Βορίδης – Πάιατ στην έναρξη του 4ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας

09 September 2019

Βορίδης – Πάιατ στην έναρξη του 4ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας

Άνοιξε από το Σάββατο η αυλαία του 4ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας (Global Agripreneurs Summit – GAS), που διοργανώνουνοι Industry Disruptors Game Changers. Το συνέδριο πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, στο Περίπτερο 6 και θα διαρκέσει μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου.

Τις εργασίες του συνεδρίου ξεκίνησαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μαυρουδής Βορίδης και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, τους οποίους υποδέχθηκαν ο Μιχάλης Στάγκος και η Κάρλα Τάνας, συνιδρυτές της πρωτοβουλίας Future Agro Challenge.

Η κ. Τάνας (κεντρική φωτο) τόνισε κατά την εναρκτήρια ομιλία της πόσο σημαντική είναι η παρουσία του 4ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, μετά τις επιτυχημένες διοργανώσεις σε Κολομβία, Νότια Αφρική και Τουρκία. Η συνιδρύτρια της πρωτοβουλίας, υπογράμμισε τις τεράστιες διατροφικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο πλανήτης και την ανάγκη άμεσης συνεργασίας των παραγωγών με καινοτόμες επιχειρήσεις που προωθούν νέες τεχνολογίες. Υπενθυμίζοντας τα λόγια του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντουάιτ Αϊζενχάουερ, ότι «η γεωργία φαίνεται εύκολη όταν το άροτρό σας είναι ένα μολύβι ενώ βρίσκεστε χιλιάδες μίλια μακριά από το χωράφι», η Carla Tanas έδωσε το στίγμα του συνεδρίου το οποίο δεν είναι άλλο, παρά να ενεργοποιήσει όλες τις παραγωγικές δυνάμεις που θα συμβάλουν στην εξασφάλιση ενός ασφαλούς μέλλοντος για τις επόμενες γενιές.

M. Βορίδης, Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Οι κ. Βορίδης και Πάιατ ξεναγήθηκαν στο Περίπτερο 6 και συνομίλησαν με εκπροσώπους των νεοφυών επιχειρήσεων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Κατά την  ομιλία του προς τους συνέδρους, ο κ. Βορίδης στάθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ως νέος υπουργός. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στους κινδύνους που έχουν προκύψει, όχι μόνο στον υπόλοιπο κόσμο αλλά και στην Ελλάδα, από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Αναφέρθηκε, επίσης, στην άμεση ανάγκη προσέλκυσης επενδύσεων, τη δημιουργία νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, και την υποστήριξη ομάδων όπως αυτές που συμμετέχουν στη διοργάνωση, «έτσι ώστε να δούμε το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία».

Τζ. Πάιατ, Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, ευχαρίστησε τον Μιχάλη Στάγκο και την Κάρλα Τάνας για την πρωτοβουλία των ID-GC και τη στενή συνεργασία με την Αμερικανική Πρεσβεία για την προώθηση καινοτόμων λύσεων στον τομέα της αγροδιατροφής. Όπως είπε, ιδιαίτερη εντύπωση του έχει προκαλέσει η ραγδαία εξέλιξη του ελληνικού startup οικοσυστήματος, το οποίο προσφέρει λύσεις σε τομείς που έχει τεράστια ανάγκη η ελληνική οικονομία.

Μετά τις ομιλίες ακολούθησε ένα τετ-α-τετ του πρώην υπουργού Πέτρου Ευθυμίου με τον κ. Βορίδη στο οποίο έθιξαν τα ζητήματα που πρόκειται να απασχολήσουν το υπουργείο στο εγγύς μέλλον. «Μια από τις προτεραιότητες της ελληνικής πολιτείας είναι η ανάγκη της μείωσης του αποτυπώματος της αγροτικής παραγωγής στο περιβάλλον», σημείωσε ο κ. Βορίδης. «Για να επιτευχθεί, όμως αυτό» συμπλήρωσε, «η ατζέντα αυτή πρέπει να φύγει από τη θεωρία και να φτάσει στο χωράφι». Μοχλός αυτής της διασύνδεσης, κατέληξε, είναι ομάδες όπως αυτές που συμμετέχουν στη φετινή διοργάνωση, οι οποίες με όχημα την τεχνολογία προσφέρουν πραγματικές λύσεις.

Το Future Agro Challenge (FAC) είναι μία ελληνική πρωτοβουλία με διεθνή παρουσία σε 64 χώρες, που δημιουργήθηκε προκειμένου να φέρει σε επαφή επιχειρηματίες, αγρότες και διαμορφωτές πολιτικής προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις στον τομέα της αγροδιατροφής. Συντονίζεται από τους Industry Disruptors – Game Changers, εκπροσωπεί το EIT Food στην Ελλάδα και έχει ως στόχο την ενίσχυση και ωρίμανση των νεοφυών επιχειρήσεων που αναπτύσσουν νέα προϊόντα ή υπηρεσίες στον κλάδο της αγροδιατροφής και αποτελούν απαραίτητο πυλώνα για κάθε παραγωγική και βιώσιμη οικονομία.

Ο Διαγωνισμός ΕΙΤ Food Demo Day σήμερα στην ΔΕΘ

Το ΕΙΤ Food σε συνεργασία με το EIT Food Hub Greece, που υλοποιείται από τους Industry Disruptors – Game Changers, διοργανώνουν το ΕΙΤ Demo day από τις 8 έως τις 9 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο του 4ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας, στο περίπτερο 6 της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Στο ΕΙΤ Food Demo Day συμμετέχουν οι 10 φιναλίστ εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αγροδιατροφικής τεχνολογίας και προέκυψαν μετά από αξιολόγηση στο διαγωνισμό RIS Innovation Prizes.

Πιο συγκεκριμένα, χθες Κυριακή 8/9 πραγματοποιήθηκαν ειδικά workshops με κύριο στόχο την ανάπτυξη των δεξιοτήτων παρουσίασης αλλά και την κατάλληλη προετοιμασία-ωρίμανση των νεοφυών επιχειρήσεων ώστε να μπορούν να περάσουν στο επόμενο στάδιο. Σήμερα, Δευτέρα 9/9 στις 19.30, οι ομάδες θα διαγωνιστούν σε ειδικό live – pitching event και θα παρουσιάσουν τα επιχειρηματικά τους πλάνα σε επενδυτές. Από αυτή τη διαδικασία θα αναδειχθούν οι δύο νικήτριες ομάδες, οι οποίες θα λάβουν χρηματικά έπαθλα ύψους €10.000 και €5.000 αντίστοιχα.

09 September 2019
Banner