Η Επιτροπή Ανταγωνισμού χάνει τη μάχη κατά της ακρίβειας εξαιτίας της υποστελέχωσης

25 July 2024

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού χάνει τη μάχη κατά της ακρίβειας εξαιτίας της υποστελέχωσης

Related Articles

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού (Ε.Α.) βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρές προκλήσεις λόγω της υποστελέχωσής της, καθώς μόνο 116 από τις 230 οργανικές θέσεις είναι καλυμμένες. Η έλλειψη προσωπικού έχει οδηγήσει σε έντονη κριτική από φορείς, καταναλωτές, επιχειρήσεις και πολιτικούς για την αναποτελεσματικότητα της Αρχής. Αν και οι προηγούμενες και η τωρινή ηγεσία της Ε.Α. έχουν ζητήσει επανειλημμένα ενίσχυση της στελέχωσης, οι αιτήσεις δεν έχουν ικανοποιηθεί πλήρως.

Ο νέος υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, ανακοίνωσε την πρόσληψη 25 νέων στελεχών και την πρόταση για άλλες 25 θέσεις σε συνεργασία με τον υπουργό Εσωτερικών και τον γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου. Ωστόσο, η διαδικασία θα καθυστερήσει, με την πρώτη προκήρυξη να αναμένεται τον Σεπτέμβριο και τη δεύτερη αργότερα.

Η έλλειψη προσωπικού έχει επηρεάσει αρνητικά την ταχύτητα επίλυσης των υποθέσεων. Το 2019, ο μέσος χρόνος επίλυσης ήταν 8 χρόνια, αλλά με τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό μειώθηκε σε 2,2 χρόνια το 2024. Παρά την πρόοδο, η Επιτροπή συνεχίζει να αντιμετωπίζει προκλήσεις, όπως φάνηκε στην υπόθεση των τραπεζικών χρεώσεων, η οποία εκκρεμούσε για τέσσερα χρόνια.

Η Ε.Α. εστιάζει επίσης σε υποθέσεις που σχετίζονται με την ακρίβεια. Αναμένονται αποφάσεις για την αγορά πετρελαιοειδών, ενώ σε εξέλιξη είναι έρευνες για τις τιμές των προϊόντων ζωικής παραγωγής, όπως ζωοτροφές και κτηνιατρικά φάρμακα. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στην αγορά δημητριακών πρωινού, η οποία έχει βρεθεί στο επίκεντρο της προσοχής λόγω των υψηλότερων τιμών στην Ελλάδα σε σύγκριση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.

Επιπλέον, η Ε.Α. εξετάζει υποθέσεις για νόθευση διαγωνισμών του Δημοσίου σε τομείς όπως η προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού και έργα Πληροφορικής. Οι έρευνες συνεχίζονται και αναμένονται νέες παρεμβάσεις που θα επηρεάσουν την αγορά και τη διαμόρφωση των τιμών.

Πηγή: kathimerini.gr

25 July 2024
Banner