Τα πάντα για βοσκήσιμες γαίες και Σχέδια διαχείρισης στη διαδικτυακή εκδήλωση των κτηνοτρόφων Αττικής

17 September 2020

Τα πάντα για βοσκήσιμες γαίες και Σχέδια διαχείρισης στη διαδικτυακή εκδήλωση των κτηνοτρόφων Αττικής

Δημόσια διαδικτυακή συζήτηση με θέμα «Αγροτική Επιχειρηματικότητα: Βοσκήσιμες γαίες» πραγματοποιήθηκε στις 16/9/2020, με πρωτοβουλία του Γιάννη Κοντογιάννη, προέδρου του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής και υποστήριξη από το skywalker-Εργασία στην Ελλάδα.

Στη συζήτηση η οποία σημείωσε αρκετές χιλιάδες θεάσεις, μετείχαν οι: Μάγδα Κοντογιάννη (Κτηνοτρόφος, Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής, από στάβλο στο Μενίδι), Δρ Θωμάς Παπαχρήστου (Πρόεδρος Λιβαδοπονικής Εταιρείας, Θεσ/νίκη), Γιάννης Τσιρώνης (π. Υπουργός ΑΑ&Τ, Βόλος), Γιάννης Ντίσιος (Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων), Ιορδάνης Πετρίδης (Πρόεδρος Κτηνοτροφικού Συλλόγου Πέλλας), Κώστας Μαντζουράνης (Πρόεδρος ΚοινΣΕπ ΚΥΚΕΩΝ) και Δημήτριος Δήμου (Κτηνοτρόφος, Τρίκαλα). Στην τεχνική υποστήριξη ήταν οι Ελισάβετ Καλαρούτη (Δ/ντρια Δράσεων Skywalker) και Κωνσταντίνα Κουφογιώργη, και τη συζήτηση συντόνιζε ο Δημήτρης Μιχαηλίδης (ΑγροΝέα).

Επιχειρώντας μια αποτύπωση του πλούτου θεμάτων που άνοιξαν στη συζήτηση, ο Δημήτρης Μιχαηλίδης εντοπίζει τα παρακάτω πολύ σημαντικά ζητήματα για όποιον θα ήθελε να γνωρίσει σε βάθος το θέμα:

 • Η πανίδα (τα ζώα) είναι συμβιωτική με την χλωρίδα, και πρέπει να ζουν σε ισορροπία ταυτόχρονα και μαζί, όπως και οι αγρότες με τους αστούς.
 • Τα διάφορα οικοσυστήματα που μπορούν να δώσουν τροφή στα ζώα, όπως: ποολίβαδο, λειμώνας, δρυοδάσος, πρινώνας, πευκοδάσος, ελαιώνας, υγρότοπος, πρινώνας, καλαμιές κλπ. δεν είναι βοσκήσιμες γαίες.
 • Βοσκήσιμες είναι τα ποολίβαδα (με πόες πάνω από 85%), τα θαμνολίβαδα (με θάμνους κάτω από 3μ και κάλυψη πάνω από 15%), τα δασολίβαδα (με δένδρα πάνω από 3μ και κάλυψη μικρότερη από 40%) & τα φρυγανολίβαδα.
 • Ο ΟΠΕΚΕΠΕ αναγνωρίζει μέχρι σήμερα περίπου 14.000.000 στρέμματα για βόσκηση, αλλά υπάρχουν ακόμα 45-50.000.000 στρέμματα που μπορούν αποτελέσουν βάση για επιδοτήσεις, καθώς και για βόσκηση.
 • Οι βοσκότοποι και η κτηνοτροφία ενεπλάκησαν διότι οι βοσκότοποι: είναι (1) απαραίτητοι για ενισχύσεις/προγράμματα, (2) απαραίτητοι για εκτατικά συστήματα παραγωγής & (3) διότι η κτηνοτροφία, με τη λειτουργία της βόσκησης, είναι απαραίτητη για τη διατήρηση βοσκοτόπων/ τοπίων/ άγριας πανίδας
 • Πριν λίγες δεκαετίας υπήρχαν στην Ελλάδα 1.100.000 βοοειδή, 1.000.000 ιπποειδή & 500.000 χοιρομητέρες, με τα παράγωγά τους, που ζούσαν σε ισορροπία και διαμόρφωναν το ελληνικό περιβάλλον και τοπίο. Η βίαια αποβολή τους από την ελληνική φύση δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για τις σημερινές πυρκαγιές. Στις ΗΠΑ οι καουμπόιδες σκότωσαν 60.000.000 βίσωνες, που η απώλεια τους συνέβαλε και στις φετινές πυρκαγιές.
 • Αν λοιπόν αυξηθεί το ζωικό κεφάλαιο της Ελλάδος μέχρι το παλαιό επίπεδο βοσκοϊκανότητας, θα πρόσθετε στο ΑΕΠ της Ελλάδος 5 δισ.€ και επιπλέον 500.000 θέσεις εργασίας κτηνοτρόφων (Δ. Δήμου).
 • Ένα ζώο σήμερα φροντίζει, υποστηρίζει, 400 περίπου αυτοφυή φυτά από την μοναδικά πλούσια βιοποικιλότητα της περιοχής, με τη φροντίδα-βόσκηση.
 • Ένας τόπος πρέπει να έχει μέχρι όσα ζώα μπορεί να «σηκώσει», θρέψει. Η καταστροφική άποψη ότι ο στάβλος είναι εργοστάσιο δημιουργεί όλες τις ανωμαλίες και τα προβλήματα στην ισόρροπη φροντίδα του περιβάλλοντος.
 • Θα άξιζε να δημιουργηθεί ένα buffer, μια ζώνη, όπως η «αιγιαλίτιδα ζώνη» στα νησιά, γύρω από κάθε κτηνοτροφική εκμετάλλευση, για τη σωστή λειτουργία της κτηνοτροφίας και την εξυπηρέτηση της κοινωνίας.
 • Η βόσκηση στις «ξυλώδεις» εκτάσεις είναι αποδεκτή και επιβεβλημένη, διότι αλλιώς καταστρέφεται η έκταση και δημιουργείται αυτό που λένε «πράσινη ερήμωση».
 • Η καθυστέρηση στα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης, μάλλον οφείλεται σε πελατειακές σχέσεις και όχι σε επιστημονικές αιτιάσεις ή στο θεσμικό πλαίσιο. Η άρνηση των Δήμων να τα εκπονήσουν, παρά τη χρηματοδότηση από το ΥπΑΑΤ, πιθανόν υποκρύπτει υπόγειες συναλλαγές και προσπάθεια τσιμεντοποίησης όσης γης έχει ακόμα μείνει (ίσως και με χρηματισμό!…).
 • Η μεταφορά της αρμοδιότητας είναι καταστροφική, διότι η μεγέθυνση προσελκύει μεγαλοκαρχαρίες, μεγαλοεργολάβους και ενέχει τον κίνδυνο χρηματισμού δημοσίων λειτουργών, ή ακόμα, και πιθανόν, πολιτικών…
 • Η μεγέθυνση της έκτασης των διαχειριστικών σχεδίων, και μάλιστα χωρίς την συμμετοχή των κτηνοτρόφων, ελαχιστοποιεί την επί τόπου καταγραφή τεχνικών και μεθόδων αειφόρων μορφών βόσκησης…
 • Τα διαχειριστικά σχέδια καθυστέρησαν υπερβολικά. Ακόμα και σήμερα να προκηρυχθούν θα τελειώσει η διαδικασία ανάθεσης τέλος 2020, και αν δεν έχουμε ενστάσεις μόλις το 2022 θα έχουν κάποιο αποτέλεσμα. Διότι πρέπει να περιλαμβάνουν μετρήσεις χλωρίδας στο πεδίο τον Μάϊο και τον Ιούνιο.
 • Έγινε αναφορά στους «Χρυσαφένιους, χρυσοφόρους βοσκότοπους και τον ανήθικο νόμο της σιωπής…» με απαράδεκτες συναλλαγές μεταξύ αγροτών, ΚΥΔ, υπαλλήλων, δημοσίων υπαλλήλων, γιατρών, μηχανικών, εκπαιδευτικών και συγγενών υψηλόβαθμων στελεχών ΟΠΕΚΕΠΕ (εφημερίδες 12/9/2020).
 • Καταγράφηκε η απαράδεκτη περίεργη εξουσία δημοσίων υπαλλήλων, που όταν δέχονται μια καταγγελία από τα συλλογικά όργανα των κτηνοτρόφων στρέφονται επιλεκτικά «εναντίον» των εκλεγμένων εκπροσώπων τους, με επιλεκτικούς αλλεπάλληλους ελέγχους, τυπικούς και νόμιμους, αλλά επίπονους & εξαντλητικούς, χωρίς ανοχές, που πάντα ενέχουν την πιθανότητα ασυμφωνιών. Έτσι καταστρέφουν τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και την συλλογικότητα στην κοινωνία.
 • Τελικά ο κτηνοτρόφος τα πληρώνει όλα, ακόμα και τις μη πραγματικές υπεύθυνες δηλώσεις που υπογράφει ο κτηνοτρόφος για τις λεγόμενες «τεχνικές λύσεις», και όλοι οι άλλοι την «βγάζουμε λάδι» …
 • Επιβάλλεται να γίνει ευρεία ενημέρωση των συμπολιτών και συμφωνία για ένα νέο «συμβόλαιο» με όλη την κοινωνία για να «επιβληθούν» οι σωστές λύσεις για την πρωτοπορία της ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ, κτηνοτροφικής ή άλλης.
 • Όταν λήξει το θέμα της βοσκοϊκανότητας και της βοσκοφόρτωσης, το επόμενο μεγαλύτερο πρόβλημα θα είναι η διανομή των βοσκοτόπων στους πραγματικούς κτηνοτρόφους, στα σωστά για το είδος διατροφής ζώα.
 • Όταν διανεμηθούν οι βοσκήσιμες γαίες μπορούν να γίνουν σχέδια μακροχρόνιας βελτίωσης των βοσκήσιμων γαιών, με φροντίδα του κτηνοτρόφου.

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέχεια από τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Αττικής

Η Μάγδα Κοντογιάννη, Κτηνοτρόφος, Γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής, ευχαριστώντας όλους θύμισε ότι η επόμενη διαδικτυακή δημόσια συζήτηση θα γίνει την Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2020, στις 12.00 με θέμα συζήτησης: «Αγροτική Επιχειρηματικότητα: Αγροτικά Προϊόντα, Μεταποίηση, Τουρισμός, Πολιτισμός (Γαστρονομία)», με την ευγενική υποστήριξη του Skywalker-Εργασία στην Ελλάδα.

Ήδη σχεδιάζεται η συζήτηση για την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020, στις 12.00 με θέμα: «Οι ΑΓΡΟΤΕΣ οδηγούν την Μετά Κοροναϊό Εποχή», ενώ έχει προσδιορισθεί η συζήτηση για την Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου 2020, στις 12.00 αφιερωμένη στην «Ελληνίδα Αγρότισσα» και ετοιμάζεται η συζήτηση για την Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2020, στις 12.00 με αντικείμενο τη «Διατροφική αυτάρκεια στα μικρά νησιά», πάντα με την υποστήριξη-προσφορά του skywalker στις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.

Όλο το video της συζήτησης μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος να παρακολουθήσει εδώ.

17 September 2020
Banner
Banner