Έρχεται τρίμηνη παράταση για τις οφειλές από την εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών 2019

17 February 2021

Έρχεται τρίμηνη παράταση για τις οφειλές από την εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών 2019

Νέα τρίμηνη παράταση-«ανάσα» έρχεται για τις οφειλές από τη μεγάλη εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών του 2019, που βαρύνουν 800.349 ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ μη μισθωτούς, δηλαδή ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες.

Την είδηση δημοσιεύει στην ιστοσελίδα της η ΕΡΤ (www.ert.gr).

Πρόκειται για τις οφειλές που έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση αποπληρωμής πέντε δόσεων, η πρώτη εκ των οποίων πρέπει -με την ισχύουσα διάταξη- να πληρωθεί έως τις 31 Μαρτίου.

Αναμένεται να δοθεί νέα τρίμηνη παράταση στην αποπληρωμή των εν λόγω οφειλών, ώστε η ρύθμιση των πέντε δόσεων στην οποία έχουν ενταχθεί να αρχίσει να «τρέχει» από τον Ιούνιο.

Υπενθυμίζεται πως μετά τη μεγάλη εκκαθάριση των εισφορών του 2019, τελευταία χρονιά κατά την οποία εφαρμόστηκε το σύστημα εισφοροδότησης μη μισθωτών με βάση το φορολογητέο εισόδημα, προέκυψαν χρεωστικά υπόλοιπα για 800.349 ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες.

Σύμφωνα με πρόσφατη εγκύκλιο του ΕΦΚΑ, υπενθυμίζεται πως έως τις 31 Μαρτίου θα πρέπει να καταβληθεί η πρώτη δόση από το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης του 2019, ενώ οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε επόμενου μήνα. Με τη νέα παράταση που αναμένεται να δοθεί, η εξυπηρέτηση της ρύθμισης θα ξεκινήσει στις 30 Ιουνίου, όταν και θα πρέπει να πληρωθεί η πρώτη από τις πέντε δόσεις. Δίνεται έτσι νέα «ανάσα» τριών μηνών για την αποπληρωμή των οφειλόμενων του 2019.

Οι οφειλές της μεγάλης εκκαθάρισης του 2019 δεν θα συμπεριλαμβάνονται, στο επικρατέστερο σενάριο, στη νέα ρύθμιση των 24-48 δόσεων που θα ξεκινήσει να «τρέχει» από τον Ιανουάριο του 2022, στην οποία όμως θα ενταχθούν όλα τα κορονο-χρέη του πρώτου lockdown, όπως και τυχόν οφειλές από συμπληρωματικές εκκαθαρίσεις του 2017 και 2018.

17 February 2021
Banner
Banner