Θετική για τις ελληνικές εξαγωγές η αναστολή δασμών Ε.Ε.-ΗΠΑ λόγω της διαμάχης για Airbus – Boeing

10 March 2021

Θετική για τις ελληνικές εξαγωγές η αναστολή δασμών Ε.Ε.-ΗΠΑ λόγω της διαμάχης για Airbus – Boeing

Θετικά αναμένεται να επηρεαστεί η αξία των ελληνικών εξαγωγών, χάρη στην αμοιβαία αναστολή των πρόσθετων δασμών ύψους 25%, που συμφώνησαν Ευρ. Ένωση και ΗΠΑ.

«Οι κλάδοι των ελληνικών εξαγωγών που απαλλάσσονται από τους πρόσθετους δασμούς, είναι κονσέρβες ροδακίνων και μείγματα φρούτων, γαλακτοκομικά προϊόντα και ιδίως φέτα, γιαούρτι, καθώς και προϊόντα χοιρινού κρέατος και οστρακοειδή. Η αξία των εξαγωγών μας στις κατηγορίες αυτές ανέρχεται σε περίπου 60 εκατ. ευρώ» αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Σημειώνεται πως οι πρόσθετοι δασμοί είχαν επιβληθεί κατόπιν αποφάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, στο πλαίσιο των διαφορών που απορρέουν από την κατασκευή αεροσκαφών των Airbus - Boeing.

Η τετράμηνη αναστολή επιτρέπει και στις δύο πλευρές να επικεντρωθούν στην επίλυση αυτής της μακροχρόνιας διένεξης. Παρέχει σημαντική ώθηση στους εξαγωγείς της ΕΕ, δεδομένου ότι οι ΗΠΑ είχαν εξουσιοδοτηθεί να αυξήσουν τους δασμούς επί των εξαγωγών της ΕΕ προς τις ΗΠΑ ύψους 7,5 δισ. δολαρίων ΗΠΑ. Ομοίως, θα ανασταλούν οι δασμοί της ΕΕ επί των εξαγωγών των ΗΠΑ προς την ΕΕ αξίας περίπου 4 δισ. δολαρίων ΗΠΑ.

Το ιστορικό

Το 2018 το δευτεροβάθμιο δικαιοδοτικό όργανο διαπίστωσε ότι η ΕΕ και τα κράτη μέλη της δεν είχαν συμμορφωθεί πλήρως με τις προηγούμενες αποφάσεις του ΠΟΕ όσον αφορά τις επιδοτήσεις της ΕΕ προς την εταιρεία κατασκευής αεροσκαφών Airbus.

Τον Μάρτιο του 2019 το δευτεροβάθμιο δικαιοδοτικό όργανο επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ δεν είχαν λάβει τα κατάλληλα μέτρα για να συμμορφωθούν με τους κανόνες του ΠΟΕ σχετικά με τις επιδοτήσεις προς την εταιρεία κατασκευής αεροσκαφών Boeing.

Τον Οκτώβριο του 2019 ο ΠΟΕ εξουσιοδότησε τις ΗΠΑ να λάβουν αντίμετρα κατά των ευρωπαϊκών εξαγωγών, αξίας έως και 7,5 δισ. δολαρίων ΗΠΑ, και οι ΗΠΑ επέβαλαν τους εν λόγω δασμούς στις 18 Οκτωβρίου 2019. Τα σχετικά κράτη μέλη της ΕΕ έλαβαν στο μεταξύ όλα τα αναγκαία μέτρα για να εξασφαλίσουν πλήρη συμμόρφωση. Τον Οκτώβριο του 2020 ο ΠΟΕ εξουσιοδότησε την ΕΕ να λάβει παρόμοια αντίμετρα για τις εξαγωγές των ΗΠΑ προς την ΕΕ, ύψους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, κατά των παράνομων επιδοτήσεων των ΗΠΑ προς την εταιρεία κατασκευής αεροσκαφών Boeing.

Η ΕΕ επεδίωξε συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες η οποία θα της επέτρεπε να αποφύγει την επιβολή αυτών των δασμών. Δεδομένου ότι, την εποχή εκείνη, οι ΗΠΑ δεν ήταν έτοιμες να αποδεχθούν διευθέτηση κατόπιν διαπραγματεύσεων, συμπεριλαμβανομένης της άμεσης κατάργησης των δασμών των ΗΠΑ, η ΕΕ αποφάσισε στις 9 Νοεμβρίου 2020 να επιβάλει αντίμετρα.

Στις 31 Δεκεμβρίου 2020 οι ΗΠΑ άλλαξαν την περίοδο αναφοράς για τον υπολογισμό των κυρώσεών τους, αυξάνοντας έτσι σημαντικά το φάσμα των ενωσιακών προϊόντων που υπόκεινται σε δασμούς.

10 March 2021
Banner
Banner