Τα θέματα του κλάδου συζητήθηκαν στο Συνέδριο της ΠΟΚΚ

21 June 2016

Τα θέματα του κλάδου συζητήθηκαν στο Συνέδριο της ΠΟΚΚ

Με έντονο προβληματισμό οι αντιπρόσωποι των σωματείων κρεοπωλών ανέδειξαν τα σοβαρά θέματα που απασχολούν τον κλάδο στο 35ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρεοπωλών, το οποίο πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα την Κυριακή 19/6.

Το συνέδριο τίμησαν πολλοί εκπρόσωποι φορέων, ενώ η φιλοξενία από το Σωματείο Κρεοπωλών Ιωαννίνων ήταν άψογη. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η συμμετοχή του διοικητή του ΟΑΕΕ, Δημήτρη Τσακίρη, ο οποίος έδωσε αρκετά στοιχεία για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό και την ιδιαίτερα δυσμενή κατάσταση των οικονομικών του Οργανισμού. Στο Συνέδριο παραβρέθηκε και χαιρέτισε και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, ο οποίος αναφέρθηκε στο ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, οι οποίοι έχουν δεχθεί τις συνέπειες της κρίσης, αλλά παρόλα αυτά απασχολούν την μεγάλη πλειοψηφία του εργατικού δυναμικού της χώρας. Εντύπωση προκάλεσε το στοιχείο που έδωσε συγκρίνοντας τη χώρα μας με την... Συρία: ως συνέπεια του πολέμου που μαίνεται εδώ και αρκετά χρόνια η πτώση του ΑΕΠ στη Συρία είναι -23%, τη στιγμή που η χώρα μας έχει μείωση -27%!

Στο Συνέδριο παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν ακόμα ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, Ιωάννης Μήτσης (το Επιμελητήριο είχε θέσει υπό την αιγίδα του το Συνέδριο) και ο πρόεδρος της τοπικής Ομοσπονδίας Επαγγελματο-βιοτεχνών Βασίλης Μπάρμπας. Παραβρέθηκε ακόμα ο πρόεδρος του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων ΠΙΝΔΟΣ, Ανδρέας Δημητρίου.

Πριν την έναρξη των εργασιών δόθηκε τιμητική πλακέτα στην οικογένεια του εκλιπόντα πρώην προέδρου του Σωματείου Ιωαννίνων Β. Στεργίου.

Το ψήφισμα του Συνεδρίου, το οποίο έγινε δεκτό ομόφωνα αναφέρει:

  • Ζητάμε δίκαιο φορολογικό σύστημα και επαναφορά του ποσού των 12.000,00€ ως αφορολόγητο στους επαγγελματίες.
  • Ζητάμε άμεση λύση στο ασφαλιστικό, ώστε όσοι έχουν πληρώσει να παίρνουν τη σύνταξη που δικαιούνται και όσοι έχουν χρέη στο ταμείο, να αξιολογηθούν με δίκαιους και εφαρμόσιμους διακανονισμούς.
  • Ζητάμε κάθε επαγγελματίας που ασκεί το επάγγελμα του κρεοπώλη, να υποχρεούται να εγγραφεί στον ΟΑΕΕ, ανεξαρτήτως με το πού εδρεύει, για να μην δημιουργείται εσωτερικός αθέμιτος ανταγωνισμός.
  • Ζητάμε τη στήριξη των αρμόδιων Υπουργείων, ώστε να προχωρήσουμε στην πιστοποίηση των κρεοπωλών και κρεοπωλείων.
  • Ζητάμε ένα εύκολα ελεγχόμενο μητρώο μελών, που σημαίνει ότι η αδειοδότηση των καταστημάτων πρέπει να γίνεται από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής.
  • Ζητάμε την άμεση πρόσληψη δημοσίων κτηνιάτρων, για σωστούς και ενδελεχείς ελέγχους, στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
  • Ζητάμε εντατικούς ελέγχους για την πώληση κρεάτων και σκευασμάτων στις λαϊκές αγορές.
  • Ζητάμε εντατικούς ελέγχους για τις παράνομες πωλήσεις κρέατος και τις λαθροσφαγές.
  • Ζητάμε να επανεξεταστεί και να διορθωθεί ο νόμος που επιτρέπει την πώληση προϊόντων, κάτω του κόστους και να επανέλθει σε ισχύ το άρθρο 24 του Ν. 2941/2001/.
  • Ζητάμε να αναφέρεται η προέλευση κρέατος σε όλες τις έντυπες, τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές διαφημίσεις, όπως και στις προθήκες όλων των καταστημάτων.
  • Ζητάμε να καθοριστούν οι πραγματικές τουριστικές ζώνες, ώστε να ανοίγουν τις Κυριακές μόνο τα καταστήματα που το δικαιούνται.
  • Ζητάμε συστηματικούς ελέγχους στις βιομηχανίες και βιοτεχνίες κρέατος, όπως και στα πολυκαταστήματα και στους χώρους εργασίας όπου ασχολούνται με το κρέας, για τα απαραίτητα έγγραφα και βεβαιώσεις άσκησης επαγγέλματος των εργαζομένων σε αυτά.
  • Ζητάμε την οργανωμένη συλλογή ζωικών υποπροϊόντων (C3) των κρεοπωλείων από τους Δήμους, όπως επιτάσσει η κοινοτική νομοθεσία, ως ανταποδοτικότητα των τελών των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.
  • Ζητάμε από τα αρμόδια Υπουργεία (Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων) τη στήριξη του πρωτογενή τομέα της κτηνοτροφίας, ξεκινώντας από τη μείωση του ΦΠΑ από 24% στο 13%, όλων των προϊόντων που έχουν σχέση με την παραγωγή, διακίνηση, εμπορία, τροφές, φάρμακα κλπ.

site1 small

 

site 2_small

 

site 3_small

site4_small
site5_small
site6_small
site8_small
site9_small
site10_small
site11_small
site12_small
site13_small

21 June 2016
Banner
Banner