Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: Επαναφορά του ΦΠΑ 13% στα ζώντα ζώα
Story Highlights
- Οι βουλευτές αναγνωρίζουν ότι η αύξηση του ΦΠΑ για τα ζώντα ζώα και οι συνέπειες από τη διαφορά του ΦΠΑ στο κρέας (13%) «δυσχεραίνει περαιτέρω την ομαλή λειτουργία της αγοράς εγχώριου κρέατος»
Related Articles
Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση (και κυρίως η χώρα) βρίσκεται στον ασφυκτικό κλοιό εφαρμογής του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής που υπέγραψε –και ελέγχεται γι’ αυτή την προσαρμογή με αντάλλαγμα τις δόσεις χρηματοδότησης από τον ESM– είναι άξιον απορίας: τι περιμένουν οι κυβερνητικοί βουλευτές από τον υπουργό Οικονομικών όταν τον ρωτούν τι θα κάνει με τον ΦΠΑ στα ζώντα ζώα;
Η απορία προκύπτει εύλογα, όταν δει κανείς την ερώτηση που κατέθεσαν την Πέμπτη στον υπουργό Οικονομικών 22 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Οι βουλευτές αναγνωρίζουν ότι η αύξηση του ΦΠΑ για τα ζώντα ζώα και οι συνέπειες από τη διαφορά του ΦΠΑ στο κρέας (13%) «δυσχεραίνει περαιτέρω την ομαλή λειτουργία της αγοράς εγχώριου κρέατος». Ρωτούν λοιπόν τον υπουργό Οικονομικών κ. Τσακαλώτο, αν προτίθεται να επαναφέρει τον συντελεστή ΦΠΑ για τα ζώντα ζώα στο 13%. Η όποια απάντηση του υπουργού, πάντως, όπως δείχνουν οι εξελίξεις των τελευταίων ετών, θα τελεί υπό την αίρεση των δανειστών.
Η ερώτηση έχει ως εξής:
«Με την εφαρμογή του νόμου 4336/2015 (Υποπαράγραφο Δ2), τα ζώντα παραγωγικά ζώα μετατέθηκαν στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ (24%).
Με δεδομένο ότι ένα μεγάλο μέρος παραγωγών, κυρίως των χοιροτρόφων, πουλάει τα ζώα προς σφαγή ζωντανά, δημιουργείται σοβαρό θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού υπέρ των εισαγόμενων προϊόντων κρέατος έναντι των Ελληνικών.
Κατά την εισαγωγή ο ΦΠΑ είναι μηδενικός. Ο εισαγωγέας / έμπορος πουλάει με ΦΠΑ 13%, εισπράττει το ποσό του ΦΠΑ, το οποίο θα αποδώσει σε 2-3 μήνες. Στην περίπτωση αγοράς Ελληνικών ζώντων ζώων, ο έμπορος θα αγοράσει με ΦΠΑ 24% και θα πουλήσει με ποσοστό 13%. Δηλαδή θα εκταμιεύσει ποσό της τάξεως του 11%, το οποίο θα συμψηφίσει μετά από 2-3 μήνες.
Αυτό σημαίνει ότι η εισαγωγή είναι πολύ ελκυστική για τους εμπόρους αφού εξασφαλίζουν επί της ουσίας, ένα κεφάλαιο κίνησης της τάξεως του 13% επί του τζίρου τους. Αντίθετα, στην περίπτωση αγοράς Ελληνικών ζώων αναγκάζονται να εκταμιεύσουν ένα κεφάλαιο της τάξεως του 11% επί του τζίρου τους.
Επιπλέον, το διαφορετικό καθεστώς ΦΠΑ σε ζώντα ζώα και κρέας, δημιουργεί πρόβλημα στις πωλήσεις των κτηνοτρόφων προς εμπόρους κρέατος. Εάν το ζώο φτάσει στο σφαγείο στο όνομα του κτηνοτρόφου, ο οποίος θα χρεωθεί και τα έξοδα σφαγής, τότε ισχύει ΦΠΑ 13%. Εάν το ζώο σφαγεί στο όνομα του εμπόρου και χρεωθεί αυτός τα έξοδα σφαγής, τότε εννοείται ότι το ζώο πωλήθηκε ζωντανό και ισχύει ΦΠΑ 24%. (ΠΟΛ 1058 – 20/04/2016). Δεδομένου ότι το κρέας θα πωληθεί από τον έμπορο με ΦΠΑ 13%, το επιπλέον ποσό που θα εκταμιευθεί από αυτόν, δυσχεραίνει περαιτέρω την ομαλή λειτουργία της αγοράς εγχώριου κρέατος.
Επειδή, η κτηνοτροφία βρίσκεται σε δυσμενή θέση τα τελευταία χρόνια με συνεχή αύξηση του κόστους παραγωγής και κατακόρυφη πτώση των τιμών παραγωγού, για τα προϊόντα τους.
Επειδή, η εγχώρια παραγωγή προϊόντων κρέατος φθίνει συνεχώς με κατακόρυφη αύξηση των εισαγωγών.
Επειδή, η ζημιά για την εθνική οικονομία από την αύξηση των εισαγωγών είναι προφανώς δυσανάλογα μεγαλύτερη από το όποιο όφελος του αυξημένου ΦΠΑ.
Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Προτίθεται να επαναφέρει το συντελεστή ΦΠΑ για τα ζώντα ζώα στο 13%;»