«Ταξιάρχες» προς ΥΠΑΑΤ: Δώστε άμεσα διευκρινίσεις για την αναγραφή προέλευσης στην ταμειακή

20 April 2018

«Ταξιάρχες» προς ΥΠΑΑΤ: Δώστε άμεσα διευκρινίσεις για την αναγραφή προέλευσης στην ταμειακή

Τον προβληματισμό και τη διαμαρτυρία των κρεοπωλών της Αθήνας για τις ασάφειες που περικλείει ο νόμος για την αναγραφή προέλευσης κρέατος στην ταμειακή μηχανή, καθώς και για την συνεχιζόμενη έλλειψη των απαραίτητων τεχνικών διευκρινίσεων από το ΥΠΑΑΤ, εκφράζει το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Κρεοπωλών Αθήνας (εδώ το σχετικό ρεπορτάζ του meatnews.gr), το οποίο δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Το ψήφισμα, που απεστάλη στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ και της Περιφέρειας Αττικής, έχει ως εξής:

«Η Διοίκηση της Ένωσης, μετά το πέρας των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης που έγινε στις 18/4/18, αποφάσισε και αποστέλλει το ψήφισμα αυτό με την απόφαση όλων των μελών που με συντριπτική πλειοψηφία εναντιώνονται στο νόμο 4492/2017 που ζητά την αναγραφή της προέλευσης των κρεάτων και στην ταμειακή μηχανή.

Εμείς σαν κρεοπώλες, από το 2008 αναγράφουμε μέσω των ζυγιστικών μηχανών την προέλευση των κρεάτων και ενημερώνουμε τον καταναλωτή από τις αναρτημένες πινακίδες, εντός των καταστημάτων μας και προφορικά. Η αναγραφή της προέλευσης στην ταμειακή είναι ένα μέτρο που δυστυχώς δεν θα φέρει τα απαιτούμενα αποτελέσματα, αυτά που νομίζουν όλοι αυτοί που το προώθησαν και το συνέταξαν και πέρασε σαν νόμος από τη Βουλή των Ελλήνων.

Δεν εναντιωνόμαστε στην ενημέρωση και τον έλεγχο για το τι πουλάμε μέσα από τα καταστήματά μας, αντιθέτως είμαστε υπέρμαχοι σε ό,τι καλό και σωστό γίνεται κατά των παράνομων ελληνοποιήσεων, των λαθροσφαγών και της παράνομης διακίνησης, αλλά ένα μέτρο που αρχίζει και σταματά στην πόρτα του κρεοπωλείου και μας στοχοποιεί απέναντι στον Έλληνα καταναλωτή, μας εξοργίζει και μας βρίσκει αντίθετους.

Η ισχύς του μέτρου έχει καταλυτική ημερομηνία την 18/4/18 και ενώ έχει ψηφιστεί εδώ και έξι μήνες δεν έχει εκδοθεί διευκρινιστική απόφαση για τεχνικά προβλήματα ως προς την εφαρμογή του. Οι εταιρείες που αντιπροσωπεύουν και πωλούν ταμειακές μηχανές και συστήματα ταμειακά, δεν έχουν καθαρή εικόνα τι πρέπει και τι απαγορεύεται για να είναι νόμιμος και να μην έχει πρόβλημα σε κάθε έλεγχο ο χειριστής (κρεοπώλης) γιατί οι ασάφειες του νόμου είναι υπέρ του ελεγκτή και τα πρόστιμα είναι πολύ μεγάλα και δυσβάσταχτα, ειδικά σε εποχή οικονομικής κρίσης.

Δεν διευκρινίζεται ο τρόπος ελέγχου και από ποια αρμόδια αρχή. Η φύλαξη του Ζ από τις ζυγιστικές μηχανές και το Ζ από τις ταμειακές μηχανές, εφόσον εκδίδεται σε καθημερινή βάση, πώς θα μπορεί να εκδοθεί και σε μηνιαία και η φύλαξη όλων αυτών των στοιχείων για τρία χρόνια; Θα θέλαμε άμεσα, μέσω διευκρινιστικής ΚΥΑ, όλα τα πιο πάνω προβλήματα να λυθούν, για να αρχίσουμε και εμείς να εφαρμόζουμε το μέτρο και το νόμο, και να μην είμαστε εκτεθειμένοι απέναντι στους ελεγκτές, και να μην προβούμε σε αγορά εξοπλισμού ο οποίος δεν θα είναι κατάλληλος για τις απαιτήσεις της εφαρμογής του Νόμου».

20 April 2018
Banner