To Μνημόνιο Συμφωνίας Ελλάδας-Γαλλίας διέξοδος στην εισαγωγή ζώων αναπαραγωγής

19 December 2023

To Μνημόνιο Συμφωνίας Ελλάδας-Γαλλίας διέξοδος στην εισαγωγή ζώων αναπαραγωγής

Στην υπογραφή διακρατικής συμφωνίας με τη Γαλλία για τη μετακίνηση ζώων αναφέρθηκε ο αρμόδιος υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Κελέτσης, απαντώντας στη Βουλή σε σχετική ερώτηση του Κυριάκου Βελόπουλου. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης στην ερώτησή του αναφέρθηκε στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που απαγορεύει τη μετακίνηση ζώων αναπαραγωγής, λόγω των κρουσμάτων αιμορραγικού πυρετού που εκδηλώθηκαν σε κράτη-μέλη.

Διαβάστε επίσης:

Διακρατική συμφωνία με την Γαλλία για τη μετακίνηση ζώων, με τη συμβολή της ΕΔΟΤΟΚΚ

Συγκεκριμένα ο κ. Κελέτσης ανέφερε:

«Έχει υπογραφεί Μνημόνιο Συμφωνίας μεταξύ των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Ελλάδας και της Γαλλίας, σχετικά με τους όρους που διέπουν το εμπόριο αιγοπροβάτων και βοοειδών και προορίζονται για αναπαραγωγή ή πάχυνση. Ο σκοπός του Μνημονίου Συμφωνίας είναι να επιτραπεί η είσοδος αιγοπροβάτων και βοοειδών για την αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου στις πληγείσες περιοχές και να προστατευθεί η υγεία των ζώων, καθώς η Γαλλία αποτελεί περιοχή που υπόκειται σε περιορισμούς λόγω της επιζωοτικής αιμορραγικής νόσου. Για την αποτροπή εισόδου του ιού στην Ελλάδα οι μετακινήσεις των αιγοπροβάτων και των βοοειδών, από τις περιοχές όπου η επιζωοτική αιμορραγική νόσος ενδημεί, επιτρέπονται σύμφωνα με τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • Την απουσία κλινικών συμπτωμάτων κατά την εξέταση από επίσημο κτηνίατρο, που πραγματοποιείται εντός 24ώρου πριν από την αποστολή.
  • Την αρνητική εξέταση αίματος με RT-PCR.
  • Τη χρήση εντομοαπωθητικών στα προς εισαγωγή ζώα 14 ημέρες πριν από την αναχώρησή τους.
  • Την απεντόμωση των μεταφορικών μέσων.

Τα αιγοπρόβατα και βοοειδή που προέρχονται από περιοχές της Γαλλίας που δεν υπάρχει η επιζωοτική αιμορραγική νόσος, δεν απαιτείται να πληρούν ιδιαίτερες προϋποθέσεις.

Παρόμοια διακρατική συμφωνία πρόκειται να υπογραφεί με την Ισπανία, προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία της υγείας του ζωικού κεφαλαίου της χώρας μας».

19 December 2023
Banner
Banner