Οι υπουργοί Γεωργίας κατά των αθέμιτων πρακτικών στο εμπόριο τροφίμων

14 September 2016

Οι υπουργοί Γεωργίας κατά των αθέμιτων πρακτικών στο εμπόριο τροφίμων

Οι διαδικασίες διεθνοποίησης τα τελευταία χρόνια έχουν συντελέσει σε σημαντικές δομικές αλλαγές στην εφοδιαστική αλυσίδα των τροφίμων που είχαν ως αποτέλεσμα να καταστήσουν τους αγρότες τον πιο αδύναμο κρίκο της αλυσίδας, με τη χαμηλότερη διαπραγματευτική δύναμη. Οι εξελίξεις έχουν εκθέσει τον αγρότη σε σημαντικούς κινδύνους που αφορούν την αστάθεια των αγορών και των τιμών. Η κατάσταση αυτή αποτέλεσε το σημείο αφετηρίας της συζήτησης που κυριάρχησε στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. που έγινε στην Μπρατισλάβα και ολοκληρώθηκε χθες.

Καλεσμένοι της σλοβακικής προεδρίας οι υπουργοί διατύπωσαν θέσεις οι οποίες αποσκοπούσαν στην ενδυνάμωση της θέσης του αγρότη στην αλυσίδα του τροφίμου.

«Είναι αναγκαίο να επιτρέψουμε στους αγρότες και τους παραγωγούς να διεκδικήσουν δίκαιες συμφωνίες σχετικά με τα περιθώρια κερδοφορίας» είπε χαρακτηριστικά η Γκαμπριέλα Ματίτσνα, η Σλοβάκα υπουργός που προεδρεύει του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας αυτό το εξάμηνο. «Αυτός είναι ο μόνο ς τρόπος για να διασφαλιστεί ότι οι Ευρωπαίοι καταναλωτές θα έχουν πρόσβαση σε ποιοτικά τρόφιμα και σε λογικές τιμές, αλλά και να διασφαλιστεί επίσης η διατροφική αυτάρκεια της Ένωσης και η ανταγωνιστικότητα των παραγωγών μας».

Η διαδικασία κατά την οποία διαμορφώνονται οι τιμές πάσχει σήμερα σε μεγάλο βαθμό από έλλειψη διαφάνειας, υπάρχει μικρός βαθμός οργάνωσης των παραγωγών και οι εμπορικές σχέσεις αλλοιώνονται από αθέμιτες εμπορικές πρακτικές. Εν μέσω αυτής της κατάστασης την οποία αναγνωρίζουν τα όργανα της Ε.Ε., η πλειοψηφία των υπουργών που βρέθηκαν στην Μπρατισλάβα συμφώνησαν στην ανάγκη ενιαίας πανευρωπαϊκής απάντησης για να αντιμετωπιστούν οι αθέμιτες πρακτικές στο εμπόριο τροφίμων. Όπως συνόψισε την τελευταία ημέρα της συνόδου η κ. Ματίτσνα, «οι αγρότες πρέπει να βρίσκουν συνθήκες δίκαιου εμπορίου στην κοινή μας αγορά».

Το αποτέλεσμα της συνόδου ήταν περισσότερο μια δήλωση προθέσεων, καθώς δεν μπορεί να πει κανείς ότι οδήγησε σε συγκεκριμένες αποφάσεις. Εν τούτοις, είναι σημαντικό ότι σε ανώτερο επίπεδο αναγνωρίζεται ένα τέτοιο πρόβλημα, αλλά και το γεγονός ότι η σλοβακική προεδρία σχεδιάζει να συμπεριλάβει στο Συμβούλιο της Ε.Ε. τα συμπεράσματα της χθεσινής άτυπης συνόδου.

14 September 2016
Banner
Banner