Τηλεδιάσκεψη Λιβανού – Κυριακίδου για το brand name «Ελληνική Διατροφή». Τι είπαν για Nutri-Score

13 April 2021

Τηλεδιάσκεψη Λιβανού – Κυριακίδου για το brand name «Ελληνική Διατροφή». Τι είπαν για Nutri-Score

Την πρωτοβουλία που έχει αναλάβει για την επανατοποθέτηση και προώθηση του brand name της «Ελληνικής Διατροφής» ως αναπόσπαστου στοιχείου της σύγχρονης ελληνικής ταυτότητας, στο πλαίσιο και της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, παρουσίασε στην Επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ε.Ε., ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός.

Κατόπιν αιτήματός του, σε τηλεδιάσκεψη που είχε χθες ο Έλληνας υπουργός με την Επίτροπο της Ε.Ε. Στέλλα Κυριακίδου, και με τη συμμετοχή της υφυπουργού ΑΑ&Τ Φωτεινής Αραμπατζή, ο κ. Λιβανός υπογράμμισε ότι κρίσιμη παράμετρο της πρωτοβουλίας αποτελεί η πλήρης εναρμόνιση και ουσιαστική συμβολή της πρωτοβουλίας στην εφαρμογή των στόχων της ευρωπαϊκής πολιτικής «Farm to Fork».

Επίσης, ο κ. Λιβανός έθεσε στην Ευρωπαία Επίτροπο το ζήτημα της προωθούμενης νομοθετικής πρωτοβουλίας σε επίπεδο Ε.Ε. για την εμπρόσθια διατροφική επισήμανση των τροφίμων (Front of Pack Nutrition Labeling).

Επισήμανε την ανάγκη για εναρμόνιση των συστημάτων στην Ε.Ε., εκφράζοντας ταυτόχρονα σοβαρές επιφυλάξεις σε ό,τι αφορά την πληρότητα προτεινόμενων σχημάτων όπως το Nutriscore, και υπογράμμισε την ανάγκη οποιοδήποτε σύστημα επισήμανσης να λαμβάνει επαρκώς υπόψη όλες τις διατροφικές παραμέτρους και να μην υποβαθμίζει τη διατροφική αξία των παραδοσιακών διαιτολογίων και τροφίμων, όπως για παράδειγμα το ελαιόλαδο.

Η κ. Κυριακίδου διαβεβαίωσε τον κ. Λιβανό ότι μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί καμιά συγκεκριμένη απόφαση για το ζήτημα, καθώς και ότι θα υπάρξει δημόσια διαβούλευση και αξιολόγηση των προτάσεων που συζητούνται, ενώ, όπως σημείωσε, λαμβάνονται πολύ σοβαρά υπόψη οι επιφυλάξεις που έχουν διατυπωθεί, μεταξύ των οποίων και από την ελληνική κυβέρνηση.

Η Επίτροπος Υγείας επισήμανε επίσης ότι η ακολουθουμένη διαδικασία θα ολοκληρωθεί με συναπόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ε.Ε.    

Τέλος, η κα Κυριακίδου συνεχάρη τον κ. Λιβανό και την κ. Αραμπατζη για τον χειρισμό που ακολούθησε η Ελλάδα σχετικά με το σκάφος Elbeik που επί τρεις μήνες εν πλω μετέφερε ζώντα βοοειδή. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων διαβεβαίωσε την Επίτροπο ότι η κυβέρνηση αποδεικνύει έμπρακτα την ευαισθητοποίησή της σχετικά με ζητήματα ευζωίας και προστασίας των ζώων.

13 April 2021
Banner