Τι περιλαμβάνει για επαγγελματίες και αγρότες, το… πακέτο ΔΕΘ

09 September 2018

Τι περιλαμβάνει για επαγγελματίες και αγρότες, το… πακέτο ΔΕΘ

Με ένα «λελογισμένο» πακέτο εμφανίστηκε χθες στην ομιλία του στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, διαψεύδοντας το κλίμα ακατάσχετης παροχολογίας που επικρατούσε τις τελευταίες ημέρες. Ο κ. Τσίπρας περιέγραψε σε γενικές γραμμές το όραμα για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα, μιλώντας μάλιστα με όρους… ανοικοδόμησης:
«Το ερώτημα, όμως, είναι: Πως ονειρευόμαστε αυτήν τη νέα Ελλάδα; Θα βγάλουμε διδάγματα από τη κρίση; Ή θα γυρίσουμε πίσω στις αιτίες που την προκάλεσαν;

Πίσω δηλαδή στην Ελλάδα της σπατάλης, του πελατειακού κράτους, της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, της κρατικοδίαιτης και διαπλεκόμενης πολλές φορές επιχειρηματικότητας, στην Ελλάδα του αλόγιστου δανεισμού, των πρωτογενών ελλειμμάτων και των τεράστιων ανισοτήτων και της αυθαιρεσίας.

Θα γυρίσουμε πίσω ή θα φύγουμε μπροστά, ανοικοδομώντας τη χώρα σε νέες βάσεις.

Εμπεδώνοντας μια νέα πρακτική δημοκρατικής διακυβέρνησης.

Δημιουργώντας ένα νέο οικονομικό μοντέλο, ανασυγκροτώντας την παραγωγή, επενδύοντας στην καινοτομία και στην ψηφιακή σύγκλιση, στη γνώση και στις νέες τεχνολογίες, καταπολεμώντας τις ανισότητες, δίνοντας ισότιμη πρόσβαση στην Παιδεία και στον Πολιτισμό σε όλους τους πολίτες.

Αυτά είναι τα μεγάλα διλήμματα, τα μεγάλα ερωτήματα. Αυτό είναι και το δικό μας όραμα για την αναγέννηση της Ελλάδας».

Έμφαση στην αγροτική παραγωγή

Ιδιαίτερη σημασία αποδίδει η κυβέρνηση στην αγροτική παραγωγή, όπως είπε χθες ο πρωθυπουργός. Στο πεδίο αυτό, «το στρατηγικό μας σχέδιο και οι παρεμβάσεις μας αποσκοπούν:
- στην καθετοποίηση της παραγωγής μέσω της σύνδεσης με τη μεταποίηση και την τυποποίηση των τροφίμων
- στην ενίσχυση των συνεταιριστικών δομών με στοχευμένες ελαφρύνσεις και την παροχή ειδικών κινήτρων».

Ελαφρύνσεις για επαγγελματίες, αγρότες

Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε σταδιακές ελαφρύνσεις σε ΕΝΦΙΑ, φορολογία κερδών και εισφορές. Συγκεκριμένα:

«Μέχρι το τέλος του έτους, επίσης, νομοθετούμε - και νομοθετούμε εντός του 2018 - τη σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ που θα φτάσει έως και 50% για 1,2 εκ. χαμηλές περιουσίες και 30% μεσοσταθμικά.

Η μείωση θα γίνει σε δυο φάσεις, από 1/1/19 η πρώτη και από 1/1/20 η δεύτερη.

Ενώ παράλληλα, σχεδιάζουμε και τη πλήρη αλλαγή της δομής του φόρου, ώστε να γίνει πιο αναλογικός πιο δίκαιος, ελαφρύτερος για τη λαϊκή κατοικία, άρα περισσότερο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας και όχι χαράτσι για τα λαϊκά στρώματα, όπως σχεδιάστηκε και εφαρμόστηκε τα προηγούμενα χρόνια.

Από 1/1/19 επίσης, μειώνουμε τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, με εισοδήματα πάνω από 7.000 ευρώ, έως και 35%, μειώνοντας το συντελεστή για την κύρια σύνταξη από 20% σε 13,3 %.

Αντίστοιχη μείωση έως και 35% θα ισχύει και για τους αγρότες.

Επιπλέον, λαμβάνοντας πρόσθετη μέριμνα για όλους τους μηχανικούς, γιατρούς, δικηγόρους, μειώνουμε τις εισφορές για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ στο ελάχιστο που ισχύει σήμερα, δηλαδή τα 64,5 ευρώ τον μήνα.

Πρόκειται για μια παρέμβαση που θα ελαφρύνει δραστικά εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς και αγρότες και που θα αυξήσει το διαθέσιμο εισόδημα τους.

Αρχής γενομένης, επίσης, από τη 1/1/19 και σε βάθος τετραετίας, μειώνουμε, επίσης, τη φορολογία των επιχειρήσεων κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, από 29% που είναι σήμερα, στο 25%».

Μείωση συντελεστών ΦΠΑ σε… δυόμισι χρόνια

Επιπλέον, σύμφωνα με όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας, από την 1η Ιανουαρίου 2019 πρέπει να αναμένουμε την κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες, συνεταιρισμούς και ΚΟΙΝΣΕΠ, καθώς και για τις ανενεργές επιχειρήσεις.

Στις εξαγγελίες επίσης περιλαμβάνονται και οι συντελεστές ΦΠΑ που θα μειωθούν, αλλά πολύ αργότερα. «Από 1/1/21 προχωράμε στην αλλαγή των συντελεστών του ΦΠΑ, με μείωση κατά δύο μονάδες του μεγάλου συντελεστή, από 24% στο 22% και κατά μία μονάδα του μικρού από 13% σε 12%» σημείωσε ο πρωθυπουργός, αν και ο χρόνος υλοποίησης αυτής της εξαγγελίας την αφήνει… ολίγον ξεκρέμαστη, καθώς εκτείνεται σε επόμενη κυβερνητική θητεία…

09 September 2018
Banner
Banner