Τσίπρας: Έκτακτη ενίσχυση 42 εκατ. σε αιγοπροβατοτρόφους και ΠΓΕ ελληνικό γιαούρτι

03 December 2018

Τσίπρας: Έκτακτη ενίσχυση 42 εκατ. σε αιγοπροβατοτρόφους και ΠΓΕ ελληνικό γιαούρτι

Ευχάριστες ειδήσεις για τους κτηνοτρόφους εγκυμονούσε σήμερα η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στα Καλάβρυτα, όπου μιλώντας νωρίτερα στα μέλη του ΑΓΣ Καλαβρύτων αναφέρθηκε στη σημασία και αξία των υγιών συνεταιριστικών σχημάτων στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, ενώ παράλληλα μίλησε για τις ενισχύσεις που αναμένονται τις επόμενες ημέρες υπέρ των κτηνοτρόφων της χώρας.

Έκτακτη ενίσχυση 42 εκατ. σε 40.000-45.000 αιγοπροβατοτρόφους

Σύμφωνα με όσα είπε ο πρωθυπουργός, άμεσα και μέχρι τέλος του χρόνου η κυβέρνηση θα υλοποιήσει:

- Την καταβολή έκτακτης οικονομικής βοήθειας (De Minimis) προς τους αιγοπροβατοτρόφους, ύψους 42 εκατ. σε κτηνοτρόφους των ορεινών, μειονεκτικών και νησιωτικών περιοχών. Η σχετική απόφαση έχει ήδη υπογραφεί από τον αρμόδιο υπουργό και σύντομα θα δημοσιευτεί. Η ενίσχυση αυτή αφορά περίπου 40.000-45.000 παραγωγούς. «Για να κατανοήσετε τι σημαίνει αυτό: για μια μέση παραγωγική επιχείρηση, που πρέπει να έχει περίπου 200 αιγοπρόβατα, αυτή η ενίσχυση αντιστοιχεί, περίπου, στα 1.000 ευρώ» είπε ο κ. Τσίπρας.

- Η οικονομική ενίσχυση θα έχει καταβληθεί πριν από τα Χριστούγεννα, στις περιοχές που χαρακτηρίζονται από «φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα» για τις αιτήσεις 2018.

Μάλιστα, η χρηματοδότηση θα είναι αυξημένη κατά 17 εκατ. ευρώ, σε σχέση με την πρόσκληση, προκειμένου να καλυφθεί ο μεγάλος αριθμός αιτήσεων.

Η δημόσια δαπάνη, λοιπόν, έχει διαμορφωθεί στα 247 εκατ. ευρώ, και κατανέμεται: Για τη χορήγηση αντισταθμιστικής ενίσχυσης σε ορεινές περιοχές, στα 158 εκατομμύρια και για τις μη ορεινές, στα 89 εκατομμύρια ευρώ.

Μείωση εισφορών, κατάργηση τέλους επιτηδεύματος

«Σήμερα, που η χώρα είναι πλέον απαλλαγμένη από το βραχνά που κράτησε 8 χρόνια, οι δυνατότητές μας είναι πολύ μεγαλύτερες για έμπρακτη στήριξη στον αγροτικό κόσμο», δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

Είπε, συγκεκριμένα, ότι μέσα στο Νοέμβριο προχώρησε:

- στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για την κύρια σύνταξη των αγροτών από το 18% στο 12%. Δηλαδή για παράδειγμα κάποιος που έχει εισόδημα 10.000 το χρόνο, θα πληρώσει 600 ευρώ λιγότερα το 2019. Είναι ένα άμεσο σημαντικό βήμα στήριξης.

- Επίσης προχωρήσαμε στην κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους συνεταιρισμένους αγρότες μας.

Ενισχύοντας τους συνεταιρισμένους αγρότες και κτηνοτρόφους, ωθούμε τη διάθεση των προϊόντων μέσα από τα συνεργατικά σχήματα και αποθαρρύνουμε το μέχρι τώρα διογκούμενο φαινόμενο της διάθεσης μεγάλου όγκου της παραγωγής εκτός συνεταιριστικών σχημάτων.

«Βρίσκομαι στα Καλάβρυτα για να μιλήσουμε για το σήμερα και το αύριο του τόπου και ιδιαίτερα για το αύριο των ανθρώπων που ασχολούνται με την αγροτική παραγωγή και την κτηνοτροφία», τόνισε ο κ. Τσίπρας κατά την ομιλία του στον Αγροτικό και Γαλακτοκομικό Συνεταιρισμό Καλαβρύτων. Στα Καλάβρυτα γεννήθηκε και μεγάλωσε ένα από τα πιο επιτυχημένα παραδείγματα συνεργασίας και αλληλεγγύης του αγροτικού κόσμου της χώρας, είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. «Για πάνω από 50 χρόνια, ένας αγροτικός συνεταιρισμός μεγαλώνει και εξελίσσει τη δραστηριότητα του, αντέχοντας στις πιέσεις των καιρών», σημείωσε και συνέχισε: «Ένα εγχείρημα που πέτυχε - και υπάρχουν πολλά σαν αυτό στην πατρίδα μας - γιατί βασίστηκε στη συλλογικότητα και τη συνεργασία. Όχι στο εφήμερο κέρδος, στον άκρατο ανταγωνισμό και την αρπαχτή. Τέτοια παραδείγματα, σαν το δικό σας, είναι πλούτος για την παραγωγή - όχι μόνο την αγροτική - στη χώρα μας. Σήμερα που βάζουμε τα θεμέλια του νέου παραγωγικού μοντέλου, η ενθάρρυνση νέων συνεταιριστικών εγχειρημάτων και η ενίσχυση των υπαρχόντων, είναι για μας προτεραιότητα».

Η σημερινή κυβέρνηση έχει κάνει ήδη σημαντικά βήματα τα τελευταία 3,5 χρόνια, ειδικά στον τομέα της κτηνοτροφίας, είπε ο κ. Τσίπρας και ανέφερε συγκεκριμένα:

- νομοθέτησε το 2016 το συνεταιριστικό νόμο ώστε τόσο οι υφιστάμενοι συνεταιρισμοί να ανταπεξέλθουν στην κρίση και να ανασυνταχθούν ξανά σε υγιή βάση αλλά και να ευνοηθεί η δημιουργία νέων συνεταιρισμών

- νομοθέτησε το 2017 την υποχρέωση πληρωμής εντός 60 ημερών για τα νωπά και ευαλλοίωτα προϊόντα ανάμεσα σε αυτά και τα γαλακτοκομικά αλλά και το ελληνικό σήμα στα γαλακτοκομικά προϊόντα και στο κρέας

- διεύρυνε και αύξησε ήδη από το 2016 την ενίσχυση - συνδέοντάς την με την παραγωγή - των ζωοτροφών, στοχεύοντας ακριβώς στην ενίσχυση του κλάδου της κτηνοτροφίας

- έβαλε σε τάξη της πληρωμές ενισχύσεων και προγραμμάτων, όπως και η Βιολογική Κτηνοτροφία

- προχώρησε στις ενέργειες για την ποιοτική αναβάθμιση των ελέγχων στο φρέσκο γάλα και στη μεταποίηση γάλακτος και κρέατος. Μέσα από τη στενή συνεργασία Υπηρεσιών με ελεγκτικές αρμοδιότητες άλλων Υπουργείων η οποία ήδη αποδεικνύεται ότι είναι καθοριστική για την αποτελεσματικότητα των ελέγχων.

ΠΓΕ το ελληνικό γιαούρτι, τυροκομικά σε ευπαθείς ομάδες

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως η κυβέρνηση οργανώνει ακόμη:

- Το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την αδειοδότηση των σταυλικών εγκαταστάσεων, που προβλέπει την απλοποίηση των διαδικασιών και ενίσχυση της διαφάνειας, με στόχο την ένταξη στο καθεστώς αδειοδότησης του συνόλου των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.

- Την υποστήριξη του Ελληνικού γιαουρτιού, για το οποίο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αναλαμβάνει άμεσα την σύνταξη φακέλου υποστήριξης της κατοχύρωσής του ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης.

- Τη διάθεση ποσοτήτων τυροκομικών προϊόντων σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και σε δημόσια ιδρύματα. Μία ενέργεια η οποία αποτελεί και αίτημα των κτηνοτροφικών συλλόγων της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, η πρόταση της κυβέρνησης είναι να εξετασθεί η δυνατότητα διάθεσης φέτας και γραβιέρας μέσω:

α) των δωρεάν γευμάτων στα σχολεία

β) της σίτισης των μεταναστών

γ) της επισιτιστικής βοήθειας σε απόρους μέσω του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς Απόρους (ΤΕΒΑ).

«Και η βούληση μας είναι αυτά να προέρχονται αποκλειστικά από αγροτικούς συνεταιρισμούς που παράγουν γαλακτοκομικά προϊόντα», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

«Πολιτική μας βούληση είναι αυτό να μην το επιτρέψουμε. Αδύναμος κρίκος στον τόπο μας δεν θα είναι πια ο κόσμος της παραγωγής. Και για να μπορέσουμε να το πετύχουμε αυτό χρειαζόμαστε τη δική σας στήριξη και συνεργασία», τόνισε και συνέχισε: «Το νέο παραγωγικό μοντέλο που έχει ανάγκη η χώρα πρέπει να στηρίζεται σε έναν υγιή συνεργατισμό. Δεν έχουμε ως αξία τον άκρατο ανταγωνισμό, δεν έχουμε ως αξία την αρπαχτή και το εφήμερο κέρδος. Εχουμε ως αξία να φτιάξουμε τις υποδομές για τον τόπο μας στηρίζοντας τους πιο αδύναμους» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Αραχωβίτης: Στήριξη για να αντέξετε μέχρι να αποδώσουν τα μέτρα και οι έλεγχοι

Για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στα Καλάβρυτα, εξέδωσε σχετική ανακοίνωση και το ΥΠΑΑΤ. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε αυτήν:

Την καταβολή κρατικών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) ύψους 42 εκατ. ευρώ σε συνολικά 45.000 αιγοπροβατοτρόφους ανακοίνωσαν στα Καλάβρυτα ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης.

Η πληρωμή, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, θα πραγματοποιηθεί λίγο πριν τα Χριστούγεννα, καθώς ήδη έχει υπογραφεί η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση από τον κ. Αραχωβίτη και τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη.

Επιλέξιμοι είναι οι αιγοπροβατοτρόφοι όλων των περιοχών, με 20 ζώα και άνω, εφόσον έχουν παραδώσει γάλα. Η ενίσχυση δίνεται για τα θηλυκά αιγοπρόβατα άνω του 1 έτους. Η χορήγησή της είναι αποτέλεσμα στενής συνεργασίας μεταξύ των υπουργείων Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Τον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό, την Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Ολυμπία Τελιγιορίδου, τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας, Ανδρέα Ριζούλη και  Σία Αναγνωστοπούλου και τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Απόστολο Κατσιφάρα, υποδέχτηκαν στο εργοστάσιο του Αγροτικού και Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων, ο πρόεδρος, Παύλος Σατολιάς και ο διευθυντής, Θανάσης Παπαδόπουλος, οι οποίοι τους ξενάγησαν στις εγκαταστάσεις.

Στη συνέχεια, επισκέφθηκαν τους ψυκτικούς θαλάμους του Συνεταιρισμού, όπου είδαν από κοντά τις εγκαταστάσεις συντήρησης και ωρίμανσης της φέτας σε βαρέλια και του γίδινου τυριού σε μεταλλικά δοχεία.

Νωρίτερα, σε κλειστή σύσκεψη, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είχε δηλώσει προς τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Συνεταιρισμού: «Τις ενισχύσεις de minimis δεν πρέπει να τις δείτε απλά ως συμπλήρωση του εισοδήματος. Είναι μια στήριξη για να αντέξετε οι κτηνοτρόφοι μέχρι να αποδώσουν τα μέτρα και οι αυξημένοι έλεγχοι στην αγορά του γάλακτος. Ήδη έχει ξεκινήσει η εντατικοποίησή τους και τα πρώτα αποτελέσματα είναι ορατά.»

Στις 14.15 στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα συνελεύσεων του Συνεταιρισμού ο κ. Σατολιάς καλωσόρισε τους καλεσμένους του, λέγοντας:

«Θα πρέπει να ανατρέξω μερικές δεκαετίες πίσω για να θυμηθώ πότε ένας πρωθυπουργός επισκέφθηκε το συνεταιρισμό. Μας γεμίζετε εκτός από χαρά και με συναισθήματα ευθύνης. Η κίνηση αυτή του πρωθυπουργού συμβολίζει ότι είναι κοντά στην πρωτογενή παραγωγή.»

Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα προς όλες τις γαλακτοβιομηχανίες λέγοντας: «Έμεινα εντυπωσιασμένος από το εργοστάσιο του Συνεταιρισμού. Μου έκανε όμως και κάτι άλλο εντύπωση. Ρώτησα ποια είναι η τιμή που δίνετε στους κτηνοτρόφους και μου είπατε 1,072 ευρώ ανά κιλό για το πρόβειο γάλα, την ίδια στιγμή που άλλες βιομηχανίες δίνουν 0,75 και λένε ότι δε βγαίνουν, ενώ εσείς, ως Συνεταιρισμός, βγάζετε και κέρδος 2 εκατ. ευρώ. Όλοι πρέπει να προβληματιστούν, διότι κάποια συμφέροντα στον τόπο μας λειτούργησαν ως καρτέλ στριμώχνοντας τον αδύναμο κρίκο της παραγωγής, τους ανθρώπους του μόχθου που πρέπει να σηκωθούν 5 το πρωί βρέξει-χιονίσει χειμώνα-καλοκαίρι. Βούλησή μας είναι να μην το επιτρέψουμε. Για να μπορέσουμε να το πετύχουμε αυτό, χρειαζόμαστε τη δική σας συνεργασία.»

Ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός άκουσαν με προσοχή τα αιτήματα των συνεταιρισμένων κτηνοτρόφων, που έθεσε ο κ. Σατολιάς, απαντώντας ότι στηρίζουν τα συνεργατικά σχήματα και επαναλαμβάνοντας συνεχώς ότι ο Α.Γ.Σ. Καλαβρύτων αποτελεί φωτεινό παράδειγμα επιτυχημένης συλλογικής οργάνωσης του πρωτογενούς τομέα, που άντεξε στην κρίση.

Τελευταίος σταθμός της επίσκεψης ήταν το Δημαρχείο Καλαβρύτων, όπου πραγματοποιήθηκε κοινή σύσκεψη μαζί με τον Δήμαρχο, Γιώργο Λαζουρά.

03 December 2018
Banner