Β. Ντελιφιλιππίδης: Οι τιμές των κρεάτων, ένα μήνα πριν από το Πάσχα, είναι ίδιες με τις περσινές – Βασικός παράγοντας η επάρκεια

10 April 2024

Β. Ντελιφιλιππίδης: Οι τιμές των κρεάτων, ένα μήνα πριν από το Πάσχα, είναι ίδιες με τις περσινές – Βασικός παράγοντας η επάρκεια

Σε ραδιοφωνικό σταθμό μίλησε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας αναφέροντας πως οι τιμές στα αμνοερίφια θα είναι ίδιες ή χαμηλότερες σε σχέση με πέρυσι, δηλαδή θα διαμορφωθούν κάτω από 10 ευρώ το κιλό ενώ τόνισε, πως συνεχίζονται, με αμείωτη ένταση, οι έλεγχοι σε όλο το εύρος της αγοράς.

Όμως, με τις τιμές των κρεάτων ασχολήθηκε και ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, καθώς μίλησε και εκείνος σε ραδιοφωνική εκπομπή, λέγοντας: «Ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο φέτος είναι ότι επειδή το Πάσχα των Καθολικών προηγήθηκε κατά πολύ του Ορθόδοξου, δεν συμπίπτει η ζήτηση, όπως συνέβαινε άλλες χρονιές και δημιουργούσε αυξημένη ζήτηση. Ωστόσο, κάθε χρόνο γνωρίζουμε πότε θα πέσει το Πάσχα και άρα γίνεται προγραμματισμός με μεγάλη χρονική απόσταση οπότε, δεν υπάρχουν και ιδιαίτερα προβλήματα στην αντιμετώπιση της ζήτησης. Φέτος οι τιμές θα είναι κατά τι καλύτερες σε σχέση με πέρυσι. Βέβαια, αυτή είναι η εικόνα που βλέπουμε αυτή τη στιγμή, χωρίς να μπορεί να προβλέψει κανείς τι θα γίνει μέσα σε δυο τρεις εβδομάδες. Ωστόσο φαίνεται από τα στοιχεία της αγοράς, καταρχήν, ότι υπάρχει μια καλύτερη εικόνα. Δείχνει μια εικόνα ασφάλειας σε ό,τι αφορά στις ποσότητες, στην επάρκεια των αγαθών. Οπότε θεωρούμε ότι φέτος, παρότι είμαστε σε μια πληθωριστική πίεση διεθνή και μάλιστα υπερδιετή πλέον, θα έχουμε τιμές οι οποίες ήταν οι ίδιες ή καλύτερες σε σχέση με πέρσι».

Ο γενικός γραμματέας σχετικά με το πασχαλινό τραπέζι πρόσθεσε: «Υπάρχουν κάποια προϊόντα που θα είναι λίγο ψηλότερα, κάποια άλλα που θα είναι λίγο χαμηλότερα. Μεσοσταθμικά όμως θα είμαστε περίπου στις ίδιες τιμές. Αυτό που πρέπει να δούμε προσεκτικά είναι ότι όπως και πέρυσι έτσι και φέτος θα υπάρξουν ενέργειες και του υπουργείου σε συνεργασία με την υπόλοιπη αγορά. Θα έχουμε το πασχαλινό καλάθι και θα δούμε και ποιες άλλες ενέργειες θα έχουμε μέχρι το Πάσχα, οι οποίες θα βοηθήσουν κυρίως τους πιο ευάλωτους καταναλωτές που πλήττονται από την ακρίβεια να κάνουν καλύτερες αγορές. Κι εκεί, μέσα στο καλάθι θα δούμε τιμές σίγουρα καλύτερες».

Ο κ. Αναγνωστόπουλος σημείωσε πως το καλάθι του Πάσχα θα ξεκινήσει την Τετάρτη, πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα: «Τότε ξεκινούν αυτές οι ενέργειες, ακριβώς για να έχει χρόνο ο κόσμος να κάνει τις αγορές του, αρκετά νωρίτερα από τη Μεγάλη Εβδομάδα. Ένα ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές την Μεγάλη Εβδομάδα είναι ότι ψωνίζουν τις τελευταίες μέρες, με αποτέλεσμα να υπάρχει αυξημένη ζήτηση τις τελευταίες μέρες και οι τιμές να τσιμπάνε κατά τι. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό οι καταναλωτές να προγραμματίζουν όσο μπορούν τις αγορές τους, να μην τις αφήνουν για την τελευταία στιγμή, διότι πολλές φορές επωμίζονται σημαντικά κόστη, τα οποία δεν θα επωμίζονταν εάν έκαναν λίγο νωρίτερα τις αγορές τους. Υπάρχει συζήτηση με την αγορά, γιατί σκοπός των καλαθιών είναι να καταδεικνύουν προϊόντα που υπάρχουν στην αγορά και να είναι πολύ φτηνά, φθηνότερα σε σχέση με αυτό που συμβαίνει κατά μέσο όρο. Όμως, φαίνεται -ειδικά στη συγκεκριμένη κατηγορία- ότι οι τιμές έχουν αρχίσει και αποκλιμακώνεται πιο έντονα από ό,τι στα τρόφιμα. Επομένως, μπορεί να έχουμε μια καλύτερη εικόνα, θα το δούμε όμως με την αγορά, αν μπορεί να στηριχθεί αυτό το μέτρο».

Στα περσινά επίπεδα οι τιμές του κρέατος

Από την πλευρά του ο Βασίλης Ντεληφιλιππίδης, εκπρόσωπος Τύπου της Ένωσης Καταστηματαρχών Κρεοπωλών Αττικής «Οι Ταξιάρχες», μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα του ραδιοφώνου ανέφερε για τις τιμές: «Κυμαινόμαστε στα ίδια περσινά επίπεδα ως προς τα πασχαλιάτικα κρέατα, που είναι τα αρνιά και τα κατσίκια. Ευελπιστούμε να παραμείνουμε σε αυτή τη φάση των τιμών, αρκεί να υπάρχει επάρκεια. Αυτή τη στιγμή, έναν μήνα πριν το Πάσχα οι τιμές είναι ακριβώς ίδιες με τις περσινές».

Στην ερώτηση τι θα μπορούσε να επηρεάσει τις τιμές των κρεάτων, ο κ. Ντεληφιλιππίδης απάντησε πως το θέμα είναι πολυπαραγοντικό και πρόσθεσε: «Αν υπάρχουν ελλείψεις στα ντόπια αρνιά, βέβαια, η ζήτηση θα καλυφθεί με εισαγόμενα, αλλά ως ένα σημείο θα καλυφθεί η ζήτηση, γιατί είναι και μικρή φέτος. Η ελληνική παραγωγή έγινε προγραμματισμένα και για τις εξαγωγές αλλά και για την ντόπια αγορά. Το θέμα είναι πόση αγοραστική δύναμη έχει ο καταναλωτής. Γιατί, αυτό που παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια μέσα στα καταστήματά μας είναι ότι, κατά οικογένεια ελαχιστοποιούνται τα κιλά. Αυτό το βλέπουμε γιατί εμείς μετράμε τη δουλειά μας μέσω κιλών».

Το κόστος στα αμνοερίφια, σύμφωνα με τον πρόεδρο των κρεοπωλών, κυμαίνεται από 9 ευρώ μέχρι και 14, αναλόγως την ποιότητα, την προέλευση, το βάρος. «Είναι θέματα τεχνικά, τα οποία ο απλός καταναλωτής δεν μπορεί να τα ξέρει. Απλά να εμπιστευτεί τον πραγματικό επαγγελματία, τον κρεοπώλη του» είπε ο κ. Ντεληφιλιππίδης και πρόσθεσε: Οι «ελληνοποιήσεις είναι μια γάγγραινα για τους Έλληνες κρεοπώλες, υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν, το θέμα είναι πώς θα τις ελαχιστοποιήσουμε. Εμείς, ως Ένωση, εδώ και δεκαετίες, κάνουμε συνέχεια καταγγελίες, υπομνήματα, διαμαρτυρίες στα συναρμόδια υπουργεία, αλλά δυστυχώς η μείωση αυτών των φαινομένων είναι μικρή. Η ζημιά είναι τεράστια για την ελληνική κτηνοτροφία, τον Έλληνα κρεοπώλη και κατά προέκταση στον Έλληνα καταναλωτή. Πρέπει να μάθουμε και ως καταναλωτές και ως επαγγελματίες κρεοπώλες να πουλάμε αυτό που μας ζητάει ο καταναλωτής στην τιμή που μας το ζητάει. Και μέχρι στιγμής μπορούμε και το καταφέρνουμε».

Στην ίδια εκπομπή μίλησε και ο πρόεδρος των Κτηνοτροφικών Συνεταιρισμών Κοζάνης Λεωνίδας Αρνίδης. «Οι ελληνοποιήσεις ήταν, είναι, και θα είναι, αν δεν υπάρξουν τσουχτερά πρόστιμα και κλείσιμο επιχειρήσεων σε αυτούς που το κάνουν.

Τα τελευταία χρόνια εισάγονται αρνιά από την Ρουμανία, έρχονται σε χρόνο που δεν υπάρχει ζήτηση, μπαίνουν σε βαθιά κατάψυξη, και ο κόσμος τώρα το Πάσχα θα φάει ένα κατεψυγμένο αρνάκι που θα πουληθεί για φρέσκο. Έρχονται με τις νταλίκες νόμιμα και ωραία, χωρίς έλεγχο στα σύνορα, όλοι είναι μιλημένοι. Συνήθως αυτή την διαδικασία την κάνουν οι μεγάλοι χορηγοί των μεγάλων καναλιών τα σουπερμάρκετ. Αυτοί κάνουν τις μεγάλες εισαγωγές κρεάτων. Παροτρύνουμε τους καταναλωτές να ψωνίζουν από τα συνοικιακά κρεοπωλεία και μόνο ντόπια ελληνικά κρέατα», κατέληξε.

Πηγή: ertnews.gr

10 April 2024
Banner