Υπουργικές προτάσεις και παραινέσεις για την αιγοπροβατοτροφία

14 June 2016

Υπουργικές προτάσεις και παραινέσεις για την αιγοπροβατοτροφία

Story Highlights

  • Βαγγέλης Αποστόλου: "Το δυνατό μας όχημα είναι τα προϊόντα της αιγοπροβατοτροφίας, η φέτα, το γάλα, το γιαούρτι αλλά και το κρέας, που κυριολεκτικά ανοίγουν δρόμους στις διεθνείς αγορές"

Related Articles

Μπροστά σε ένα πολυπληθές ακροατήριο, μεταξύ των οποίων ο μητροπολίτης Ιωαννίνων, ο περιφερειάρχης Ηπείρου, οι δήμαρχοι της Περιφέρειας, φορείς, αγρότες και κτηνοτρόφοι, πραγματοποιήθηκε χθες στα Ιωάννινα η πρώτη από μια σειρά εκδηλώσεις διαλόγου με τους αγρότες που έχει προγραμματίσει για το επόμενο διάστημα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με θέμα την ανάπτυξη της αιγοπροβατοτροφίας.

«Ξεκινήσαμε με την αιγοπροβατοτροφία και την Ήπειρο γιατί είναι τέτοιος ο συνδυασμός και των δυο που απαντά στη δυνατότητα της αξιοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που έχουμε ως χώρα για την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων» δήλωσε σχετικά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Αποστόλου, που στην κεντρική του ομιλία ανακοίνωσε την Κάρτα Αγρότη («είναι θέμα ημερών») ως μέσο αύξησης ρευστότητας, αλλά και την αναθεώρηση του νόμου περί κτηνοτροφίας.

«Η κοινωνική και οικονομική σημασία της αιγοπροβατοτροφίας, είναι ιδιαίτερα σημαντική γιατί είναι η μόνη δραστηριότητα που μπορεί να διασφαλίσει ένα ελάχιστο εισόδημα σε δυσπρόσιτες περιοχές, όπως είναι πολλές της Ηπείρου και μάλιστα σε μια περίοδο έντονης παγκοσμιοποίησης και της αγροτικής οικονομίας. Δεν είναι θέμα επιλογής. Είναι η νέα πραγματικότητα με βάση την οποία οφείλουμε να σχεδιάζουμε και να αποφασίζουμε. Και το δυνατό μας όχημα σε αυτή τη πορεία είναι τα προϊόντα της αιγοπροβατοτροφίας, η φέτα, το γάλα, το γιαούρτι αλλά και το κρέας, που κυριολεκτικά ανοίγουν δρόμους στις διεθνείς αγορές» υπογράμμισε ο υπουργός, που ανέλυσε μεταξύ άλλων ένα σχέδιο για τον κλάδο της αιγοπροβατοτροφίας:

«Τα δικαιώματα χρήσης βοσκής σε κτηνοτρόφους-κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις θα στηρίζονται σε εγκεκριμένα διαχειριστικά σχέδια βοσκής τα οποία θα συντάσσονται και θα έχουν ισχύ από 3 μέχρι 5 έτη και στη συνέχεια θα αναθεωρούνται, με ευθύνη του Δήμου ή της Περιφερειακής Ενότητας αναλόγως του χωρικού εύρους της μελετούμενης έκτασης, η δε κατανομή τους θα γίνεται από αρμόδια Επιτροπή της Περιφερειακής Ενότητας με τη συμμετοχή και εκπροσώπων του οικείου Δήμου, των κτηνοτροφικών οργανώσεων και της αρμόδιας Δασικής Υπηρεσίας. Θα κατανέμουμε αυτές τις εκτάσεις σε επιμέρους λιβαδικές μονάδες, οι οποίες θα κατανεμηθούν στη συνέχεια στους κτηνοτρόφους, ώστε να εξατομικευτεί η χρήση τους και να σταματήσει το σημερινό καθεστώς της κοινοχρησίας των βοσκοτόπων που είναι και η κύρια αιτία της υποβάθμισής τους. Κάθε κτηνοτροφική εκμετάλλευση θα έχει τη δική της λιβαδική μονάδα. Θέλουμε να προσφέρει στα αγροτικά ζώα μια πράσινη και τρυφερή βοσκήσιμη ύλη για το μεγαλύτερο διάστημα του χρόνου. Είναι αδιανόητο πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο να πληρώνουμε για εισαγωγή σόγιας».

Τα αδύνατα σημεία της αιγοπροβατοτροφίας αναγνώρισε επίσης κατά την ομιλία του ο υπουργός, αναφέροντας συγκεκριμένα: Το υψηλό κόστος παραγωγής. Τις σταβλικές εγκαταστάσεις (μικρό μέγεθος, πρόχειρα καταλύματα, περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις). Τη μείωση των επιλέξιμων βοσκήσιμων γαιών. Την απουσία βελτιωμένου γενετικού υλικού. Την εκπαίδευση και ηλικιακή ανανέωση. Την έλλειψη συνεργατισμού. Τον ανταγωνισμό από εισαγόμενα ομοειδή τυροκομικά προϊόντα χαμηλότερης τιμής.

Μια σειρά παραινέσεων, προτάσεων και μέτρων πολιτικής θα μπορούσαν κατά τον κ. Αποστόλου να αποτελέσουν απάντηση σε αυτά τα αδύνατα σημεία. Συγκεκριμένα:

- Η φυτική παραγωγή να εστιαστεί στην παραγωγή ζωοτροφών από πολυετή ψυχανθή και αγρωστώδη είδη, τα οποία εμφανίζουν υψηλή παραγωγή και πεπτικότητα, κυρίως στις πεδινές εκτάσεις της Περιφέρειας και οι επιδοτήσεις να συνδέονται άμεσα με την ποσότητα των παραγόμενων ζωοτροφών.

- Συνεργασία των γεωργών με τους κτηνοτρόφους, καθώς και με τις επιχειρήσεις μεταποίησης των παραγόμενων προϊόντων ζωικής προέλευσης ώστε να διασφαλιστούν οι αναγκαίες ποσότητες ζωοτροφών αλλά και η ποιότητά τους.

- Σύσταση νέων κτηνοτροφικών συνεταιρισμών που θα υιοθετήσουν την επιχειρηματική και συμβολαιακή κτηνοτροφία.

- Αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) που θα χρησιμοποιηθούν ως μέσο μείωσης του κόστους παραγωγής.

- Ενεργό ρόλο για την αντιμετώπιση του προβλήματος του φτωχού γενετικού υλικού θα διαδραματίσει το Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης Ιωαννίνων με την προώθηση και τη χρήση τοπικών/προσαρμοσμένων φυλών αιγοπροβάτων ανθεκτικών σε ασθένειες (Άρτας, Ορεινό Ηπείρου-Μπούτσικο, Κατσικά Ιωαννίνων, Καλαρρύτικο, εγχώρια αίγα) καθώς και την εφαρμογή σχεδίων γενετικής βελτίωσης.

- Η ηλικιακή ανανέωση να συνδεθεί και με την υποχρεωτική μεταβίβαση των ιστορικών δικαιωμάτων στην νέα γενιά μετά τη συνταξιοδότηση του κτηνοτρόφου, ή γενικότερα μια πιλοτική εφαρμογή της μη μεταβίβασης δικαιωμάτων πέραν της Περιφέρειας Ηπείρου… παραμονή δηλαδή των ήδη υπαρχόντων δικαιωμάτων εντός της Περιφέρειας.

- Δημιουργία πρότυπων επιδεικτικών εγκαταστάσεων αιγοπροβατοτροφίας/ διδακτικές φάρμες σε συνεργασία με την Περιφέρεια και με ομάδες παραγωγών, χρησιμοποιώντας τις εγκαταστάσεις του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ. Το κτήμα Κατσικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί γι’ αυτό το σκοπό.

- Ο κλάδος της αιγοπροβατοτροφίας της Ηπείρου, όπως και ο υπόλοιπος κτηνοτροφικός κλάδος της χώρας, χαρακτηρίζεται από απουσία αναγνωρισμένων οργανώσεων παραγωγών. Στο ΠΑΑ υπάρχουν μέτρα που βοηθούν στη σύσταση ομάδων και οργανώσεων παραγωγών, υπάρχουν μέτρα που καλλιεργούν την κουλτούρα συνεργασίας και θα βοηθήσουν στη δημιουργία και λειτουργία συνεργατικών δομών, αλλά και μέτρα για Επενδύσεις στη μεταποίηση/εμπορία και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων.

14 June 2016
Banner