Χαρακόπουλος: Κίνδυνος μείωσης αγροτικών επιδοτήσεων λόγω BREXIT

10 November 2017

Χαρακόπουλος: Κίνδυνος μείωσης αγροτικών επιδοτήσεων λόγω BREXIT

«Μέχρι το 2020 που διαρκεί η υφιστάμενη προγραμματική περίοδος, ισχύουν οι δεσμεύσεις της Μεγάλης Βρετανίας στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) ή θα υπάρχει υπαναχώρηση, γεγονός που θα σημάνει αμέσως είτε οριζόντιες μειώσεις των επιδοτήσεων είτε μεγαλύτερη εθνική συμμετοχή των κρατών μελών στα κονδύλια της ΚΑΠ;». Τα παραπάνω ερώτημα έθεσε ο βουλευτής Λάρισας της Νέας Δημοκρατίας, Μάξιμος Χαρακόπουλος, κατά την κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής με θέμα την παρακολούθηση των θεσμικών εξελίξεων σχετικά με τη διαδικασία εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε.

Ο κ. Χαρακόπουλος τόνισε ότι «η Μεγάλη Βρετανία είναι από τους καθαρούς δότες στον κοινοτικό προϋπολογισμό (14% είναι η συμμετοχή της). Το μεγαλύτερο μέρος του κοινοτικού προϋπολογισμού κατευθύνεται στην ΚΑΠ» και έθεσε και ένα δεύτερο ερώτημα για το «τι γίνεται μετά το 2020, αν και είναι νωρίς να πει κανείς κάτι παραπάνω γι' αυτό, αλλά θα πρέπει να το δούμε, διότι εάν έχουμε μια δραματική συρρίκνωση της ΚΑΠ, αυτό θα έχει, επίσης, δραματικές συνέπειες και στο αγροτικό εισόδημα. Επιμένω σε αυτό, διότι ήδη οι αγρότες βιώνουν τις οδυνηρές συνέπειες της υπέρμετρης φορολόγησης, της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών και του υψηλού κόστους παραγωγής. Θα ήταν πολύ επώδυνο να υποστούν και μια επιπλέον μείωση του εισοδήματός τους μέσω των περικοπών των κονδυλίων της ΚΑΠ, άρα και των αγροτικών επιδοτήσεων».

Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε ότι το Brexit είναι ένα σύμπτωμα της υποχώρησης του ευρωπαϊκού οράματος και «επιβεβαιώνει το γεγονός ότι δεν είναι πια θελκτική η Ε.Ε., το βλέπουμε από την αναβίωση εθνικισμών, το βλέπουμε από την υποχώρηση ευρωπαϊκών αξιών πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και χαρακτηριστική είναι η υποχώρηση της αξίας της αλληλεγγύης, της ευρωπαϊκής αρχής, την οποία βιώνουμε και στο ελληνικό οικονομικό πρόβλημα στα χρόνια της κρίσης, τη βιώνουμε και στο μεταναστευτικό- προσφυγικό».

10 November 2017
Banner
Banner