Το άγχος βλάπτει σοβαρά την υγεία των χοίρων

08 May 2015

Το άγχος βλάπτει σοβαρά την υγεία των χοίρων

Story Highlights

  • Οι χοίροι που εκτρέφονται σε κλωβούς χαμηλότερους από το ελάχιστο επιτρεπόμενο και σε άβολες θερμοκρασίες βρέθηκαν να έχουν μειωμένη αύξηση του σωματικού βάρους και υψηλότερο ιικό φορτίο από τους χοίρους σε πιο άνετες συνθήκες.

Related Articles

Το άγχος αυξάνει τις πιθανότητες των χοίρων να υποφέρουν από μια ομάδα ασθενειών που ονομάζονται Porcine Circo Associated Diseases (PCVAD). Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν επιστήμονες του βρετανικού Royal Veterinary College (RVC), οι οποίοι διεξάγουν σχετική έρευνα. Όπως αναφέρουν, τα περιβαλλοντικά θέματα, όπως το άγχος και ο συνωστισμός, μπορεί να οδηγήσουν σε αυτές τις ασθένειες, χωρίς δευτερογενείς λοιμώξεις.

Οι ασθένειες αυτές προκαλούν απώλεια σωματικού βάρους, εμφανή διόγκωση των λεμφαδένων, δυσκολία στην αναπνοή και μερικές φορές διάρροια, χλωμάδα στο δέρμα και ίκτερο. Μέχρι τώρα πίστευαν ότι οι ασθένειες αυτές ήταν αποτέλεσμα του ιού PCV2 (Porcine Circo Virus 2), ο οποίος είναι κοινό χαρακτηριστικό μεταξύ των μολυσμένων χοίρων. Ωστόσο, αυτή είναι η πρώτη φορά που οι περιβαλλοντικοί παράγοντες έχουν συνδεθεί με την ομάδα ασθενειών σε χοίρους, και οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ευρήματα θα μπορούσαν να σώσουν τα εκατομμύρια χοιροτροφεία με προληπτικά μέτρα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι υψηλότερες θερμοκρασίες, ο συνωστισμός, ή και τα δύο, μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα που αποδίδονται σε PCVAD χωρίς δευτερογενή μόλυνση από PCV2. Οι χοίροι που εκτρέφονται σε κλωβούς χαμηλότερους από το ελάχιστο επιτρεπόμενο και σε άβολες θερμοκρασίες βρέθηκαν να έχουν μειωμένη αύξηση του σωματικού βάρους και υψηλότερο ιικό φορτίο από τους χοίρους σε πιο άνετες συνθήκες.

Ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Dirk Werling, δήλωσε ότι τα ευρήματα έχουν μεγάλο αντίκτυπο στη βιομηχανία του χοιρινού κρέατος και δείχνουν ότι εκτός από τον εμβολιασμό έναντι του ιού PCV2, χρειάζονται μακροπρόθεσμες αλλαγές στα συστήματα εκτροφής και υιοθέτησης πιο βιώσιμης γεωργικής προσέγγισης, η οποία θα περιλαμβάνει μια λιγότερο αγχωτική εκτροφή των ζώων που προορίζονται για τη διατροφή μας.

08 May 2015
Banner
Banner