Τελικά στο 23% ΦΠΑ το βόειο κρέας

16 July 2015

Τελικά στο 23% ΦΠΑ το βόειο κρέας

ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟ: Οι αλλεπάλληλες διορθώσεις στο νομοσχέδιο που γίνονταν μέχρι και την τελευταία στιγμή στη Βουλή κατά τη διαδικασία της συζήτησης για την σύναψη της συμφωνίας με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης φαίνεται ότι… χτύπησαν και το κρέας. Έτσι στο τελικό κείμενο που ψηφίστηκε μετά τα μεσάνυχτα και στη σχετική παράγραφο που περιλαμβάνει τα αγαθά που υπάγονται σε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ αναφέρονται τα νωπά και κατεψυγμένα κρέατα με εξαίρεση το βόειο! Στο 23% υπάγονται πλέον τα παραπροϊόντα σφαγίων, αλλά και τα χοιρομέρια και οι ωμοπλάτες και γενικά τα κρέατα των κατηγοριών αλατισμένο, καπνιστό και αποξηραμένο. Σύμφωνα με τη διατύπωση του κειμένου στο 23% υπάγονται και τα παρασκευασμένα ή επεξεργασμένα κρέατα.
Η σχετική παράγραφος που αναφέρει τα προϊόντα που υπάγονται στο μειωμένο συντελεστή όπως διατυπώθηκε στο ψηφισθέν νομοσχέδιο έχει ως εξής:
"Κρέατα βρώσιμα, νωπά, διατηρημένα με απλή ψύξη, ή κατεψυγμένα, αλλά όχι αλλιώς παρασκευασμένα ή επεξεργασμένα, χοιροειδή, προβατοειδή ή αιγοειδή, πετεινούς, κότες, γαλοπούλες και κουνέλια. Εξαιρούνται τα παραπροϊόντα σφαγίων, καθώς και τα προϊόντα των Δ.Κ. 0209 και 0210 (Δ.Κ. 0203, 0204, ΕΧ 0207, ΕΧ 0208)."
Σε αυτή την φάση, στο «παρά πέντε» της ψήφισης από την υπαγωγή στο μειωμένο συντελεστή εξαιρέθηκαν και τα ζώντα ζώα. Έτσι όλες οι κατηγορίες των ζώντων ζώων υπάγονται πλέον στην κατηγορία του 23%.
Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι το… φουά γκρα θα υπάγεται στο μειωμένο ΦΠΑ -13%, ενώ το βόειο κρέας θα επιβαρύνεται με ΦΠΑ 23%.

Διαβάστε και ένα σχόλιο του Meat News εδώ

Το πλήρες κείμενο του ψηφισθέντος νομοσχεδίου, όπως αναρτήθηκε στη σελίδα της Βουλής

Για να δείτε τις κατηγορίες των προϊόντων, όπως περιγράφονται στη συνδυασμένη ονοματολογία, επισκεφτείτε το σχετικό σύνδεσμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

 

ΝΕΩΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:

Προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση στο νέο καθεστώς του ΦΠΑ, το Υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες ώστε η εφαρμογή των νέων διατάξεων να ξεκινήσει από τη Δευτέρα 20/7/2015.

 

16 July 2015
Banner
Banner