Μια Ταξιαρχία Λαγωνικών στη μάχη ενάντια στην αφρικανική πανώλη των χοίρων

08 January 2020

Μια Ταξιαρχία Λαγωνικών στη μάχη ενάντια στην αφρικανική πανώλη των χοίρων

Είναι γεγονός ότι η αφρικανική πανώλη των χοίρων είναι μια υπόθεση που παίρνουν πολύ σοβαρά όλες οι χώρες που θέλουν να προστατεύσουν τη χοιροτροφία τους, καθώς μπορεί να αποβεί καταστροφική.

Έτσι λοιπόν παντού λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα και εφαρμόζονται τα σχετικά πρωτόκολλα, αφού καμία χώρα δεν θέλει να βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να αντιμετωπίζει μια καταστροφή στο ζωικό κεφάλαιο χοίρων της.

Στις ΗΠΑ, η προστασία της εγχώριας βιομηχανίας χοιρινού κρέατος είναι προτεραιότητα, και βασικό ρόλο στην προσπάθεια να αποτραπεί η είσοδος της νόσου παίζει μια… επίλεκτη ομάδα που ονομάζεται Ταξιαρχία των Λαγωνικών.

Πρόκειται ακριβώς γι’ αυτό που ακούγεται. Ένα σώμα σκύλων-ανιχνευτών που μαζί με τους χειριστές τους ψάχνουν να εντοπίσουν απαγορευμένα γεωργικά προϊόντα (τα οποία μπορούν να μεταφέρουν παράσιτα και ασθένειες) σε μεγάλα λιμάνια εισόδου των ΗΠΑ, σε αεροδρόμια και χερσαία σύνορα, καθώς και σε εγκαταστάσεις ταχυδρομείων και μεταφοράς φορτίων.

Η Ταξιαρχία των Λαγωνικών, που αποστολή της είναι η προστασία της αμερικανικής γεωργίας, αφιερώνει τώρα πια πολλές… εργατοώρες στον εντοπισμό ύποπτων αποσκευών που μπορεί να μεταφέρουν χοιρινό κρέας στο εσωτερικό των ΗΠΑ, κάτι που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για είσοδο της αφρικανικής πανώλους των χοίρων στη χώρα.

Η ασφάλεια της βιομηχανίας χοιρινού κρέατος είναι ύψιστη προτεραιότητα, όπως δηλώνει ο υπουργός Γεωργίας των ΗΠΑ, Σόνι Πέρντιου, που εξηγεί ότι «η συνεργασία μας με την Υπηρεσία Προστασίας Τελωνείων και Συνόρων αποδείχτηκε επιτυχημένη όταν πρόσφατα ένας σκύλος-ανιχνευτής εντόπισε ψημένο κομμάτι χοιρινού σε ταξιδιωτική αποσκευή από το Εκουαδόρ». Αυτή η εξέλιξη απέτρεψε ένα πιθανό πρόβλημα και φώτισε ακόμη περισσότερο την ανάγκη για επαγρύπνηση, είπε ο υπουργός.

Επί του παρόντος, επιχειρούν περί τις 120 ομάδες σκύλων και χειριστών σε 88 αεροδρόμια των ΗΠΑ. Περίπου το 90% των σκύλων που εκπαιδεύονται στο κέντρο προέρχονται από καταφύγια διάσωσης αδέσποτων, όπου τους εντοπίζουν οι υπεύθυνοι και τους παίρνουν για εκπαίδευση στο Εθνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Σκύλων-Ανιχνευτών, του Υπουργείου Γεωργίας.

Εκεί, αφού περάσουν την εκπαίδευση που στην ουσία είναι ένα διαρκές παιχνίδι «απόκρυψης-αποκάλυψης-ανταμοιβής», αναλαμβάνουν… υπηρεσία. Χρησιμοποιώντας την ικανότητα όσφρησης αυτοί οι σκύλοι μπορούν να εντοπίσουν με ακρίβεια, απαγορευμένα γεωργικά προϊόντα με ποσοστά επιτυχίας πάνω από 85%, λένε οι εκπαιδευτές τους.

Το πρόγραμμα εκπαίδευσης διαρκεί έως και 13 εβδομάδες και προσφέρει την ευκαιρία για τον σκύλο και τον χειριστή του να αποκτήσουν αμοιβαία εμπιστοσύνη. Με τον τρόπο αυτό ένας σκύλος-ανιχνευτής μπορεί να κάνει καριέρα μέχρι την υποχρεωτική ηλικία συνταξιοδότησης των εννέα ετών. Μετά τη συνταξιοδότησή τους, μερικά σκυλιά ζουν με τον τελευταίο χειριστή τους ως κατοικίδιο ζώο, και άλλα προσφέρονται για υιοθεσία.

[Με πληροφορίες από meatpoultry.com
Πηγή φωτογραφίας: USDA photo by Ken Hammond]

08 January 2020
Banner
Banner