Υψηλό το κόστος που πληρώνει το ουκρανικό κρέας

07 January 2015

Υψηλό το κόστος που πληρώνει το ουκρανικό κρέας

Η Ουκρανία έχει χάσει κάπου 4 εκατομμύρια δολάρια (3,2 εκατ. ευρώ) από τους περιορισμούς που επέβαλε η Ρωσία στις εισαγωγές κρέατος από αυτή τη χώρα, σύμφωνα με στοιχεία της Ε.Ε. Ένα καθεστώς εντατικών εργαστηριακών ελέγχων έχει επιβληθεί από το 2013 στο κρέας βοοειδών από την Ουκρανία. Από τις 14 Ιουλίου 2014 έχει επιβληθεί απαγόρευση στην εισαγωγή κατεψυγμένου βόειου κρέατος. Μόνο η απαγόρευση της εισαγωγής χοιρινού κρέατος και άλλων προϊόντων χοιρινού κρέατος από την Ουκρανία στη Ρωσία από τις 14 Ιουλίου, προκάλεσε ζημιά ύψους 801 χιλιάδων ευρώ.
Ωστόσο στις αρχές Οκτωβρίου η Ρωσία επανέλαβε την πιστοποίηση των προϊόντων χοίρων από τέσσερις ουκρανικές επιχειρήσεις. Η ρωσική ομοσπονδιακή υπηρεσία κτηνιατρικών και φυτοϋγειονομικών ελέγχων, Rosselkhoznadzor, έχει εντείνει τους ελέγχους στις εξαγωγές κρέατος της Ουκρανίας κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2014. Στο τέλος Σεπτεμβρίου, για παράδειγμα, ο Rosselkhoznadzor ανακοίνωσε ότι είχε επιστρέψει 450 κιλά λίπος και 740 κιλά κρέατος άγνωστης προέλευσης στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτουν οι υπηρεσίες της Ε.Ε., το 2013 η Ουκρανία εξήγαγε προς τη Ρωσία νωπό, διατηρημένο με απλή ψύξη και κατεψυγμένο βόειο κρέας συνολικής αξίας 54,9 εκατ. ευρώ. Οι ουκρανικές εξαγωγές χοιρινού κρέατος προς τη Ρωσία κατά το ίδιο έτος ήταν αξίας 15,5 εκατ. ευρώ. Τη μεγαλύτερη αξία είχαν οι εξαγωγές πουλερικών που έφθαναν τα 57,4 εκατ. ευρώ.
Η Ουκρανία δεν ήταν σε θέση να καλύψει αυτές τις απώλειες μέσω αύξησης των εξαγωγών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεδομένου ότι δεν συμμορφώνεται με τα υγειονομικά πρότυπα της Ε.Ε. και θα χρειαστούν σημαντικές προσαρμογές στην αγροτική παραγωγή της Ουκρανίας ώστε να μπορέσει να εξάγει βόειο και χοιρινό κρέας στην ευρωπαϊκή αγορά. Αντίθετα οι εξαγωγές κρέατος πουλερικών προς τις 28 χώρες της Ε.Ε. πρόσφεραν μια βαλβίδα εκτόνωσης, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση Εμπόρων (UECBV).

07 January 2015
Banner
Banner