Γερμανία: Μολυσμένο κρέας με τον ιό της πανώλης των χοίρων έφτασε σε κρεοπωλείο

17 June 2024

Γερμανία: Μολυσμένο κρέας με τον ιό της πανώλης των χοίρων έφτασε σε κρεοπωλείο

Μολυσμένο χοιρινό κρέας με τον ιό της αφρικανικής πανώλης των χοίρων (ASFv) πουλήθηκε από φάρμα σε κρεοπωλείο της Γερμανίας, όπως έγινε γνωστό στις 13 Ιουνίου. Συγκεκριμένα, ενώ η εν λόγω φάρμα βρέθηκε μολυσμένη στις 5 Ιουνίου, δηλαδή 8 μέρες νωρίτερα, το κοπάδι των χοίρων σφαγιάστηκε και πουλήθηκε σε κρεπωλείο στην πόλη Neuruppin, 65 χλμ. από το Βερολίνο.

Οι Αρχές της περιοχής διέταξαν τη διεξαγωγή έρευνας για το πού ακριβώς βρίσκεται το κρέας, ενώ η αρμόδια υπηρεσία σχολίασε ότι η διάθεση «έγινε υπό την επίβλεψη κτηνιάτρου και μετά την ολοκλήρωση της έρευνας ανεστάλησαν οι πωλήσεις του κρεοπωλείου».

Έλεγχοι για ασθένειες

Οι υπεύθυνοι τόνισαν πως ό,τι συνέβη δεν είναι ευθύνη του κρεοπώλη.  Όσον, δε, αφορά τον έλεγχο των ασθενειών των ζώων, τα μέτρα που ελήφθησαν αμέσως ήταν «αναπόφευκτα και απολύτως απαραίτητα» προκειμένου να μειωθεί ο πιθανός κίνδυνος εξάπλωσης του ιού ASF. Σε ερώτηση δημοσιογράφων εάν το κρέας είχε φτάσει στους καταναλωτές  η απαντηση των Αρχών ήταν: «Κανένα από τα μολυσμένα κρέατα δεν πουλήθηκε, αλλά αποσύρθηκαν όλα υπό επίσημη επίβλεψη».

Η ανακάλυψη ASF σε γερμανική φάρμα την περασμένη εβδομάδα ήταν η 9η συνολικά, από τότε που εντοπίστηκε ο ιός στη Γερμανία, το 2020. Στην Πολωνία, επίσης, 6 φάρμες βρέθηκαν μολυσμένες με ΑΠΧ από τις αρχές Ιουνίου. Να σημειώσουμε πως στην Πολωνία, τη πανώλη των χοίρων υπάρχει από το 2014, με συνολικά 514 φάρμες να έχουν αναφέρει τον ιό. Το καλοκαίρι σημειώνονται συχνά κρούσματα και ένας συνήθης λόγος είναι διότι οι χοίροι τρέφονται με φρέσκο και συχνά μολυσμένο σανό.

Πηγή: pigprogress.net

17 June 2024