Ζώνη άμυνας έναντι της Αφρικανικής Πανώλης συμφώνησαν Ε.Ε. και Καναδάς

08 July 2019

Ζώνη άμυνας έναντι της Αφρικανικής Πανώλης συμφώνησαν Ε.Ε. και Καναδάς

Η Υπηρεσία Ελέγχου Τροφίμων του Καναδά και η Γενική Διεύθυνση Υγείας και Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG SANTE) έφτασαν σε συμφωνία για μια Ζώνη Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων, η εγκαθίδρυση της οποίας θα επιτρέψει την απρόσκοπτη συνέχιση του διμερούς εμπορίου σε περίπτωση εκδήλωσης εστίας της Αφρικανικής Πανώλης.

Τα πρωτόκολλα δημιουργίας υγειονομικών ζωνών ήδη βέβαια έχουν καθιερωθεί στο πλαίσιο της Ολοκληρωμένης Οικονομικής και Εμπορικής Συμφωνίας Καναδά – Ευρωπαϊκής Ένωσης, της γνωστής ως CETA. Τα πρωτόκολλα αυτά εφαρμόζονται και για την Αφρικανική Πανώλη, ωστόσο την περασμένη εβδομάδα επετεύχθη μια πρόσθετη συμφωνία για τον περιορισμό της ζωονόσου. Όπως εξηγεί η καναδική πλευρά, η συμφωνία που έκλεισε στις 3 Ιουλίου αποτελεί ένα πρόσθετο στρώμα διεθνούς συνεργασίας.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το meatpoultry.com η Καναδή υπουργός Γεωργίας και Τροφίμων Μαρί-Κλοντ Μπιμπό, δήλωσε ότι «η κυβέρνηση του Καναδά αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο στην πρόληψη και τον περιορισμό των πιθανών επιπτώσεων της Αφρικανικής Πανώλης, εάν εισαχθεί στον Καναδά». Μετά από μια αντίστοιχη πρόσφατη συμφωνία με τις ΗΠΑ, ο Καναδάς φτάνει τώρα σε συμφωνία και με την Ε.Ε. προκειμένου, όπως λέει η Μπιμπό, «οι αγρότες μας να συνεχίσουν να ζουν από το εμπόριο χοιρινού κρέατος και προϊόντων του σε περίπτωση που η Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων εντοπιστεί στον Καναδά».

Ο Καναδάς το 2018 εξήγαγε στην Ε.Ε. χοιρινό και προϊόντα χοιρινού κρέατος αξίας περίπου 3 εκατ. ευρώ. Με τη συμφωνία θεσπίζονται τα γεωγραφικά όρια των ζωνών που εγκαθιδρύονται για να περιορίσουν την Αφρικανική Πανώλη σε περίπτωση εκδήλωσης της νόσου. Τα όρια είναι ζώνες ελέγχου που καθορίζονται σύμφωνα με τις αρχές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας των Ζώων (OIE) και οι περιοχές εκτός αυτών των ορίων είναι ζώνες απαλλαγμένες από την ασθένεια.

«Ο Καναδάς και η Ε.Ε. θα συνεχίσουν να μοιράζονται εμπειρία και τεχνογνωσία για την πρόληψη και τον έλεγχο της εξάπλωσης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων», δηλώνει ο Ζασπίντερ Κόμαλ, επικεφαλής της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας του Καναδά. «Αυτή η ρύθμιση είναι απόδειξη της συνεχιζόμενης συνεργασίας μας με τους διεθνείς εταίρους και της δέσμευσής μας να μετριάσουμε τις πιθανές επιπτώσεις της Αφρικανικής Πανώλης στην οικονομία του Καναδά».

[Πηγή: Υπηρεσία Ελέγχου Τροφίμων του Καναδά]

08 July 2019
Banner
Banner