Το στίγμα της νέας φρουράς στο ΥΠΑΑΤ

07 November 2016

Το στίγμα της νέας φρουράς στο ΥΠΑΑΤ

Γύρω από την αειφορία και τη βιωσιμότητα περιστράφηκε σήμερα, κατά την καθιερωμένη τελετή παράδοσης-παραλαβής, η ομιλία του αναπληρωτή υπουργού ΥΠΑΑΤ, Γιάννη Τσιρώνη, που μαζί με τον Βασίλη Κόκκαλη στη θέση του υφυπουργού, αποτελούν από σήμερα τη νέα φρουρά στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υπό τον Βαγγέλη Αποστόλου, που παρέμεινε στη θέση του υπουργού και μετά τον ανασχηματισμό της περασμένης Παρασκευής.

Ο κ. Τσιρώνης, ο οποίος προέρχεται από το χώρο της Οικολογίας, σημείωσε ότι «αειφορία» και «βιωσιμότητα» είναι λέξεις κλειδιά. «Οι λέξεις που κάποτε ακούγονταν σαν κάτι ξενικό, σήμερα όμως ξέρουμε ότι είναι ζωτικά σημεία της αγροτικής ανάπτυξης» υπογράμμισε, για να συνεχίσει: «Η προστασία του Περιβάλλοντος συμφέρει. Οι παππούδες μας το έκαναν απλά αυτό. Πώς; Ξέρανε τι σημαίνει αγρανάπαυση χωρίς να τους το πει κανένας επιστήμονας. Ξέρανε τι σημαίνει αειφορική αλιεία, ξέρανε τι σημαίνει να προστατεύεις αυτό που σε θρέφει. Ξεφύγαμε κάποιες φορές, όχι ως χώρα μόνο, αλλά ως παγκόσμια οικονομία από αυτή την κατεύθυνση. Γίνανε λάθη. Τα λάθη αυτά πλέον επανεξετάζονται».

Στη συνέχεια της ομιλίας του αναφέρθηκε στα μεγάλα πλεονεκτήματα της χώρας, τον ήλιο της, τη μοναδική γη της και την τεράστια βιοποικιλότητα, τα εκπληκτικά προϊόντα, αλλά και στα πολλά στοιχήματα, στο πάρα πολύ δύσκολο γεωγραφικό ανάγλυφο, στους μικρούς κλήρους. Όλα αυτά όμως, είπε, «σήμερα στην εποχή της τεχνολογίας και της πληροφορίας μπορεί να έχουν λύση».

Μίλησε ακόμη και για το συνεταιριστικό κίνημα, που «πρέπει να είναι παρόν. Βλέπω άλλες χώρες που το συνεταιριστικό κίνημα αποτελεί πυλώνα ανάπτυξης, με άλλη μορφή πλέον, όχι την παλιά. Με τη μορφή της επιχειρηματικότητας, της καθετοποίησης, της μεταποίησης». Ενώ χαρακτήρισε την αγροτική παραγωγή πυλώνα της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας ξεκαθαρίζοντας ότι το οικολογικό αποτύπωμα στην αγροτική μας παραγωγή, δηλαδή η οπτική ότι η προστασία του περιβάλλοντος συμφέρει, «αν το βάλουμε και δώσουμε και αυτό το στίγμα και σε αυτήν εδώ την παραγωγική δραστηριότητα, όπως και σε άλλες πρέπει να το δώσουμε, στη βιομηχανία και αλλού, νομίζω ότι μπορούμε να απογειώσουμε τη γεωργία μας, και να κάνουμε τα προϊόντα μοναδικά, διάσημα, πολύτιμα σε όλες τις αγορές και φυσικά και στο ράφι της Ελληνίδας και του Έλληνα καταναλωτή».

Της ομιλίας του κ. Τσιρώνη είχε προηγηθεί ο απερχόμενος αν. υπουργός Μάρκος Μπόλαρης, που δήλωσε «απολύτως πεπεισμένος ότι στη χώρα χρειαζόμαστε αναδιάταξη της παραγωγικής βάσης […] Οι δυνάμεις που ενεργούν στο πεδίο και στον αγροτικό και στον κτηνοτροφικό τομέα, αλλά και στον τομέα της τυποποίησης, της μεταποίησης και των εξαγωγών, έχουν πάρει το μήνυμα: ότι με την αλλαγή κατεύθυνσης - στη βάση έχουμε περήφανους παραγωγούς, στη μεταποίηση, τις εξαγωγές, την τυποποίηση κλπ. έχουμε ανθρώπους που γνωρίζουν τις ξένες αγορές και παλεύουν για αυτές – ο στόχος είναι νέες θέσεις εργασίας για τα νέα παιδιά όχι απλά στον στενό αγροτικό τομέα, αλλά στο σύνολο των επαγγελμάτων που ασχολούνται με αυτόν. Το θέμα είναι η αύξηση της τιμής του προϊόντος την οποία τελικά την επιτυγχάνουμε με την ποιότητα και με το άνοιγμα των αγορών».

Την παρουσίαση των καινούργιων προσώπων στο ΥΠΑΑΤ συμπλήρωσε τέλος ο υφυπουργός, Βασίλης Κόκκαλης, ο οποίος σημείωσε πως θα έχει δύο κριτήρια στην άσκηση των αρμοδιοτήτων του: πρώτον οι αλήθειες, όσο σκληρές και αν είναι, και δεύτερον η διάθεση για προσφορά. Κατέληξε δε, λέγοντας ότι «όταν οι νέοι επιστρέψουν στη γη σημαίνει ότι βγήκαμε από την κρίση».

07 November 2016
Banner
Banner