά μόνιμων φορολογικών ελαφρύνσεων.

Σε σχετική  ερώτηση Βουλευτή του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ κ. Βασίλη Κεγκέρογλου για τη στήριξη των παραγωγών για την αγορά λιπασμάτων και ζωοτροφών, ο κ. Στύλιος υπογράμμισε πως: «Η κυβέρνηση στηρίζει σταθερά και συνεχώς τους παραγωγούς. Με συνεχείς πρωτοβουλίες προσπαθούμε να απορροφήσουμε τις συνέπειες των εξωγενών κρίσεων», ενώ  έκανε μνεία για τα 60 εκατ. ευρώ για την αγορά λιπασμάτων που δόθηκαν στους παραγωγούς για την αγορά λιπασμάτων και στα 89 εκατ. ευρώ που κατευθύνονται στους κτηνοτρόφους για την αγορά ζωοτροφών.

Αναφερόμενος ειδικά στο Μέτρο 22 για την στήριξη των κτηνοτρόφων με 89 εκατ.€. σημείωσε πως εντάχθηκαν 65.974 παραγωγοί με συνολικό ποσό στήριξης 86 εκατ. €. Και πως μελετάται λύση για την συμπερίληψη και των νεοεισερχόμενων κτηνοτρόφων.

Σε δεύτερη ερώτηση του κ. Κεγκέρογλου σε σχέση με το νομικό καθεστώς της μεταβίβασης των κληροτεμαχίων, ο κ. Στύλιος τόνισε πως πρόκειται για νομικό ζήτημα. Σημειώνοντας πως έχει δοθεί λύση για τα κληροτεμάχια μετά το 2012. Συνεπώς, όσοι πολίτες διαθέτουν (μετά το 2012) συμβολαιογραφικά έγγραφα πώλησης, δωρεάς, γονικής παροχής ή αποδοχής κληρονομίας που αφορούν στα κληροτεμάχια και δικαστικές αποφάσεις επικύρωσης ανώμαλων δικαιοπραξιών μπορούν να υποβάλουν δήλωση εγγραπτέου δικαιώματος κατά το στάδιο της κτηματογράφησης. Η δικαστική απόφαση, που εκδίδεται από το Ειρηνοδικείο δεν απαιτεί σημαντικά έξοδα και συνιστά τίτλο κτήσης κυριότητας για το κληροτεμάχιο που αφορά. Κλείνοντας ο κ. Στύλιος ανέφερε πως μελετάται η συγκρότηση επιτροπής νομικών που θα προτείνουν λύσεις για το ζήτημα.

Σε ερώτηση του βουλευτή Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Γιώργου Ψυχογιού, ο υφυπουργός τόνισε πως ο ΕΛΓΑ αποζημιώνει ταχύτερα από ποτέ και αυτό είναι αποτέλεσμα της συνεχούς προσπάθειας αναβάθμισής των δομών του και της στήριξης του από την κυβέρνηση με πόρους που τα τελευταία τρία χρόνια ξεπερνούν 340 εκατ. Υπογράμμισε, δε, πως για αιτίες όπως η ξηρασία, που δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ, η κυβέρνηση προωθεί ένα ολιστικό πλάνο αρδευτικών και εγγειοβελτιωτικών υποδομών που διασφαλίζουν την βιωσιμότητα της παραγωγής απέναντι στις συνέπειες της Κλιματικής Κρίσης.

Πρόσθεσε, επίσης, πως το βάρος δίνεται σε δράσεις ενίσχυσης της βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας του κλάδου της αμπελουργίας  με τη χρηματοδότηση δράσεων όπως η «Αναδιάρθρωση των Καλλιεργειών» από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ύψους 166 εκατ. ευρώ. Σχετικά με τις αποζημιώσεις στους αμπελοκαλλιεργητές της ΠΕ Κορινθίας το 2022 αθροιστικά τα ποσά ξεπέρασαν για το 2022 το ποσό των 18 εκατ. ευρώ.

14 February 2023
Banner
Banner