Βρετανία: Έρευνα συσχετίζει προϊόντα χοιρινού από συγκεκριμένο σουπερμάρκετ με περιστατικά Ηπατίτιδας Ε

21 August 2017

Βρετανία: Έρευνα συσχετίζει προϊόντα χοιρινού από συγκεκριμένο σουπερμάρκετ με περιστατικά Ηπατίτιδας Ε

Η βιομηχανία κρέατος υποβαθμίζει άρθρα βρετανικής εφημερίδας που το Σαββατοκύριακο έκαναν λόγο για προϊόντα χοιρινού κρέατος που πωλήθηκαν από συγκεκριμένο σούπερ μάρκετ και συνδέονται με την πρόκληση Ηπατίτιδας Ε στους καταναλωτές.

Το ρεπορτάζ στηριζόταν κυρίως σε μια εργασία που διεξήγαγαν τέσσερις ερευνητές (με επικεφαλής τον Δρ Μπενγκού Σαΐντ, έναν επιδημιολόγο στην Αρχή Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας) και η οποία δημοσιεύθηκε διαδικτυακά στις 31 Ιουλίου στην επιθεώρηση Εpidemiology and infection. Η εργασία ανακοίνωνε ότι όσοι αγόρασαν ζαμπόν και λουκάνικα από ένα συγκεκριμένο (αλλά μη-κατονομαζόμενο) σούπερ μάρκετ ήταν πολύ πιο πιθανό να μολυνθούν από Ηπατίτιδα Ε σε σχέση με όσους αγόρασαν προϊόντα από άλλα σούπερ μάρκετ.

Η βιομηχανία κρέατος υποστηρίζει ότι η μελέτη χρησιμοποίησε παλιά στοιχεία, και ότι όλες οι τελευταίες αναφορές δείχνουν ότι στη Βρετανία οι περιπτώσεις Ηπατίτιδας Ε δεν αυξάνονται.

Πάντως, στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου τα μεγάλα ΜΜΕ έδωσαν έκταση στο θέμα αναφέροντας ότι χιλιάδες Βρετανοί μπορεί να έχουν εκτεθεί στον ιό της Ηπατίτιδας Ε μετά την κατανάλωση προϊόντων χοιρινού που εισήχθησαν από το εξωτερικό και πουλήθηκαν στη Βρετανία.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το αν ήταν το μη-κατονομαζόμενο σούπερ μάρκετ που αναφερόταν στην εργασία, η Tesco δεν απάντησε. Αντιθέτως, σε μια δήλωσή της η εταιρία ανέφερε: «Συνεργαζόμαστε στενά με την Αρχή Προδιαγραφών Τροφίμων (FSA)  και την Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας για να διασφαλίσουμε ότι οι πελάτες μας μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη στην ασφάλεια και την ποιότητα των τροφίμων που αγοράζουν. Αυτή η συγκεκριμένη έρευνα διεξήχθη προ εξαετίας σε μικρό δείγμα ανθρώπων, και μολονότι δεν παρείχε καμία σύνδεση μεταξύ συγκεκριμένων προϊόντων και της Ηπατίτιδας Ε, φροντίζουμε πάντα να εξετάζουμε ευρήματα ερευνών σαν κι αυτά. Η ποιότητα τροφίμων είναι σημαντική για εμάς και διαθέτουμε μια ομάδα ειδικών που διασφαλίζουν τις υψηλότερες δυνατές προδιαγραφές σε κάθε στάδια της εφοδιαστικής μας αλυσίδας, ενώ επίσης παρέχουμε σαφείς πληροφορίες στους πελάτες σχετικά με το πώς να χειριστούν και να μαγειρέψουν το χοιρινό προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος της Ηπατίτιδας Ε».

Από την πλευρά του ο Βρετανικός Σύνδεσμος Επεξεργασίας Κρέατος αναφέρει ότι ο αριθμός των περιπτώσεων Ηπατίτιδας Ε σημειώνεται πτωτικός. «Ιστορικά, δεν είναι έκπληξη να συνδέεται η κατανάλωση μη-κατάλληλα μαγειρεμένων λουκάνικων συκωτιού ή λουκάνικων αίματος με κρούσματα Ηπατίτιδας Ε, αν και υπάρχουν και άλλες πιθανές αιτίες όπως οι αγριόχοιροι, τα ελάφια και τα οστρακοειδή. Το 2016, οι άνθρωποι στο Ην. Βασίλειο κατανάλωσαν 1,7 εκατ. τόνους χοιρινού κρέατος. Σε σύγκριση με τη σημαντική ποσότητα χοιρινού που καταναλώθηκε, τα επίπεδα Ηπατίτιδας Ε είναι πολύ χαμηλά, πράγμα που σημαίνει ότι το χοιρινό παραμένει μια ασφαλής και θρεπτική επιλογή για τους Βρετανούς καταναλωτές. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία για τις περιπτώσεις Ηπατίτιδας Ε που εκδόθηκαν στις 11 Αυγούστου δείχνουν τη συνεχιζόμενη μείωση των περιστατικών, μείωση η οποία παρατηρήθηκε από το 2016 και συνεχίζεται το 2017. Οι Βρετανοί μεταποιητές χοιρινού κρέατος δεσμεύονται να κατανοήσουν περισσότερα για τον ιό και υποστηρίζουν την περαιτέρω έρευνα που θα αναπτύξει αξιόπιστες μεθόδους ανίχνευσης και θα συνεισφέρει στην ταυτοποίηση πιθανών πηγών μόλυνσης και στην εξάλειψη του ιού από την εφοδιαστική αλυσίδα».

Αναδυόμενο πρόβλημα υγείας

Αν και παραδέχτηκε ότι ο αριθμός των περιστατικών ήταν χαμηλός, σε σύγκριση με άλλα τροφιμογενή παθογόνα, η Αρχή Προδιαγραφών Τροφίμων ανακοίνωσε ότι αντιμετωπίζει την Ηπατίτιδα Ε ως ένα αναδυόμενο πρόβλημα υγείας.

«Αν και δεν υπάρχουν περιορισμοί στο εμπόριο, η FSA αναλαμβάνει δράση και επιθυμούμε να βελτιώσουμε την κατανόηση της κατάστασης κι εργαζόμαστε εμπράκτως γι’ αυτό, με τη βιομηχανία τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων του λιανεμπορίου και της μεταποίησης», ανακοίνωσε ο Οργανισμός. «Το 2015 ένα ερευνητικό σεμινάριο για τους τροφιμογενείς ιούς, συμπεριλαμβανομένης της Ηπατίτιδας Ε διοργανώθηκε από την FSA και την EFSA και το παρακολούθησαν επιστήμονες από πολλές χώρες […] Ως συνέπεια αυτού του σεμιναρίου η EFSA  δημοσίευσε μια επιστημονική γνωμοδότηση για την Ηπατίτιδα Ε τον Ιούλιο 2017 και αναμένουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ξεκινήσει συζητήσεις σχετικά με το πώς θα αντιμετωπιστεί πανευρωπαϊκά το πρόβλημα αυτό».

Σε δηλώσεις στελεχών της στο βρετανικό περιοδικό Meat Trades Journal η FSA σημειώνει ότι συνεχίζει να εξετάζει τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα και θα ερευνήσει περαιτέρω το ζήτημα. «Στο μεταξύ η συμβουλή της FSA παραμένει η ίδια: ο καλύτερος τρόπος για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος Ηπατίτιδας Ε είναι να μαγειρεύονται πολύ καλά όλα τα τεμάχια χοιρινού και προϊόντων χοιρινού κρέατος».

[Πηγή: Meat Trades Journal]

21 August 2017
Banner
Banner