Τελιγιορίδου: Πολιτική για τους λίγους και με αγρότες κολίγους σχεδιάζει η Ν.Δ. στις λαϊκές αγορές

08 February 2021

Τελιγιορίδου: Πολιτική για τους λίγους και με αγρότες κολίγους σχεδιάζει η Ν.Δ. στις λαϊκές αγορές

Τη δυνατότητα της λαϊκής οικογένειας να προμηθεύεται φρέσκα, ποιοτικά και φθηνά προϊόντα θα πλήξει το νομοσχέδιο που επεξεργάζεται το Υπουργείο Ανάπτυξης για τις λαϊκές αγορές.

Σε αυτή τη δήλωση προχώρησε η βουλευτής Καστοριάς του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και πρώην υφυπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, Ολυμπία Τελιγιορίδου, σημειώνοντας ότι η Ν.Δ. παραχωρεί τη διαχείριση των λαϊκών αγορών σε ιδιώτες μέσω ΣΔΙΤ.

Με τον τρόπο αυτό, «Καταργούνται οι επιτροπές των λαϊκών αγορών και αποκλείονται οι παραγωγοί και οι επαγγελματίες πωλητές από τη λήψη αποφάσεων για τη διαχείριση των λαϊκών αγορών. Ο νέος φορέας διαχείρισης θα διανέμει τις θέσεις όχι μετά από το προκαθορισμένο τίμημα προς την τοπική αυτοδιοίκηση όπως γίνεται σήμερα, αλλά μετά από διενέργεια πλειστηριασμού που θα διεξάγεται ανά τριετία. Θέση στη λαϊκή αγορά θα έχει μόνο όποιος πλειοδοτεί και προσφέρει περισσότερα χρήματα στον ιδιώτη-διαχειριστή» συμπληρώνει η αν. Τομεάρχης Αγροτικών του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως εξηγεί η κ. Τελιγιορίδου, «Στο σχέδιο της κυβέρνησης καταργείται η έννοια της άδειας του παραγωγού και του πωλητή που χορηγείται με κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια. Ένα νέο σύστημα μοριοδότησης θα λαμβάνει υπόψη και μια σειρά άλλων κριτηρίων. Για παράδειγμα όσο μεγαλύτερος ο τίτλος σπουδών τόσο μεγαλύτερη η μοριοδότηση. Πανεπιστημιακό πτυχίο 20 μόρια, απολυτήριο Γυμνασίου 5 μόρια. Αποκλείονται από τους πάγκους των λαϊκών όσοι έχουν οφειλές στο δημόσιο (εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, δήμο κλπ.)

Ο σχεδιασμός εισάγει εντός των λαϊκών αγορών και μεγάλες επιχειρήσεις καθώς συμμετοχή στον πλειστηριασμό για μια θέση θα μπορούν να έχουν και εταιρείες. Αυξάνεται έτσι ο ανταγωνισμός εις βάρος των μικρών.

Το σχέδιο νόμου είναι ξεκάθαρο πως ευνοεί τα μεγάλα συμφέροντα και αν δεν αλλάξει θα αφήσει εκτός λαϊκών αγορών πολλούς παραγωγούς και πωλητές οδηγώντας τους στην εξαθλίωση. Η Ν.Δ., σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας λόγω των περιορισμών της πανδημίας, αντί να βοηθήσει τους ανθρώπους του μόχθου και της αγροτιάς εξυπηρετεί χωρίς κανέναν ενδοιασμό τα μεγάλα συμφέροντα.

Πιστή στη νεοφιλελεύθερη ζούγκλα της αγοράς ασκεί πολιτική για τους λίγους και θέλει τους αγρότες κολίγους».

08 February 2021
Banner
Banner