Στήριξη στους πυρόπληκτους κτηνοτρόφους ζητά η Ολυμπία Τελιγιορίδου

26 August 2021

Στήριξη στους πυρόπληκτους κτηνοτρόφους ζητά η Ολυμπία Τελιγιορίδου

Οι καταστροφικές πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού άφησαν πίσω τους ανυπολόγιστες ζημιές στον αγροτικό κόσμο, καταστρέφοντας ζωικό κεφάλαιο, εξοπλισμό, εγκαταστάσεις και την παραγωγή των Ελλήνων κτηνοτρόφων.

Σε αυτό το φόντο, η ανάγκη το ΥΠΑΑΤ να σταθεί αρωγός και να στηρίξει οικονομικά τους κτηνοτρόφους, καταβάλλοντας αποζημιώσεις άμεσα και σε βάθος χρόνου, είναι επιτακτική. Αυτή την οπτική καταθέτει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ολυμπία Τελιγιορίδου, σε κοινοβουλευτική Ερώτηση που απηύθυνε, μαζί με δεκάδες ακόμη βουλευτές του κόμματος, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

Η αν. τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υφυπουργός ΥΠΑΑΤ, σημειώνει μάλιστα ότι οι συνέπειες των καταστροφικών πυρκαγιών θα συνεχίσουν να επηρεάζουν την παραγωγή και των επόμενων χρόνων, και επισημαίνει ότι «Οι κτηνοτρόφοι που έμειναν μόνοι και απροστάτευτοι απέναντι στις καταστροφικές πυρκαγιές, καλούνται να τα καταφέρουν  στην άνιση μάχη της επιβίωσης και πάλι μόνοι τους. Οι κραυγές αγωνίας τους για τον υποσιτισμό των ζώων τους, λόγω των καμένων βοσκοτόπων και της ταυτόχρονης αδυναμίας αγοράς ζωοτροφών, διαψεύδουν τα μεγάλα λόγια των κυβερνητικών ανεύθυνων που έσπευσαν ψευδώς να προπαγανδίσουν πως έχουν επιληφθεί του θέματος».

Παρά την εξαιρετική προσφορά αλληλεγγύης σε ζωοτροφές από αγροτικούς συλλόγους, αγροτικούς συνεταιρισμούς και ιδιώτες από όλη την Ελλάδα, υπογραμμίζεται στην Ερώτηση, η κατάσταση παραμένει ιδιαίτερα δύσκολη: «οι κατεστραμμένες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις που αδυνατούν να φιλοξενήσουν το εναπομένον ζωικό κεφάλαιο, απαιτούν οργάνωση και προγραμματισμό από πλευράς της πολιτείας για την ανάκτηση του πάγιου κτιριακού εξοπλισμού τους, ώστε να αποκατασταθούν οι συνθήκες εκτροφής, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνέχιση παραγωγής γαλακτοκομικών και άλλων κτηνοτροφικών προϊόντων».

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταλήγουν ερωτώντας τον υπουργό ΥΠΑΑΤ:

1. Ποια είναι τα μέτρα με τα οποία η Κυβέρνηση της ΝΔ προτίθεται να παρέχει ολοκληρωμένη ασφάλεια και στήριξη στους πυρόπληκτους κτηνοτρόφους των πληγέντων περιοχών για την επανάκτηση ομαλών συνθηκών εκτροφής;

2. Υπάρχει κρατική προμήθεια ζωοτροφών για την επιβίωση και επαρκή σίτιση του εναπομείναντος ζωικού κεφάλαιο, ποια είναι αυτή και με ποιο βάθος χρόνου;

Σε σημερινή της δήλωση εξάλλου η κ. Τελιγιορίδου, τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με όλες του τις δυνάμεις είναι στο πλευρό των πυρόπληκτων αγροτών, επισημαίνει ότι η κυβέρνηση «οφείλει να ανταποκριθεί άμεσα και να υλοποιήσει την πρόταση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ, κ. Αλέξη Τσίπρα, που και από το βήμα της Βουλής στη χθεσινή συζήτηση ζήτησε από την ΝΔ να θεσμοθετήσει άμεσα και για όσο χρόνο χρειαστεί, το Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης, για τους πληγέντες αγρότες στις πυρόπληκτες περιοχές, με την καταβολή 400 ευρώ για το πρώτο μέλος κάθε νοικοκυριού, συν 200 ευρώ για το δεύτερο μέλος, συν 100 ευρώ για το κάθε τέκνο, σε μηνιαία βάση».

26 August 2021
Banner
Banner