Τσίπρας: Πρόσβαση σε μικροπιστώσεις για τις μικρές επιχειρήσεις

09 March 2018

Τσίπρας: Πρόσβαση σε μικροπιστώσεις για τις μικρές επιχειρήσεις

Με μεγάλη επιτυχία και παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, υπουργών, βουλευτών, εκπροσώπων της Εκκλησίας και των κοινωνικών φορέων πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη 8 Μαρτίου η έναρξη της Δεύτερης Διεθνούς Συνάντησης των Αθηνών που διοργάνωσε η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), με θέμα: «Οικονομική Δημοκρατία και Μικρομεσαία Επιχείρηση».

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του τόνισε ότι «το 2018 είναι, ίσως, το κρισιμότερο, θα τολμήσω να πω, το πιο κρίσιμο έτος για τη χώρα, που από το 2010 και μετά μπήκε σε αυτή την πρωτοφανή περιπέτεια. Είναι η χρονιά κατά την οποία τελειώνουμε τα προγράμματα στήριξης και την ασφυκτική επιτροπεία και μεταβαίνουμε στην επόμενη μέρα για τη χώρα». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «αυτό που σήμερα πρέπει να μας απασχολήσει όλους, δεν είναι πια το πώς θα σταματήσουμε την καταστροφή, το πώς θα σταματήσουμε την κρίση, το πώς θα βγούμε από την καταιγίδα, αλλά είναι η επόμενη μέρα, η μέρα μετά την καταιγίδα. Εμείς σε κάθε περίπτωση δουλεύουμε για αυτό, προετοιμαζόμαστε για την επόμενη μέρα, για το «μετά» την καταιγίδα, για το «μετά» της ελληνικής οικονομίας».

Μιλώντας για το θέμα της φορολογία ο κ. Αλ. Τσίπρας επισήμανε ότι «θέλω χωρίς περιστροφές να αναγνωρίσω ενώπιόν σας ότι πράγματι η φορολογία σήμερα στη χώρα είναι εξαιρετικά υψηλή για τις επιχειρήσεις και ειδικά για τις μικρομεσαίες. Και ότι δεν μπορεί παρά να αποτελεί στόχο, αλλά και δέσμευση να προχωρήσουμε στη μείωση της, με τρόπο δίκαιο, αλλά και με τρόπο στοχευμένο, ώστε να είναι και εφικτός ο τρόπος, αλλά και αποτελεσματικός. Η ρύθμιση του χρέους που επίκειται το προσεχές διάστημα, σας διαβεβαιώνω ότι θα λάβει πάρα πολύ σοβαρά αυτή την παράμετρο. Και φυσικά ήδη στο μεσοπρόθεσμο που έχουμε ψηφίσει προβλέπεται μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις από το 29% στο 26%».

Επίσης ο πρωθυπουργός προανήγγελλε ότι το επόμενο διάστημα ξεκινούν δυο νέα προγράμματα του αναπτυξιακού νόμου, συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ: Πρόκειται για το «Συνέργειες και Δικτυώσεις» και το «Ενισχύσεις Καινοτομικού Χαρακτήρα των ΜμΕ» και επισήμανε ότι «για πρώτη φορά δημιουργούμε το θεσμικό πλαίσιο για μια πάρα πολύ σημαντική παρέμβαση που αφορά τη δυνατότητα μικροπιστώσεων σε πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Προχωρούμε, λοιπόν, στη χρηματοδότηση και την ενίσχυση 100.000 πολύ μικρών επιχειρήσεων, οι οποίες θα έχουν εύκολη πρόσβαση σε κεφάλαια έως 15.000 ευρώ η κάθε μία και αυτό, προκειμένου να τους δώσουμε την ώθηση, τη δυνατότητα να κάνουν τα πρώτα τους βήματα ή προκειμένου να καταφέρουν να βελτιώσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα».

Η Δεύτερη Διεθνής Συνάντηση των Αθηνών ξεκίνησε με ομιλία του προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργου Καββαθά, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι «ο όρος και η έκφραση “οικονομική δημοκρατία”, έχει μια συγκεκριμένη καταγωγή και προέλευση πολλών δεκαετιών. Για τους περισσότερους από εμάς η έκφραση “οικονομική δημοκρατία”, είναι αυτονόητα συσχετισμένη με τα αιτήματα του οργανωμένου εργατικού κινήματος και των εργατικών συνδικάτων, για συμμετοχή των εκπροσώπων τους στις αποφάσεις που λαμβάνονται στο εσωτερικό είτε μεμονωμένων επιχειρήσεων είτε συγκεκριμένων κλάδων οικονομικής δραστηριότητας ή ακόμα και σε επίπεδο μιας εθνικής οικονομίας. Πρόκειται, με άλλα λόγια, για μια επέκταση των αρχών της δημοκρατίας από το πολιτικό σύστημα στην ίδια την οικονομία. Στην πιο διευρυμένη της εκδοχή, η έκφραση “οικονομική δημοκρατία”, συνδέθηκε με ένα συγκεκριμένο πολιτικό πρόγραμμα: το πρόγραμμα της αυτοδιαχείρισης. Το αίτημα για οικονομική δημοκρατία, για την κατοχύρωση δηλαδή εκτός από τα πολιτικά και οικονομικών δικαιωμάτων, διήνυσε μια ιστορική τροχιά στη διάρκεια του εικοστού αιώνα, με αφετηρία τα χρόνια του Μεσοπολέμου, ενώ κατά τη διάρκεια της Μεταπολεμικής περιόδου βρήκε το θεσμικό της αποτύπωμα στο πλαίσιο της γνωστής “Σοσιαλδημοκρατικής Συναίνεσης” με μορφές συμμετοχής των εργαζομένων στη διαδικασία λήψης πολιτικών αποφάσεων αλλά και με μορφές συνδιαχείρισης των οικονομικών μονάδων».

Επίσης ο κ. Καββαθάς αναφέρθηκε και στις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης επισημαίνοντας ότι «είναι γνωστό ότι σε αυτή τη δύσκολη και τραυματική χρονική περίοδο για όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, οι συνέπειες από την κρίση αλλά και από την πολιτική της διαχείρισής της, υπήρξαν επώδυνες σε ακραίο βαθμό. Και ξεκινάω την αναφορά μου με το πιο γνωστό σε όλους σας στοιχείο: στη διάρκεια αυτής της περιόδου και μέχρι το 2014, εξαφανίστηκε ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων κυρίως μικρές και μεσαίες. Σύμφωνα με τις πιο έγκυρες εκτιμήσεις ο αριθμός αυτός έφτασε τις 220.000 αφού ο αριθμός των επιχειρήσεων μειώθηκε από 840.000 το 2008 στις 620.000 το 2014. Από το “κλείσιμο” αυτών των επιχειρήσεων αλλά και από τις απολύσεις, περίπου 780.000 άτομα προστέθηκαν στο απόθεμα της ανεργίας».

09 March 2018
Banner