Το κυπριακό «Χοιρομέρι Πιτσιλιάς» στο μητρώο προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων (ΠΓΕ)

09 October 2020

Το κυπριακό «Χοιρομέρι Πιτσιλιάς» στο μητρώο προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων (ΠΓΕ)

Στα παραπάνω από 1.490 ήδη προστατευόμενα τρόφιμα που αναγνωρίζονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση προστίθεται το «Χοιρομέρι Πιτσιλιάς» της Κύπρου.

Η αίτηση για το ΠΓΕ προϊόν είχε δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε. από τα μέσα Ιουνίου και εντάχθηκε στη λίστα με τα προστατευόμενα αφού παρήλθε η τρίμηνη προθεσμία για ενστάσεις.

Το «Χοιρομέρι Πιτσιλιάς» ΠΓΕ είναι ένα ώριμο, ξηρό, αλατισμένο, κρασάτο, καπνιστό προϊόν κρέατος. Παράγεται στην ορεινή περιοχή της Πιτσιλιάς.

Η διαμόρφωση των χαρακτηριστικών του «Χοιρομερίου Πιτσιλιάς» προκύπτει ως αποτέλεσμα της τεχνογνωσίας των παρασκευαστών του και συγκεκριμένα: από την επιλογή του κρασιού, το οποίο πρέπει να είναι κόκκινο και ξηρό και να προέρχεται από τους αμπελώνες της τοπικής ποικιλίας «Μαύρο», που αποτελεί την επικρατέστερη στην περιοχή καλλιεργούμενη ποικιλία, καθώς και από τα στάδια κάπνισης και παραμονής στο κρασί, που καθορίζουν το χρώμα, το άρωμα και τη γεύση. Δείτε εδώ λεπτομέρειες για το προϊόν και την παραγωγή του.

09 October 2020
Banner