Τσίπρας: Αναστολή αύξησης ΦΠΑ και βοήθημα εορτών για χαμηλοσυνταξιούχους

09 December 2016

Τσίπρας: Αναστολή αύξησης ΦΠΑ και βοήθημα εορτών για χαμηλοσυνταξιούχους

Την κοινωνική αναδιανομή της υπεραπόδοσης εσόδων ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης ο πρωθυπουργός. Σύμφωνα με την πρωθυπουργική δήλωση, που ήρθε λίγο μετά την απόφαση του Eurogroup για βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους, «με την υπεραπόδοση των εσόδων τη χρονιά που φεύγει, υπερκαλύφθηκε στο διπλάσιο» ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016.

Ως αποτέλεσμα της «υπεραπόδοσης εσόδων» ήρθε λοιπόν το διπλό χθεσινοβραδινό… δώρο που αφορά τους χαμηλοσυνταξιούχους και τον ΦΠΑ στα νησιά που βρέθηκαν στο επίκεντρο της προσφυγικής κρίσης.

Σύμφωνα λοιπόν με την πρωθυπουργική εξαγγελία:

«Χορηγούμε άμεσα, ενόψει εορτών, 617 εκατ. ευρώ σε περίπου 1,6 εκατ. συνταξιούχους που λαμβάνουν  συντάξεις κάτω από 850 ευρώ.

Η δε διανομή του ποσού θα γίνει αντισυμμετρικά, από κάτω προς τα πάνω.

Δηλαδή όσοι από τους δικαιούχους λαμβάνουν τις μικρότερες συντάξεις, θα λάβουν τη μεγαλύτερη ενίσχυση, που για αρκετές χιλιάδες θα είναι ακόμη και πολλαπλάσια από τη μηνιαία σύνταξή τους.

Ενώ όσοι βρίσκονται στο πάνω κατώφλι, θα λάβουν μικρότερη ενίσχυση, που όμως θα έχει ως κατώτατο ποσό τα 300 ευρώ.

Όσο τα περιθώρια της οικονομίας θα διευρύνονται και όσο περισσότερο η χώρα θα ανακάμπτει, τόσο ευρύτερη και ουσιαστικότερη θα είναι η κοινωνική αναδιανομή για την στήριξη αυτών που έχουν πραγματική ανάγκη.

Τη Συμφωνία μας με τους εταίρους μας θα την τηρήσουμε στο ακέραιο, αλλά ταυτόχρονα θα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο, τη κοινωνική συνοχή της πατρίδας μας.

Σε αυτό το πλαίσιο αποφασίσαμε επίσης και μέτρα στήριξης των νησιών της πρώτης γραμμής, που δέχονται τις προσφυγικές ροές.

Για αυτά τα νησιά, του Βόρειου και του Ανατολικού Αιγαίου αποφασίσαμε να αναστείλουμε, για όσο μαίνεται η προσφυγική κρίση, την αύξηση του ΦΠΑ.

Η εξίσωση του ΦΠΑ είναι ένα μέτρο που είμαστε δεσμευμένοι να εφαρμόσουμε και θα εφαρμόσουμε, όχι όμως την ώρα που οι συμπολίτες μας εκεί, σηκώνουν στις πλάτες τους το βάρος ολόκληρης της Ευρώπης για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης».

09 December 2016
Banner
Banner