Τις επόμενες κινήσεις τους μελετούν τα δύο (πλέον) μπλοκ του συνεταιριστικού χώρου

27 September 2016

Τις επόμενες κινήσεις τους μελετούν τα δύο (πλέον) μπλοκ του συνεταιριστικού χώρου

Σε κλίμα αποφασιστικότητας κύλησε χθες στο ξενοδοχείο President η ιδρυτική συνέλευση της νέας αμιγώς συνεταιριστικού χαρακτήρα ΠΑΣΕΓΕΣ, που έγινε ύστερα από σχετική πρόσκληση της Συντονιστικής Επιτροπής. Έχοντας λάβει περίπου 150 υπογραφές εκπροσώπων οργανώσεων, το καταστατικό της Νέας ΠΑΣΕΓΕΣ οδεύει για επικύρωση από το Πρωτοδικείο. Η πρόθεση είναι να μαζευτούν κι άλλες υπογραφές συνεταιρισμών μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή (εκτιμήσεις μιλούν ακόμη και για 200 ιδρυτικά μέλη), καθώς αναμένεται τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου το καταστατικό να κατατεθεί για έγκριση από το Πρωτοδικείο.

Η αναγκαιότητα το συνεταιριστικό κίνημα να κερδίσει τον χρόνο που έχει χαθεί, τόσο στις αγορές όσο και στον κόσμο των αγροτών, τέθηκε από πολλές τοποθετήσεις στη διάρκεια της χθεσινής διαδικασίας, ενώ κυρίαρχη ήταν η αίσθηση ώστε η όλη προσπάθεια να διασφαλίσει τον αμιγή συνεταιριστικό της χαρακτήρα, ένα θέμα για το οποίο εξάλλου έγινε εδώ και μήνες πολλή συζήτηση – και αποτέλεσε την αφετηρία για τις δύο αποκλίνουσες διαδρομές που φαίνεται ότι θα ακολουθήσουν οι συνεταιριστές στην Ελλάδα: οι μεν με τη Νέα ΠΑΣΕΓΕΣ και οι δε με τον ΣΑΣΟΕΕ. Μολονότι και τα δύο «στρατόπεδα» αποδέχονται ότι πρέπει να πασχίσουν για την ενότητα του χώρου, παρά το γεγονός ότι την επικαλούνται, πορεύονται χώρια.

Τα διάφορα επεισόδια της υπόθεσης τα είχαμε δει από το καλοκαίρι. Αυτή τη στιγμή, τη στιγμή που η διάσπαση φαίνεται οριστική, οι δύο πλευρές βάζουν μπροστά η καθεμία τη δική της αφήγηση. Στην περίπτωση της Νέας ΠΑΣΕΓΕΣ, οι πρωταγωνιστές λένε πως πρόκειται για τη μοναδική επιλογή «που δεν αφήνει κερκόπορτες για συμμετοχή Ανώνυμων Εταιριών όπου την πλειοψηφία του μετοχικού τους κεφαλαίου δεν την έχουν συνεταιρισμοί», ενώ αναφέρουν επίσης ότι μένουν πιστοί στις διεθνείς και ευρωπαϊκές συνεταιριστικές αρχές και αξίες. Οραματικά στοιχεία χρησιμοποιεί και η πλευρά του ΣΑΣΟΕΕ, λένε πως «πρέπει να πάψουμε να ασχολούμαστε με το ΧΘΕΣ, την παλιά απαξιωμένη ΠΑΣΕΓΕΣ, και να προχωρήσουμε συλλογικά μπροστά» κατηγορώντας και όσους πήραν πίσω τις υπογραφές τους από τον ΣΑΣΟΕΕ αλλάζοντας ξαφνικά στάση.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, ο συνεταιριστικός χώρος θα έχει και τυπικά από τις επόμενες ημέρες δύο εκφράσεις, με ό,τι σημαίνει αυτό. Η πλευρά της Νέας ΠΑΣΕΓΕΣ θα οδεύει προς κατάθεση του καταστατικού της, ενώ η πλευρά του ΣΑΣΟΕΕ καλεί την προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή σε συνεδρίαση την Πέμπτη 29/9 στα γραφεία της ΣΕΚΕ Α.Ε. με θέματα: «Η κατάσταση του συνεταιριστικού Κινήματος στην Ελλάδα: προβλήματα, δράσεις στήριξης και προοπτικές. Εγγραφή νέων μελών. Επικοινωνία με μέλη για θέματα που αφορούν στις οικονομικές καταστάσεις τους και τον αριθμό των εκπροσώπων τους στην πρώτη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου. Απόφαση για άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού για την κατάθεση των εισφορών για την εγγραφή των μελών στον Σύνδεσμο». Ταυτόχρονα θα προσπαθούν να πείσουν όσο περισσότερους συνεταιρισμούς μπορούν, ώστε να προσχωρήσουν σε κάποια από τις δύο οργανώσεις.

27 September 2016
Banner
Banner