Βελτιώνονται σταδιακά οι εμπορικές προοπτικές για το κρέας πουλερικών παγκοσμίως

17 April 2019

Βελτιώνονται σταδιακά οι εμπορικές προοπτικές για το κρέας πουλερικών παγκοσμίως

Καλύτερες σε σχέση με λίγους μήνες πριν μοιάζουν σήμερα οι προοπτικές της παγκόσμιας αγοράς πουλερικών, σύμφωνα με αναλυτές της Rabobank. Ύστερα από μερικούς τριμηνιαίους οικονομικούς απολογισμούς στους οποίους κυρίαρχη ήταν η αβεβαιότητα εξαιτίας των περιορισμών στο εμπόριο αλλά και των ασθενειών, οι προοπτικές φαίνεται πως δείχνουν μια ανάκαμψη. Οι αναλυτές αισιοδοξούν ότι η αγορά έχει φτάσει σε σημείο καμπής με τα παγκόσμια επίπεδα τιμών να αρχίζουν να αυξάνονται – ειδικά εφόσον οι συνθήκες του παγκόσμιου εμπορίου έχουν αρχίσει να βελτιώνονται. Αυτό, μαζί με την πειθαρχημένη προσφορά, έχει οδηγήσει σε βελτιωμένες συνθήκες στην αγορά.

Η παραγωγή ήταν σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο σε πολλές αγορές, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ε.Ε. και της Ταϊλάνδης. Στο μεταξύ, η ζήτηση μειώθηκε λόγω της γενικής επιβράδυνσης της αγοράς αλλά και εξαιτίας των προβλημάτων πρόσβασης στις διεθνείς αγορές, που δημιούργησαν τα εμπορικά μέτρα και αντίμετρα των μεγάλων παικτών του πλανήτη. Οδηγηθήκαμε έτσι σε μια περίοδο πτώσης των τιμών μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του 2018.

Εν τούτοις, η ζήτηση για κρέας πουλερικών αναμένεται ότι θα αυξηθεί περαιτέρω, καθώς η Κίνα θα προσπαθήσει να καλύψει την έλλειψη ζωικής πρωτεΐνης που δημιουργεί στην αγορά της η κρίση της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων. Μια μείωση 10% έως 20% στην παραγωγή χοιρινού κρέατος αναμένεται φέτος στη χώρα, γεγονός που δίνει δυνατότητες στους τοπικούς παραγωγούς και στους παγκόσμιους παίκτες όπως η Ρωσία και η Ουκρανία. Ωστόσο, θα υπάρξουν προκλήσεις και ανατροπές, με μια πιθανή εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας που θα ανοίξει εκ νέου τις εξαγωγές κοτόπουλου από τις ΗΠΑ. Επιπλέον, η κατάσταση θα επηρεαστεί επίσης από τους υπάρχοντες εμπορικούς περιορισμούς μεταξύ Ε.Ε. και Βραζιλίας και μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Βραζιλίας, ενώ αστάθμητοι παράγοντες είναι και ζητήματα όπως οι φήμες για δράσεις προστατευτισμού που θα επιβάλει το Μεξικό στο αμερικανικό κοτόπουλο και η Νότια Αφρική στο βραζιλιάνικο κοτόπουλο.

17 April 2019
Banner
Banner