Εντατικοποίηση ελέγχων στο κρέας ενόψει Χριστουγέννων, αναγγέλλει το ΥΠΑΑΤ

26 November 2018

Εντατικοποίηση ελέγχων στο κρέας ενόψει Χριστουγέννων, αναγγέλλει το ΥΠΑΑΤ

Την εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά του κρέατος αναγγέλλει με σημερινό Δελτίο Τύπου το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Η ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ έρχεται σε μια στιγμή που έχουν ενταθεί οι κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι είναι ανύπαρκτοι οι έλεγχοι, αλλά και λίγες ημέρες μετά τις καταγγελίες του παραιτηθέντος προέδρου του ΕΦΕΤ. Το Υπουργείο, αρκετούς μήνες μετά τη σχετική ΚΥΑ, μιλά επίσης για την πλήρη εφαρμογή της με τη σύσταση των προβλεπόμενων κλιμακίων ελέγχου σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα.

Υπενθυμίζεται ότι έχει τροποποιηθεί το μέρος εκείνο της ανωτέρω ΚΥΑ που προέβλεπε την ύπαρξη υπαλλήλων Οικονομικού-Διοικητικού στα κλιμάκια ελέγχου.

Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου του ΥΠΑΑΤ:

Εντατικοποιούνται, εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων, οι έλεγχοι στην αλυσίδα εμπορίας του κρέατος. Με την πλήρη εφαρμογή της υπ’ αριθ. 1384/41923/2018 (ΦΕΚ 1127 Β΄) Κοινής Υπουργικής Απόφασης, η οποία αφορά την ιχνηλασιμότητα και την επισήμανση του κρέατος από το σφαγείο μέχρι και τα σημεία λιανικής πώλησης, συνιστώνται σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα κλιμάκια ελέγχου εκ μέρους των αρμόδιων υπηρεσιών (ΔΑΟΚ, ΕΦΕΤ και ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ) για τη συμμόρφωση της αγοράς, σύμφωνα με τις διατάξεις.

Τα κλιμάκια είναι επιφορτισμένα με τη διενέργεια ελέγχων στις επιχειρήσεις εμπορίας ζώων, τα σφαγεία, τις μεταποιητικές επιχειρήσεις, τα κρεοπωλεία κ.λπ. για τη συμμόρφωση από μέρους τους με όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την προαναφερθείσα ΚΥΑ (υποχρεωτική αναγραφή προέλευσης, εγγραφή στην ηλεκτρονική εφαρμογή «Άρτεμις» κ.λπ.).

Η εντατικοποίηση των επίσημων ελέγχων θα συμβάλει άμεσα: 1) στη διασφάλιση της υγιεινής και της ασφάλειας των τροφίμων, 2) στην πάταξη των παράνομων ελληνοποιήσεων στην αγορά, 3) στην προστασία του καταναλωτικού κοινού από την παραπλάνηση και 4) στην προστασία από τις αθέμιτες πρακτικές που, ιδιαίτερα τις περιόδους των γιορτών, έβρισκαν πρόσφορο έδαφος.

26 November 2018
Banner