Υποσχέσεις για αναθεώρηση της συμφωνίας Ε.Ε.- Ν. Αφρικής

01 June 2016

Υποσχέσεις για αναθεώρηση της συμφωνίας Ε.Ε.- Ν. Αφρικής

"Δεσμεύσεις" για κατοχύρωση της φέτας σε μελλοντική αναθεώρηση της συμφωνίας ΣΟΕΣ ΕΕ-SADC (Συμφωνία της Ε.Ε. με τη Νότια Αφρική) έλαβε ο Έλληνας υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης από τον Επίτροπο Γεωργίας στο περιθώριο του άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. που πραγματοποιήθηκε στις 30-31 Μαΐου. Τη δέσμευση αυτή θεωρεί "ιδιαίτερα σημαντικό βήμα για την κατοχύρωση της Φέτας αλλά και την προστασία της στην αγορά της Ν. Αφρικής" ο κ. Αποστόλου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συμβουλίου της Ευρώπης από την 1η Ιουνίου η συμφωνία φέρει την έγκριση των 28 χωρών-μελών της Ε.Ε. Η επίσημη τελετή για τις υπογραφές της οικονομικής και εμπορικής συμφωνίας μεταξύ της Ε.Ε. και των έξι χωρών μελών της ομάδας SADC (Μποτσουάνα, Λεσότο, Μοζαμβίκη, Ναμίμπια, Νότια Αφρική και Σουαζιλάνδη) έχει προγραμματιστεί για τις 10 Ιουνίου στο Kasane της Μποτσουάνα.

Υπενθυμίζουμε ότι στην εν λόγω συμφωνία, η ΠΟΠ ελληνική φέτα προστατεύεται με υποσημείωση, που ουσιαστικά αφήνει για πέντε χρόνια το περιθώριο και σε τυριά "τύπου φέτα" ή ακόμα και "φέτα Νοτίου Αφρικής" να κυκλοφορούν. Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι δεν υπάρχει προστασία από τις απομιμήσεις, καθώς για τα άλλα ΠΟΠ τυριά (π.χ. ροκφόρ, παρμεζάνα) δεν θα επιτρέπεται τέτοια ρύθμιση.

Όπως αναφέρει σχετικό δελτίο τύπου του ΥΠΑΑΤ «Με δεδομένο, ότι στην παρούσα φάση, η Συμφωνία ΣΟΕΣ ΕΕ-SADC (η Συμφωνία της Ε.Ε. με τη Νότια Αφρική) δεν μπορεί να «ανοίξει» εκ νέου για οποιαδήποτε τροποποίηση του κειμένου της, ο Υπουργός και ο Επίτροπος συμφώνησαν σε κείμενο - δήλωση της Επιτροπής σύμφωνα με το οποίο μεταξύ άλλων η Επιτροπή:

  • Αναγνωρίζει τις ανησυχίες της Ελλάδας σχετικά με τα αποτελέσματα που αφορούν στην προστασία των Γεωγραφικών Eνδείξεων στο πλαίσιο της Συμφωνίας, ιδιαίτερα όσον αφορά στην ΠΟΠ φέτα.
  • Δεσμεύεται ότι κατά την μεταβατική περίοδο των 5 ετών από την ημερομηνία έναρξης της συμφωνίας ΣΟΕΣ ΕΕ-SADC θα αρχίσει τη διαδικασία αναθεώρησης, με σκοπό να επιτύχει για όλες τις Γεωγραφικές Ενδείξεις, συμπεριλαμβανομένης της φέτας, το ίδιο επίπεδο προστασίας.
  • Θα εξασφαλίσει την αυστηρή εφαρμογή της προστασίας των Γεωγραφικών Ενδείξεων που προβλέπονται στο Πρωτόκολλο 3 της Συμφωνίας.
  • Στις υπό εξέλιξη και μελλοντικές διαπραγματεύσεις για τις Γεωγραφικές Ενδείξεις θα διατηρεί στενή επαφή με κάθε ενδιαφερόμενο κράτος- μέλος μέσω των διαθέσιμων δομών διαβούλευσης.

Τέλος στη σχετική διαπραγμάτευση ο Επίτροπος δεσμεύτηκε να στείλει στην Αθήνα ανώτερους υπάλληλους της Επιτροπής οι οποίοι θα ενημερώσουν τις υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ αλλά και τους επαγγελματίες σχετικά με τις δυνατότητες να εκμεταλλευτούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη χρηματοδότηση για την προώθηση της φέτας κυρίως στις αγορές που παρουσιάζονται προβλήματα».

 

Διαμαρτύρεται ο ΣΕΒΓΑΠ

Σκανδαλώδη χαρακτηρίζει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων τη δρομολογούμενη με αποδοχή της ελληνικής κυβέρνησης- εξαίρεσης της προστασίας της φέτας ως ΠΟΠ, από την εμπορική συμφωνία της ΕΕ με τα 15 κράτη (SADC) της Ν. Αφρικής.
Όπως σημειώνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση: «στο ίδιο δυστυχώς πνεύμα πρωτοφανούς διακριτικής μεταχείρισης για την χώρα μας έχει συνταχθεί και η αντίστοιχη συμφωνία ΕΕ - Καναδά (CETA) και προγραμματίζονται πολλές άλλες. Το γεγονός αυτό δεν θα έχει μόνο τις αυτονόητες τραγικές συνέπειες για το εμπορικό μέλλον του παγκοσμίως γνωστού αυτού εθνικού μας προϊόντος αλλά θα αποτελέσει μια σοβαρή απώλεια της εθνικής μας παράδοσης και κληρονομιάς την οποία κανείς δεν έχει δικαίωμα να απεμπολήσει και να την εκχωρήσει σε οποιονδήποτε!».

Διαβάστε επίσης: Τους υπουργούς Οικονομίας και Εξωτερικών κατηγορεί η ΠΕΚ

01 June 2016