Υπό όρους η μετακίνηση αιγοπροβάτων από βοσκοτόπους σε στάβλους

30 August 2024

Υπό όρους η μετακίνηση αιγοπροβάτων από βοσκοτόπους σε στάβλους

Η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) έδωσε το «πράσινο φως» για τη μετακίνηση αιγοπροβάτων από τους θερινούς βοσκοτόπους προς τις σταβλικές εγκαταστάσεις. Οι μετακινήσεις επιτρέπονται από την Παρασκευή, 30 Αυγούστου 2024, με αυστηρή τήρηση συγκεκριμένων διαδικασιών και μέτρων.

Σύμφωνα με την απόφαση, οι μετακινήσεις επιτρέπονται πανελλαδικά, με εξαίρεση τις Περιφερειακές Ενότητες Βορείου και Νοτίου Έβρου, όπου ισχύουν περιορισμοί λόγω της επιζωοτίας της ευλογιάς των αιγοπροβάτων. Στις περιοχές που δεν υπόκεινται σε αυτούς τους περιορισμούς, η μετακίνηση μπορεί να πραγματοποιηθεί με άδεια από τις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές, μετά από κλινική εξέταση των ζώων 24 ώρες πριν την αναχώρηση.

Οι μετακινήσεις πρέπει να γίνονται αποκλειστικά με μεταφορικά Mέσα και χωρίς ενδιάμεσες στάσεις, με αυστηρή εφαρμογή μέτρων βιοασφάλειας, όπως καθαρισμός και απολύμανση των τροχών των μεταφορικών μέσων και μέτρα προστασίας για τους οδηγούς. Μετά την άφιξή τους, τα αιγοπρόβατα πρέπει να τηρούν τα ισχύοντα μέτρα για την πρόληψη της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών στις σταβλικές εγκαταστάσεις.

30 August 2024
Banner